Panašūs tyrimai į atliktąjį švedų mokslininkų buvo vykdomi jau prieš 10–15 metų – žinoma, kad riebalų apykaitos sutrikimai yra susiję su depresijos rizika ir su nerimo sutrikimais, teigė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė. Tiesa, ji pridūrė, kad keli šimtai tūkstančių tiriamųjų – kiek mažokas skaičius, kad būtų galima perkelti „tyrimus į klinikinę praktiką ir kažką rekomenduoti savo pacientams“.

„Tame [švedų] tyrime buvo minimi trigliceridų ir cukraus lygio kraujyje padidėjimai; galbūt šie izoliuoti sutrikimai yra vėlesnės depresijos ar nerimo sutrikimų šaukliai, šiaip ar taip, mokslininkai dar aiškinsis, kaip yra. Mes tik žinome, kad šie lipidų apykaitos sutrikimai kartu dažnai sietini ir su depresija, ir su nutukimu, ir su fizinio aktyvumo stoka. Tai būdinga ir vadinamajam metaboliniam sindromui, kai yra lėtinis uždegimas, kai yra psichikos sveikatos sutrikimai ir dislipidemija bei cukrinis diabetas“, – vardijo padidėjusio cholesterolio pavojus mitybos ekspertė.

cholesterolis

Žinoma, kad cholesterolio koncentraciją kraujyje didina ir nesaikingas cukraus vartojimas. Tad kiek pridėtinio cukraus gramų galima suvartoti per dieną suaugusiam žmogui?

„Cukraus, kaip pridėtinės medžiagos, kurios papildomai dedama į mūsų produktus, patiekalus, turėtų būti apie 20 g ar net mažiau – 10 g. Reikėtų stengtis, kad jo nebūtų daugiau nei 25 g per dieną“, – priminė gydytoja dietologė. Pasak jos, kartais galima pasidaryti šventę ir suvalgyti saldumynų, tik svarbu neužsimiršti ir to nedaryti kasdien.

Viduržemio jūros dieta

Esant padidėjusiai cholesterolio koncentracijai, D. Pipiraitė-Lazarevičienė rekomendavo vadovautis vienos dietos principais: „Turbūt teko girdėti apie Viduržemio jūros dietą? Esant cholesterolio, lipidų apykaitos sutrikimams, labai rekomenduojama Viduržemio jūros dieta, kurios laikantis siūloma mažiau vartoti mėsos, daugiau žuvies, daugiau daržovių, daugiau vaisių, daugiau augalinių riebalų, alyvuogių aliejaus, avokadų, pačių alyvuogių, mažiau gyvūninių riebalų. Taip pat – daugiau judėti.“ Jos teigimu, visas šis kompleksas mažintų cukraus lygį kraujyje ir blogojo cholesterolio koncentraciją kraujyje, taip pat galėtų padidinti gerojo cholesterolio koncentraciją.

Gydytojos dietologės įsitikinimu, sveikos mitybos įpročius padeda ugdyti motyvacija bei reikiamas tėvų pavyzdys: „Dabar daug kalbama apie tinkamą mitybą. Jei vaikai nuo mažens girdės tokią informaciją, suaugę jie kitaip ir maitinsis. Be abejonės, jiems kartais norėsis saldumynų, tik jau bus suformuotas žinojimas, kad tai reikia daryti saikingai, ne kiekvieną dieną.“

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: