Kaip ir kiekvieną pirmadienio rytą naudingais sveikatos patarimais radijo stoties „M-1 Plius“ eteryje dalinasi rūpestingas „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas. Apie tai, ką pusryčiams turėtų valgyti vaikai ir kaip juos pratinti prie sveikesnių produktų, pasakoja vaistininkė Jolita Skinderskienė.

- Rūpestingiems tėveliams visuomet aktualu, kokie turi būti sveiki darželinuko ar moksleivio pusryčiai. Tikriausiai, šokoladiniai batonėliai ir kiti greiti užkandžiai nėra pats geriausias pasirinkimas?

- Be jokios abejonės, vaikams, ypač pradinukams labai svarbu savo dieną pradėti kokybišku maistu, nes nuo pusryčių ar vėlesnio užkandžio labai priklauso jų savijauta, jų sugebėjimas įsisavinti naują informaciją, žinias, bendravimas su bendraamžiais ir mokytojais.

Manau, kad įvairūs greiti pusryčių variantai, kaip, pavyzdžiui, dažnai reklamuojamos šokoladinės užtepėlės, vaikams nėra labai sveika. Savo vaikams tėvai turėtų nuo pat mažens skiepyti sveikos gyvensenos įpročius, ypač svarbu juos išmokyti valgyti sveikus pusryčius, kurie yra svarbiausias dienos maistas.

Sveikiems pusryčiams galime rinktis šviežių daržovių salotas, omletą ar kokybišką košę – kas ką labiau mėgsta. Prieš pusryčius būtų labai gerai išgerti stiklinę ar bent pusę stiklinės vandens, o sulčių ryte gerti nerekomenduojama.

Jolita Skinderskienė

Pusryčių košėms labai tinka įvairios laukinės kruopos: rudieji ryžiai, grikiai, kuriose yra daugiau mineralinių medžiagų. Net ir nedidelė, saujos dydžio, košės porcija dienos pradžioje duoda daug naudos mūsų ir mūsų vaikų sveikatai. Prieš valgant nereikėtų pamiršti į košę įdėti gabalėlį sviesto arba, kas mėgsta, kokybiško alyvuogių aliejaus.

Taip pat pusryčiams puikiai tinka ir sumuštinis, paruoštas su rupesne duona, perteptas avokadu ar vaiko mėgstamu sūriu. Tačiau, kad vaikas pamėgtų tokius pusryčius, svarbu jį pratinti nuo pat mažens.

- Kaip elgtis, jei vaikas, ypač paauglys, nenori valgyti kruopų ir daržovių, nes mato, kad jo bendraamžiai pusryčiams valgo, pavyzdžiui, saldžius sausus pusryčius su pienu ir pagardais?

- Kartais galima ir pasmaližiauti. Tačiau ir tokiu atveju galima sugalvoti, kaip pagerinti pusryčius –galima rinktis ekologiškus, geresnės kokybės sausus pusryčius, pagardintus riešutais ar džiovintais vaisiais. Sausi pusryčiai turėtų būti gerai subalansuoti, kad glikeminis indeksas nebūtų aukštas ir, kad vaikas papusryčiavęs bent 2-3 valandas būtų sotus.

- Kaip dar būtų galima didinti visuomenės, ypatingai tėvų sąmoningumą vaikų mitybos klausimais?

- Manau, kad viską reikia daryti ne nuo viršaus, o nuo apačios, todėl labai svarbu, koks šeimoje požiūris į maistą, kokių valgymo tradicijų bei įpročių laikomasi. Jei šeimoje viskas yra gerai, tai ir mažieji pamažu išmoks teisingai maitintis. Taigi, pagrindinis faktorius, lemiantis vaikų mitybos įpročius, yra tėvų pavyzdys.

Užsakymo nr.: PT_72789518