Švedų mokslininkai tvirtina – ilgesnis miegas šeštadienį ir sekmadienį sutrikdo natūralų organizmo ritmą, tad jaučiamas tik didesnis nuovargis, informuoja independent.co.uk.

Psichologė, miego tyrinėtoja Susanna Jernelov aiškino: „Tai susiję su mūsų širdies ritmu, jei ilgiau pamiegame, sutrinka paros ritmas, na o tada būname ne tokie žvalūs ir pailsėję. Jei kas naktį po truputį trūkstam miego, paskui savaitgalį bandote atsigriebti, trikdote širdies ritmą. Reikėtų (visą savaitę) gyventi tuo pačiu ritmu, bet daugumai žmonių taip nepavyksta.“

Kolegei pritarė Bjornas Bjorvatnas iš Bergeno (Norvegija) universiteto, jis teigė: „Kasdien reikia eiti miegoti ir keltis tuo pačiu laiku. Savaitgaliais ilgai nemiegokite. Jei savaitgalį atsikelsite 12 val., (biologiniam) ritmui reikės laiko atsistatyti.“

Ir nors rudenį, žiemą kyla daugiausia pagundų ilgiau pamiegoti, jis sako, kad savo pačių labui būtent šiais metų laikais reikia laikytis pastovaus ritmo.

Sveikatos apsaugos specialistai toli gražu ne pirmą kartą kritikuoja ilgesnį miegą savaitgalį.

Pernai leidinyje „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“ aprašytas tyrimas, parodęs, kad ilgia miegant savaitgaliais didėja diabeto ir širdies ligų rizika. Tai parodė kraujo tyrimai – padidėjo trigliceridų kiekis, o vadinamo gerojo cholesterolio sumažėjo. Be to, kaitaliojantiems miego laiką buvo didesnė rizika sustorėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)