Liberalų sąjūdžio atstovui Kęstučiui Glaveckui atrodo neatsakinga dabartinėmis sąlygomis organizuoti Seimo posėdį.

„Nori, kad visa tauta tai stebėtų, o paskui prisižiūrėtų ir saugotųsi. Tai yra ir psichologinė žala žmonėms, kurie uždarė kavines, restoranus, kirpyklas, tai nehumaniška, negražu, neteisinga.

Juk Seimas yra ta institucija, kuri leidžia įstatymus, ir bent iš dalies nustato taisykles. Jei pats nesilaikai taisyklių, kodėl iš kitų reikalauji, ir paskui stebiesi, kad tūkstančiais apsikrečia“, – sakė K. Glaveckas.

Parlamentaro įsitikinimu, reikia rasti saugesnių būdų organizuoti Seimo darbą pandemijos sąlygomis. Jis piktinosi dalies savo kolegų elgesiu.

„Seimo nariai vaikšto krūvom po dešimt-penkiolika, apsikabina, bučiuojasi, tai natūralu, kad rizikos yra labai didelės“, – pyko K. Glaveckas.

Pasirengę dirbti nors ir su skafandrais

Socialdemokratas Algirdas Sysas, nepaisant rizikų, pasisakė už tai, kad Seimas rinktųsi į posėdį. Pasak jo, ypač dabar, pereinamuoju laikotarpiu, svarbu užtikrinkti, kad parlamentas turėtų pagrindus sklandžiam tolimesniam darbui.

„Manau, kad tikrai nesirinktume, jei būtų kitokia situacija. Vis tiek reikia užtikrinti valdžios perdavimą, reikia išsirinkti Seimo valdžias. Visus sprendimus priima Seimas. Seimo nusišalinimas gali sukelti dar didesnį chaosą.

Medikai tai dirba, ir su „kovidiniais“ pacientais – dieną naktį. Uždėkite chalatus, jei kažkas nesisaugoja normaliai su kaukėmis, pirštinėmis, neplauna rankų, tai skafandrą uždėkime, bet vis tiek reikia priimti sprendimus“, – sakė A. Sysas.

Pasak jo, padarius pirminius sprendimus jau būtų galima kalbėti ir apie dalinai nuotolinį Seimo darvą.

„Galima kalbėti apie nuotolinį darbą – ir tik per svarstymus, pateikimus, bet jokiu būdu ne per balsavimus“, – sakė A. Sysas.

Parlamentaras irgi sutiko, kad ne visi Seimo nariai per pandemiją elgiasi atsakingai.

„Pas mus Lietuvoje plokščiažemininkų yra, ir Seime jų yra, tik gal jie apsimeta, kad užsideda kaukes, kad nebūtų kritikuojami, bet ir nosį iškiša, ir burną. Reikia stengtis visiems“, – sakė A. Sysas.

Tikisi, kad kontaktavę asmenys izoliuosis

Valstiečių žaliųjų atstovė Seime Agnė Širinskienė tikisi, kad su koronavirusu susirgusiu liberalu Jonu Varkaliu kontaktavę asmenys izoliuosis.

„Kaip suprantu, kad tai bus dauguma, jeigu ne visi liberalų frakcijos nariai. Jie ir frakcijos posėdyje, ir Seimo plenariniame arti sėdėjo“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak jos, jau metas naujiems valdantiesiems būtų pagalvoti bent jau apie tas priemones, kurios jau buvo taikomis metų pradžioje, ir bent jau leisti diskusijas stebėti kabinetuose.

Seimo narė irgi pastebi, kad ne visi jos kolegos Seime teisingai dėvi kaukes, vengia nebūtinų kontaktų.

„Statistiškai žiūrint, sergamumas Seime jau tuoj viršys visuomenės sergamumą. Bet čia jau kiekvieno Seimo nario atsakomybė ir situacijos rimtumo suvokimas“, – sakė A. Širinskienė.

Posėdžio neatšaukia

Kaip skelbė BNS, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariui Jonui Varkaliui nustačius COVID-19, nutarta antradienio Seimo posėdžio neatšaukti.

„Manau, kad turi vykti, nes tai nėra pirmas atvejis Seime. Ankstesniais atvejais taip pat rasdavome būdus, kaip Seimas gali užtikrinti darbą“, – po pasitarimo pas Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytė-Nielsen antradienį Seime žurnalistams sakė konservatorių seniūnas Gabrielius Landsbergis.

„Akivaizdu, kad mes vaikštome gana arti pavojingos ribos“, – pridūrė jis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas antradienį BNS sakė, kad Seimo vadovė dar ketina tartis su visų frakcijų seniūnais dėl parlamento darbo organizavimo.

Jonas Varkalys kelias valandas sėdėjo prie konservatoriaus Jono Gudausko, J. Gudauskas – prie kažko ir t. t. Grandinė. Vien frakcijai izoliuotis gali ir nepakakti ligos plitimui sustabdyti“, – tvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

„Galiu patvirtinti, kad vakar vakare kalbėjau su J. Varkaliu. Jam nustatė (COVID-19 – ELTA), tačiau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dar jo neapklausė apie jo kontaktus, bet patys žinome, kad buvo priesaika. Mes,frakcija, tortą valgėme po priesaikos“, – Eltai sakė E. Gentvilas.

Pasak G. Landsbergio, dviejų konservatorių, sėdėjusių arčiausiai J. Varkalio, paprašyta antradienį neiti į Seimą, nors oficialių nurodymų izoliuotis jie nėra gavę.

E. Gentvilas BNS tvirtino, kad J. Varkalys pirmadienio vakarą jam pranešė sulaukęs teigiamo COVID-19 testo atsakymo, tačiau jį gavo kol kas neoficialiai.

J. Varkalys penktadienį dalyvavo pirmajame Seimo posėdyje, blogai pasijuto šeštadienį.

„Ten kvėpavimo takai, uoslės neprarado. Plungėje vakar ryte pasidarė tyrimą ir vakare gavo, vadinkime, neoficialų atsakymą“, – sakė E. Gentvilas.

Antradienį Seimas popiet rengia plenarinį posėdį, planuoja patvirtinti keturis parlamento vicepirmininkus, Seimo komiteto narių skaičių.

G. Landsbergio teigimu, per slaptą balsavimą renkant Seimo vicepirmininkus bus imamasi papildomų saugomo priemonių.

„Su Seimo pirmininke aptarėme, kad per slaptą balsavimą būtų imamasi papildomų saugumo priemonių, kitaip tariant balsuoti frakcijomis, laikytis distancijos“, – sakė jis.