aA
Bulvė užima garbingą vietą lietuviškoje virtuvėje. Ji skani, soti, o bulvių patiekalų įvairovė – begalinė. Visgi kai kurie kulinarai nesutaria, kaip ją geriausia ruošti – su lupena ar be. DELFI to pasiteiravo trijų savo srities eksperčių ir jų nuomonė šiuo klausimu sutampa.
Bulvės
© Shutterstock nuotr.

Šviežia bulvė – vertinga daržovė, ji turi savyje įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Ji turi baltymų, angliavandenių, celiuliozės, mineralinių medžiagų, karotino, vitaminų K, B1, B2, B6, PP, E, D ir C. Tačiau pusę jos nuopelnų reikia atiduoti lupenai.

Kaip „užrakinti“ visas naudingas medžiagas

Sertifikuota mitybos specialistės, studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėjos Vaidos Kurpienės teigimu, bulves valgome termiškai apdorotas, todėl labai svarbu, kokį būdą renkamės.

„Jei bulvę verdame, idealiausia, kad ji būtų verdama sūdytame vandenyje su lupena. Turbūt visi yra valgę bulvę tiek su lupena, tiek be – vos ją išvirę ir perpjovę matome akivaizdų skirtumą.
Bulvę verdant su lupena, joje skiriasi slėgis. Visos naudingos medžiagos ir skaidulos (tos pačios, kurios labai naudingos žarnynui ir mažina cholesterolio lygį kraujyje) yra tarsi užrakinamos viduje“, - pasakojo V. Kurpienė.

Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Žinoma, jei bulvę su lupena virsime tol, kol ji sprogs, didelės naudos nebus.

„Lyginant bulvę, virtą su lupena ar be, jų kilokalorijų vertė bus identiška. Tačiau sotumo jausmo trukmė ir pats sotumas tikrai skirsis. Bulvė su lupena leis ilgiau nejausti alkio“, - tikino pašnekovė.

Kaip ir daugelyje kitų daržovių, lupenoje ir iškart po lupena yra daug naudingų medžiagų. Todėl logiška lupeną suvalgyti.

„Vos prasidėjo bulvių sezonas, visiems aišku, kad tą vos regimą ploną odelę valgyti galima. Jei lupena jau stora ir kieta, o jai perpjauti prireikia aštresnio peilio, nesikankinkite ir nulupkite ją. Žinoma, yra žmonių, kurie nenori taip lengvai atsisveikinti su visomis naudingomis medžiagomis ir skaidulomis, ir lupeną suvalgo, bet čia jau priklauso nuo skoninių savybių. Pati lupena tikrai vertinga, tačiau, pavyzdžiui, vasario mėnesį ne visiems patinka ją ilgai kramtyti“, - sakė mitybos specialistė.

Gausu ir vitaminų, ir skaidulų

Pažaliavusiose bulvėse susidaro nuodinga medžiaga – solaninas, galinti nulemti įvairius sutrikimus, todėl jų vartoti nederėtų. Todėl dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja-dietologė Žana Antonova pirmiausia patarė atkreipti dėmesį į bulvės spalvą.

„Žalios bulvės nevalgykite – galite apsinuodyti toksinėmis medžiagomis – skaudės galvą, prasidės pykinimas“, - teigė gydytoja-dietologė.

Gali būti, kad visą laiką bulves ruošėte klaidingai
© Fotolia nuotr.

Įsitikinę, kad bulvė nekelia pavojaus, galite drąsiai ją valgyti. Net jei ribojate suvartojamų kalorijų kiekį (100 gramų bulvių – 70 kalorijų). Be to, bulvėse praktiškai nėra riebalų ir visiškai nėra cholesterolio. Norėdami gauti didžiausią maistinių skaidulų ir kitų naudingųjų medžiagų kiekį, bulvę valgykite su lupena.

„Sezono metu, kai gausu šviežių bulvių, jas patarčiau valgyti su lupena – tiek kepti orkaitėje ar virti. Lupenoje – labai daug vitamino C bei skaidulų.

Net jei kalbame apie viduržiemį, vis vien patarčiau bulves valgyti su lupena. Galima bulves išvirti su lupena, o po to ją nulupti, nes tada virimo metu naudingosios medžiagos persiduos bulvei. Jei lupenų nemėgstate, stenkitės nuskusti kuo plonesnį sluoksnį“, - patarė Ž. Antonova.

