Paklaustas, kaip vertina A. Dulkio kandidatūrą į sveikatos apsaugos ministro postą, A. Veryga atsakė: „Ką aš galiu vertinti? Keistas man pasirinkimas, jeigu tai tikrai yra teisybė, nes dabar turbūt ne audituoti sistemą reikia. Dabar bus labai karštas metas.

Šiaip, aišku, tikrai žmogus, kuris turi tokią patirtį – valstybės kontrolė labai praverstų sveikatos sistemai, bet vargu ar šitame momente“.

Arūnas Dulkys

„Reikėtų žmogaus, kuris suprastų sistemą"

A. Veryga nesiryžo komentuoti, koks turėtų būti jo įpėdinis: „Čia ne mano kompetencija spręsti. Juo labiau aš neturiu nei tokios galios, nei galiu siūlyti. Bet manau, kad tikrai reikėtų žmogaus, kuris suprastų sistemą, kuriam gal nereikėtų mokytis. Nes, gal man ir atrodė, kad sistemoje dirbu, bet tikrai reikėjo ne mažiau kaip pusės metų įprastinėmis sąlygomis susipažinti, susiburti komandą, kad komanda pradėtų tinkamai veikti. Tai yra tikrai labai labai sudėtingas laikas.

Ne atsitiktinai būdavo tas 100 dienų, per kurias tradiciškai net ne kritikuojama būdavo Vyriausybė. Tai vis tiek visi gi suprantam, kad žmonės yra žmonės – reikia suprasti, įeiti į temą tam tikrą. Tai žmogui, atėjusiam iš šono, net ir pačią sistemą suprasti iš pradžių nebus labai paprasta. Bet, jeigu bus toks pasirinkimas, tai žmogus turės dirbt“.

Kartu laikinasis sveikatos apsaugos ministras pasiskundė, kad pastaruoju metu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sulaukia neva nepelnyto įvairių institucijų dėmesio: „Šiandien mes susilaukėm vėl iš Valstybės kontrolės, iš Viešųjų pirkimų tarnybos – visi dabar ėmėsi mumis vertinti: siunčia lapų lapus, užklausų viską sisteminti, teikti. Tai nežinau, ar tinkamas laikas tokiems reikalams“.

Naujų atvejų skaičiaus šokinėjimas nestebina

Per pastarąją parą nustatyti 1935 nauji COVID-19 atvejai. Antradienį paskelbta apie kone tūkstantį atvejų mažiau – 966 naujus atvejus, patvirtintus pirmadienį.

A. Veryga buvo paklaustas ir kaip vertina nevienodą naujai nustatomų koronaviruso atvejų skaičių, kuris nuolat šokinėja – nuo kelių šimtų iki 2000.

„[Tai] natūralu, todėl, kad, jeigu pasižiūrėtumėte, kiek savaitgalį atliekama tyrimų, tai apie 4–5 tūkst., o kai prasideda darbo dienos, būna apie 12 tūkst. net iki 15 tūkstančių. Tikrai manau, kad natūralus yra tas šokinėjimas ir jis, matyt, yra visose valstybėse, ypatingai savaitgalį, kai sumažėja tyrimų skaičius. Užtai ir sakome, kad iš karto nereikia apsidžiaugti, jeigu atvejų po savaitgalio būna mažiau, todėl, kai jau atkeliauja darbo dienų duomenys, kada žmonės daug tiriasi, jie būna tikslesni.

Bet netgi ir tie 2 tūkstančiai, kuriuos šiandien jau skelbia, vis tiek jie jau rodo stabilizaciją, nes mes panašų skaičių ir praeitą savaitgalį turėjome, reiškia jis kažkaip reikšmingai jau nebekyla“, – paaiškino laikinasis ministras.

Pataisymai dėl karantino ribojimų bus tik „kosmetiniai“

A. Veryga pasakojo, kad šiandien, trečiadienį, vyksiančiame Vyriausybės posėdyje ypatingai didelių pakeitimų dėl karantino svarstyti neketinama.

„Šiandien labai tik kosmetiniai pataisymai yra, susiję su patalpų nuoma, nes siunčia žmonės ir pasidalija kitą kartą video, kad veikia kažkur baseinai, pirtys ir panašiai. Vis tiktai randama kažkokių būdų apeidinėti ribojimus ir, prisidengiant nuoma – gal privatiems asmenims bandoma apeiti.

Tai tiesiog patikslinama yra, kad mažiau būtų galimybių apeidinėti. Bet tai yra tokie labai kosmetiniai pakoregavimai, kurių bendrai visuomenė, didžioji jos dalis, tikrai nepajaus“, - nuramino politikas.

