Kaip prisitaikyti prie naujojo režimo ir ką daryti, kai noras prigulti apima dieną, vidury darbų, domėjosi LNK „Vidurdienio žinių“ žurnalistė Sandra Vilimaitė, kalbinusi „Camelia“ vaistininką Rimvydą Blyną.

Vaistininkas mano, kad cirkadinių ritmų persitvarkymas nelengvas mums visiems.

„Žmogaus ritmas sukurtas taip, kad dirbtų pagal tam tikrus ritmus. Ir kada mes dirbtinai padarome, kad reikia keltis valandą anksčiau ar vėliau, tada ir susiduriame su sunkumais užmigti ir sunkumais laiku atsikelti. Turbūt dauguma žmonių susiduria su tokiais dalykais ir su laiku prie to prisitaiko“, – sakė R. Blynas.

Dėl laiko sukiojimo išsibalansavus miegui sunkiau gali būti dirbantiems atsakingus darbus ir sergantiems lėtinėmis ligomis žmonėms.

Vaistininkas R. Blynas priminė, kad šiomis dienomis ypač svarbi yra miego higiena, tai yra tam tikrų taisyklių laikymasis.

Rimvydas Blynas

„Jeigu norime pereiti prie kito režimo, reikėtų kas kelias dienas eiti po 10 min. anksčiau miegoti.

Reikėtų užtikrinti, kad mūsų miegamajame būtų žemesnė temperatūra. Optimalu būtų 18 laipsnių. Verčiau šilčiau apsikloti ir geriau išsimiegosime.

Taip pat būtų labai gerai, jeigu mūsų miegamajame nebūtų ekranų: televizorių, planšečių, mobiliųjų telefonų ir, kad į juos nežiūrėtume, nes tai irgi trukdo užmigti“, – kalbėjo R. Blynas.

Vaistininkas rekomendavo ir prieš pat miegą vengti intensyvaus sporto.

„Turbūt geresnis dalykas būtų išeiti pasivaikščioti, kad tai nebūtų labai intensyvi treniruotė. Pasivaikščiojimas duoda malonų nuovargį, kuris padės lengviau užmigti“, – teigė R. Blynas.

Likus valandai prieš miegą reikėtų nevalgyti ir negerti, nes tai trukdo užmigti ir aktyvina kitas organizmo funkcijas.

Vaistininkas sakė, kad užmigti gali padėti visi raminantys vaistažolių ekstraktai: levandos, mėtų arbata.

„Tie kuriems sunku užmigti, gali naudoti ir melatonino papildus. Melatoninas yra natūralus miego hormonas. Jį vartodami sutrumpinsime užmigimo laiką ir pagreitinsime poilsį“, – paaiškino R. Blynas.

Beje, dieną apimantis mieguistumas gali signalizuoti ir apie tam tikras sveikatos problemas, pvz., geležies trūkumą ar kitas bėdas, trukdančias organizmui pilnai išnaudoti energiją.

„Reikėtų žiūrėti, ar visą dieną kamuoja tas mieguistumas, ar tik po pietų. Jeigu po pietų, nėra nieko blogo truputį numigti, bet labai svarbi taisyklė, kad pokaičio miegas neturėtų trukti ilgiau 20 minučių, nes kitaip organizmas pereina į kitas miego fazes ir, užuot jautęsi žvalesni, kaip tik jausimės dar labiau be energijos ir mieguisti“, – sakė R. Blynas.

Visą LNK „Vidurdienio žinių“ laidos siužetą žiūrėkite čia: