Jos teigimu, visiems vaikams rekomenduojamas reguliarus fizinis aktyvumas, parenkant krūvį pagal vaiko amžių bei išsivystymą, yra ne mažiau negu 2 kartai per savaitę, rašoma pranešime spaudai.

Pasak R. Donelienės, šiais laikais vaikai daug laiko praleidžia prie telefonų ir kompiuterių, o žiūrint į juos ilgą laiką, ypač jei sėdima ar gulima netaisyklingoje padėtyje, formuojasi netaisyklinga kūno laikysena. Taip pat ji pažymi, kad mažas judrumas ir užkandžiavimas menkaverčiu maistu silpnina poreikį judėti bei augina kūno masę. Visa tai didina reguliaraus fizinio aktyvumo svarbą.

„Fizinis aktyvumas – reikšmingiausias harmoningą vaiko vystymąsi ir sveikatos stiprinimą lemiantis veiksnys. Jis skatina motorikos vystymąsi, stimuliuoja organizmo augimą, gerina protinį ir fizinį darbingumą. Nesvarbu, kur vaikas sportuos – kieme ar sporto salėje. Svarbu tinkamai parinkti veiklą, fizinį krūvį ar pratimus“, – teigia R. Donelienė.

Trenerė pažymi, kad praktikoje jai teko susitikti su keletu tėvų, kurie vaikams skirdavo neteisingą krūvį.

„Galiu pateikti pavyzdį: tėvai norėdami, kad vaikas numestų svorio, leisdavo jį į intensyvias futbolo treniruotes ar liepdavo bėgioti. Vaikui buvo labai sunku, todėl tai, ką jis darydavo, jam neteikė malonumo“, – sako R. Donelienė.

Trenerės teigimu, tėvai turėtų skatinti vaiką sportuoti, bet dažnai dėl įvairių priežasčių jie neturi tam laiko.

„Viena iš išeičių laiko neturintiems tėvams – sudominti vaiką sporto šaka per draugus, nuvedant vaiką į būrelį, kurį lanko klasės ar kiemo draugas. Svarbu tėvų palaikymas – jie turėtų sakyti vaikui, kad jis sugebės sportuoti, kad bus judrus ir stiprus. Vaikui turi pačiam patikti sportas, jo nereikia versti sportuoti prievarta“, – siūlo R. Donelienė.

Trenerė atkreipia dėmesį, jog mažai judant ne tik prastėja sveikata, bet ir krenta darbingumas, mažėja noras mokytis, kažkuo domėtis. Jos pastebėjimu, aktyviai judantiems vaikams paprastai geriau sekasi tiek mokslai, tiek popamokinė veikla.

„Tėvai turi aktyviai stebėti, kiek vaikas juda ir kokia yra bendra jo fizinė būklė. Vaikui priaugus svorio ar pradedant įgyti netaisyklingą laikyseną reikėtų šią problemą spręsti kuo skubiau“, – pabrėžia R. Donelienė.

Specialistė pabrėžia, kad vaiko sportinį aktyvumą skatina jam patinkanti veikla. Tai gali būti tiek pasivaikščiojimai, tiek žaidimas lauke, tiek komandiniai žaidimai. R. Donelienės teigimu, problema iškyla tuomet, kai orai subjūra ir tenka ieškoti uždaros erdvės, tačiau išeičių yra. Tarp jų – ir sporto klubuose vykstančios, specialiai vaikams skirtos treniruotės.

„Vaikams subalansuotose treniruotėse pratimai pateikiami patraukliai. Čia vaikai susipažįsta vieni su kitais, per žaidimus vyksta tiesioginis bendravimas. Jie randa draugų, stiprina savo fizinę būklę, gerina organizmo funkcijas ir imunitetą“, – teigia R. Donelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)