A. Veryga nemano, kad šiuo metu karantiną dar labiau reikėtų griežtinti.

„Vis tik matome ženklų, kad situacija stabilizuojasi. Jeigu ji toliau išliks ir po truputį pradės mažėti, reiškia, [karantinas] veikia – nereikia tada skubėti su naujom priemonėm“, – kalbėjo laikinasis SAM vadovas.

Kartu A. Veryga sakė, kad dėl karantino pratęsimo siūlymas Vyriausybei bus teikiamas tik kitą trečiadienį.

Planinių paslaugų teikimo stabdymas – dar ne sistemos griūtis

Vis daugiau ligoninių pareiškia dėl susiklosčiusios sudėtingos koronaviruso situacijos stabdančios planines paslaugas, ar bent jau dalį jų. Trečiadienį Ukmergės ligoninė išplatino pranešimą, kad stabdo dalies planinių paslaugų teikimą.

„Nemanau, kad tai yra [sveikatos apsaugos sistemos] kolapsas. Tikrai turėčiau pasitikslinti, dėl ko jie stabdo, ar jie tiesiog plečia kovidines lovas.

Jeigu plečia kovidines lovas, tai yra ne sistemos kolapsas, o natūrali pasekmė augančių kovidinių pacientų skaičiaus.

Taip ir buvo planuota, kad, kai užsipildo pagrindinės, didžiosios įstaigos, tada pildomos mažesnės.

Tai yra ne kolapsas, bet labai neigiamas reiškinys apskritai sistemoje, todėl, kad pacientai, kurie planine tvarka ten buvo guldomi, jau negalės ten gultis. Ten pirmiausia bus teikiama pagalba tiems, kuriems atidėti jokiais būdais neįmanoma, tai yra kovidu sergantiems pacientams“, – paaiškino A. Veryga.

Varkalį pasmerkė, Šalaševičiūtės elgesį įvertino, kaip teisingą

Žurnalistams ministro paklausus, kaip vertina kolegų Seimo narių elgesį po patvirtinto koronaviruso Seimo nariui Jonui Varkaliui, A. Veryga buvo griežtas.

„Delfi“ primena, kad koronavirusas Jonui Varkaliui nustatytas pirmadienį. Teigiama, kad jis užsikrėtė nuo susirgusios Rimantės Šalaševičiūtės, su kuria turėjo kontaktą, tačiau nesiizoliavo ir ėjo į Seimą, penktadienį dalyvavo priesaikų ceremonijoje bei Seimo posėdyje.

Rimantė Šalaševičiūtė

„Vienareikšmiškai blogai ir tikrai nesutinku su tais pasakymais, kad jie kažko nesulaukė, ar nurodymų, ar panašių dalykų. Jei visi elgsimės tik pagal nurodymus... Didžioji žmonių dalis visgi elgiasi atsakingai.

Ta pati jūsų paminėta Šalaševičiūtė ir jos kolegos. Dėl to, kad turėjo su ja kontaktą, posėdyje ir nebuvo, bet pasielgė atsakingai. Visiems kitiems, panašu, kad buvo daug svarbiau išsirinkti Seimo vadovybę, žinant, kad tai buvo valdančiosios daugumos žmonės, kuriems reikėjo skaičiuoti balsus, dalyvauti, apsisprendė aukoti saugumą dėl Seimo organų formavimo“, – sakė A. Veryga.

Apie skundą iš Raseinių: tai visai ne mero darbas


A. Veryga sulaukė klausimo ir dėl Raseinių mero išreikšto susirūpinimo, kad nebėra terpių, tad tyrimai vėluoja. Paklaustas, kaip spręs Raseinių situaciją, ministras atsakė: „Tai, kad jau išsprendė vakar visą tą situaciją. Ir aš, tiesą sakant, nesuprantu tokio darbo stiliaus: pult, parašyt kažką į Feisbuką, užuot išsiaiškinus situaciją.

Vakar viską išsiaiškino ir mūsų specialistai išaiškino, išsprendė.

Aš suprantu, kad visiems nervai, matyt, yra ant ribos ir visi mes esam pasidarę pikti ir dirglūs, bet nepadeda toks blaškymasis.

Norisi palinkėti, kad žmonės, prieš rašydami ką nors, pasiaiškintų su institucijomis ir, galų gale, mano supratimu, tai ne visai mero darbas yra ieškoti kažkokių terpių. Yra savivaldybės gydytojas, yra žmonės, kurie dirba ligoninėje. Nežinau, kodėl jie neranda, nes visi kiti susiranda terpes“, – stebėjosi laikinasis ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (411)