Vadinamasis smegenų plastiškumas apsaugo žmogų nuo skaudžių sukrėtimo padarinių. Kaip pavyko išsiaiškinti specialistams, stresas ir emocinės traumos perprogramuoja tam tikrus smegenų srityje, atsakingoje už emocijas, esančius receptorius PAR1. Tai reiškia, jog smegenys geba į kitą nemalonų potyrį reaguoti jau kitaip ir taip apsisaugoti.

Emocinės traumos dar nepatyrę PAR1 receptoriai neuronams nurodo suaktyvinti savo veiklą, o tai ir sukelia audringą emocinę reakciją į vieną ar kitą nemalonų dirgiklį. Tačiau po traumos tie patys receptoriai neuronus pradeda raminti ir nurodo nutraukti emocijų gamybos procesą. Taip žmogui pavyksta išvengti panikos priepuolių.

Šį teiginį patvirtino ir eksperimentas su graužikais: pelių smegenyse minėtieji receptoriai buvo specialiai slopinami. Šie graužikai patologine baime reaguodavo net į pačius menkiausius sudirgimus. Gali būti, jog būtent šių receptorių pažeidimai susiję su depresija ir nerimo priepuoliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)