Kaip rašo britų dienraštis „The Independent“, anksčiau pieno pakaitalai buvo itin reti produktai, kurių buvo galima įsigyti nedidelėse ekologiško maisto parduotuvėlėse. Tačiau dabar karvės pieno pakaitalų yra gausų net ir mažiausių parduotuvių lentynose.

Per pastaruosius penkerius metus karvės pieno alternatyvų – sojų, migdolų ar lazdynų riešutų pieno – pardavimai Didžiojoje Britanijoje gerokai išaugo: kasmet jų parduodama 42 mln. litrų. Tam daugiausia įtakos turėjo augantis skaičius žmonių, alergiškų laktozei ir karvės pieno baltymams, taip pat veganizmo populiarumas bei alternatyvios gyvensenos, sakė Britanijos dietologų asociacijos atstovė, bendrovės „Isos Health“ vadovė Abigail Wilson. Sutikite, Lietuvoje karvės pienas taip pat turi vis stipresnių konkurentų.

Jos teigimu, karvės pieno alternatyvų populiarumo augimui įtakos turėjo ir sumani rinkodara, pristatanti tokius gėrimus kaip sveikesnę alternatyvą tradiciniam karvės pienui.

Suabejoti karvės pieno nauda paskatino ir neseniai atliktas tyrimas, leidžiantis teigti, jog karvės pienas neapsaugo nuo kaulų lūžių ir net dvigubai padidina moterų ankstyvos mirties riziką. Be to, netyla diskusijos dėl to, kokį pieną geriau rinktis – liesą ar nenugriebtą.
Tad, ar karvės pieno alternatyvos iš tiesų yra sveikesnės?

Populiariausias karvės pieno pakaitalas yra sojų pienas. Jame yra mažiau kalorijų ir sočiųjų riebalų, tačiau panašus kiekis baltymų, sakė Aberdino universiteto Rowett mitybos ir sveikatos instituto atstovas dr. Alanas Sneddonas.

Šis gėrimas taip pat sumažina riziką susirgti su hormonais susijusiomis ligomis, kaip krūties ar prostatos vėžys, o taip pat gali palengvinti menopauzės simptomus, teigė Lidso universiteto maisto ir mitybos mokyklos atstovė dr. Joanne Maycock.

Migdolų piene taip pat yra mažiau kalorijų ir nėra sočiųjų riebalų. Tačiau jame esantis baltymų kiekis neatitinka karvės piene esančio kiekio. Tas pats pasakytina ir apie lazdynų riešutų pieną, kuriame yra panašiai kalorijų, kaip ir karvės piene, bet mažiau baltymų.

Apskritai karvės pieno pakaitaluose yra mažiau svarbių maistinių medžiagų, kaip kalcis, B grupės vitaminai ir jodas, nebent gamintojai praturtina šiuos produktus šiomis medžiagomis. Be to, karvės piene esančias maistines medžiagas žmogaus organizmas lengvai pasisavina, o pridėtinės medžiagos pakaitaluose gali likti jų pakelių dugne.

Labai lengva pasimesti gausoje naujų produktų. Tačiau svarbiausia yra tai, kaip jie papildo individualaus žmogaus gyvenimą. Be to, būtina suprasti, kad joks pienas ar jo pakaitalas nėra visiškai sveikas ar nesveikas, pažymėjo dr. A. Sneddonas.

„Iš tiesų nelabai suprantu, kodėl karvės pieno pakaitalai taip išpopuliarėjo. Asmeniškai aš nenorėčiau visikai jais pakeisti karvės pieno“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)