Jei skusti, tai tik plonu sluoksniu

Tokios pačios pozicijos dėl bulvių su lupena laikėsi ir Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Gali būti, kad visą laiką bulves ruošėte klaidingai
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Labai svarbus bulvės paruošimo būdas. Geriausia jas gaminti garuose, pagardinus prieskoniais, tačiau puikiai tinka ir kepimas orkaitėje. Prieš gamindami bulvę, ją labai švariai nuplaukite. Po odele yra visos vertingos maistinės medžiagos. Jei norime kuo daugiau jų išsaugoti, net ir senesnę bulvę vertėtų virti su lupena, o tada jau labai plonu sluoksniu nulupti“, - patarė E. Kliukaitė.

Gydytojos teigimu, šviežią bulvę su lupena valgyti patogiau, bet tai nereiškia, kad senesnę bulvę būtina nuskusti. Skaičiuojama, kad jei bulves virsite neluptas, 300 g jų patenkins 80 proc. kasdienio kalio poreikio, 20 proc. – geležies.

Galiausiai, kad ir kaip ruoštumėte bulves, jų nepervirkite, nekepkite per ilgai, kad neprarastumėte naudingų medžiagų. Gerai pagaminta bulvė turėtų būti nesuglebusi, ne per minkšta.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

10 dalykų, kuriuos turėtumėte žinoti apie savo vaginą (16)

Nors pusė pasaulio gyventojų turi vaginas , labai tikėtina, kad dar daug ko nežinote apie šį...

Tyrėjai: kodėl žmonių mitybos įpročiai turės pasikeisti? (2)

Naujausi tyrimai rodo, kad dabartiniai žmonių mitybos įpročiai turi drastiškai keistis,...

Vyresnio amžiaus pacientų griuvimas gali baigtis kaulų lūžiais: papasakojo apie metodus, kaip to išvengti

Griuvimų rizika yra dar viena nematoma, tačiau itin aktuali vyresnio amžiaus pacientų problema. 33...

Pernai Lietuvoje ŽIV užsikrėtė 160 žmonių – daugiausia Vilniaus apskrityje (3)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ( ULAC ) duomenimis, 2018 metais Lietuvoje užregistruota 160...

Savarankiškai gydytis vaistažolėmis gali būti pavojinga: gydytojas papasakojo dvi pamokančias istorijas (13)

Šiuo metu pasaulyje žinoma apie 12000 vaistinių augalų, kurių sudėtyje yra tokios veikliosios...

Top naujienos

Biurokratija trauktis nenori: išskyrė ministerijas rekordininkes ir tikras klampynes (209)

Bene visos iki šiol dirbusios Lietuvos valdžios žadėjo mažinti biurokratinį aparatą. Ne...

Niekas apie tai nepagalvojo: skyrybų atveju tektų dalintis ir kaupiamą pensiją (159)

Senatvei kaupiamos lėšos pagal įstatymą yra laikomos bendru sutuoktinių turtu, tad skyrybų...

Karšta krepšinio savaitė: ar atsities Adomaitis su „Rytu“ ir kaip „Žalgiriui“ seksis medžioti Milane? (6)

Priešpaskutinė sausio savaitė krepšinio pasaulyje žada būti ugninga ir kaitri. Vilniaus...

Orai: šaltis parodys savo nagus (36)

Pirmadienio dieną iš vakarų priartės nauja kritulių zona. Debesuotumas sparčiai didės....

Protiniai dantys: kam rauti būtina, o kas tai padaręs gali smarkiai pasigailėti (31)

Vieni suaugę žmonės turi keturis protinius dantis , kitiems per visą gyvenimą jie taip ir...

Pagalvojo ne apie visus? Atlyginimas – pusantro šimto eurų mažesnis (75)

Kai garsiai buvo pristatoma mokesčių reforma, ir finansų ministras, ir premjeras pabrėžė –...

Šią naktį visas pasaulis stebėjo kruvinojo Mėnulio užtemimą (33)

Praėjusią naktį žmonės visame pasaulyje stebėjo Mėnulio užtemimą.

Nieko nekainuojanti galimybė privilioti geriausius darbuotojus: daugelis apie tai net nežino

Darbdavio įvaizdį padeda kurti istorijos. Galima siekti, kad apie jūsų vertybes, misiją ar...

Vienos Vilniaus bažnyčios paslaptys: skraidantis ugnimi besispjaudantis drakonas ir Adamkaus pavardė lange

Prieš daugiau nei penkis šimtus metų tuometiniame Vilniaus pakraštyje iškilusio Šv. Pranciškaus...

Ką susirgę renkasi lietuviai - žolelę ar piliulę (35)

Įpusėjus šaltajam metu laikui, kuomet vis mažiau laiko praleidžiama gryname ore ir padidėjus...