Mitybos specialistų teigimu, ne visas cukrus vienodas. Natūralaus cukraus pavyzdžiai – fruktozė, kurios yra vaisiuose, ar laktozė – pieno produktuose. Pavojingiausias ne tik figūrai, bet ir sveikatai, pridėtinis cukrus, neretai pavadinamas baltąja mirtimi. Baltojo cukraus gausu ne tik desertuose, be...
Pridėtinis cukrus
15 straipsnių
Visos naujienos ir straipsniai apie pridėtinį cukrų publikuoti DELFI.lt portale. Foto, video reportažai, komentarai, specialistų apžvalgos.
Padidėjus cholesterolio koncentracijai kraujyje, galimi psichinės sveikatos sutrikimai – nerimas, streso pojūtis, teigia švedų mokslininkai, atlikę tyrimą, kuriame dalyvavo keli šimtai tūkstančių šalies gyventojų. Gydytoja dietologė sakė nenustebusi dėl tyrimo išvadų, taip pat paaiškino, kokia dieta...
„Nereikia savęs apgaudinėti, kad saldikliai atpratins nuo saldumo, ar kad cukrų galima pakeisti medumi. Netinkamai vartojamas medus yra tokios pat vertės kaip cukrus“, – tiesiai šviesiai sako VU Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.
Priklausomybė cukrui panaši į kitas: laikui bėgant jo irgi suvartojama vis daugiau tai pačiai laimės būsenai pasiekti. Tačiau pasitenkinimas neretai trunka tik akimirką, nes greitai išnyra kaltė. Užsikuria tie patys mechanizmai, kurie būdingi valgymo sutrikimams: veiksmas provokuoja kaltę, kaltė – v...
Pridėtinis cukrus maiste gali slėptis ir kitais pavadinimais: patarė, į ką etiketėje būtina atkreipti dėmesį (1)
Vilniaus visuomenės sveikatos biuro dietistė Aušra Blažytė pasakojo, kad jau XX amžiaus viduryje mokslininkai pastebėjo, jog žmonių, turinčių antsvorį, labai sparčiai daugėja. Tuo metu buvo nuspręsta, kad tokią tendenciją tikriausiai lemia didelis suvartojamų riebalų kiekis. Vėliau paaiškėjo, kad ne...
Mokslininkė, ištyrusi ryšį tarp pridėtinio cukraus valgymo ir senėjimo, pasidalino geriausiais patarimais, kaip kuo ilgiau išlikti sveikiems.
Inkstų akmenligės priepuolis – vienas skausmingiausių, kurį gali patirti žmogus. Kartu inkstų akmenų susidarymas – viena dažniausių bėdų, kuriuos tenka spręsti urologams.
Neretam tėveliui iškyla klausimas – ką patiekti vaikui, kad jis valgytų, o ir pasiūlytas maistas būtų sveikas? Kaip neviršyti nustatytos dienos pridėtinio cukraus normos? Apie taisyklingą darželinio amžiaus (maždaug nuo 2,5 iki 7 metų) mitybą šįsyk kalbėjomės su gydytoja dietologe Kristina Jasmontie...
Jei kenčiate nuo nemigos, peržiūrėkite savo mitybą: mokslininkai išsiaiškino, kokie produktai trukdo užmigti (42)
Net 30 proc. suaugusių žmonių patiria nemigą. Tai kenkia širdžiai, imunitetui ir net protinei sveikatai. Šiuo metu nemiga dažniausiai gydoma vaistais, kurie gali sukelti šalutinį poveikį. Tačiau mokslininkai mano, kad jau išsiaiškino vieną iš nemigos sukėlėjų – tai maistas.
Orams vis labiau ištrinant iš atminties saulėtas vasaros dienas, nori nenori šaldytuvas pildosi sotesniu maistu. Natūrali kaita mūsų racione yra sąlygota kūno energinių resursų, kuriuos gerokai nualina atvėsę orai, savo tinklaraštyje rašo Ingrida Martinkėnaitė.
Vis daugiau atliekamų mokslinių tyrimų patvirtina, kad pridėtinis cukrus daro neigiamą įtaką žmogaus organizmui. Atlikta apklausa atskleidė, kad kaip dažniausią pridėtinio cukraus vartojimo pasekmę lietuviai įvardija antsvorį ir nutukimą. Tačiau pasak mitybos specialisto Artūro Sujetos, būtina atsim...
Pridėtinio cukraus yra daugybėje kasdieninių produktų: kaip jų atsisakyti, kad organizmo neištiktų šokas? (25)
Siekiantys gyventi sveikiau žino, kad vienas pagrindinių sveikos mitybos principų – pridėtinio cukraus atsisakymas. Vis dėlto gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė pabrėžia, kad išbraukus pridėtinį cukrų iš savo mitybos raciono staiga, smarkiai išauga nemalonių organizmui pojūčių tikimybė. Nepaai...
Apie tai, kad pridėtinio cukraus perviršis kenksmingas žmogaus organizmui, ko gero, girdėjo visi. Tačiau tik retas suvokia, kokį didelį pridėtinio cukraus kiekį iš tiesų suvartoja kasdien. Gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės teigimu, nekreipiant dėmesio į maisto produktų sudėtį, pridėtinio ...
Pasitikdamas vasarą verslininkas, keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius ryžosi avantiūrai: siekdamas gyventi sveikiau, vaikinas priėmė iššūkį #0cukraus, ir iš savo mitybos raciono išbraukė visus maisto produktus, kurių sudėtyje yra pridėtinio cukraus. Šiandien Makalius pasakoja, kad drąsus eksper...
Pirmas dalykas, kai pas mane ateina klientas ir mes pradedame kalbėti apie mitybą, aš paklausiu apie cukrų. Neįtikėtina kokią didžiulę įtaką mūsų gyvenimams jis turi.