Apklausa atsikleidė, jog dar ne visi pacientai žino, jog gydymo įstaigose meniu sudaromas atsižvelgiant į gydytojų dietologų rekomendacijas.

„Nors daugiau nei pusė apklaustųjų nurodė žinantys, jog valgiaraščiai rengiami derinant juos su mitybos specialistais, visgi 34 proc. teigė tokių žinių stokojantys – tokiu būdu ir atsiranda mitai, kad ligoninės maistas neskanus, – komentavo maistą gydymo įstaigoms tiekiančios bendrovės „Pontem“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė. – Tačiau būtų neteisinga lyginti sveiką ir riebų maistą tarpusavyje, svarbiausia suvokti, kad subalansuota mityba – tai svarbi sėkmingo gydymo dalis.“

Mitybos ekspertai vieningai sutaria, kad nesveikais užkandžiais lepinant negaluojančius artimuosius, dažniausiai padaroma „meškos“ paslauga. Juk ligoninių pacientai valgo jiems specialiai parinktus produktus, kuriuose yra apskaičiuotas tiek būtų maistinių medžiagų kiekis, tiek atsižvelgta į kitus specifinius poreikius.

„Siekiame, kad ligoninės pacientai bei, žinoma, jų artimieji suprastų, kad valgiaraščio sudarymas sergančiam ligoniui yra specialiai parenkamas pagal jo ligos ypatumus, todėl nevertėtų piktnaudžiauti atsineštiniu maistu“, – perspėjo A. Tendzegolskienė.

Artimieji ypač mėgsta lepinti giminaičius jogurtais ar varškės sūreliais, kurie neretai laikomi sveikais maisto produktais ir yra dideliais kiekiais gabenami ligoniams. Visgi daugelis žmonių neteisingai perdėtai laiko naudingais šiuos produktus, painiodami jų maistinę sudėtį.

„Iš aplinkinių tenka girdėti, kad jogurte gausu organizmui naudingos „statybinės“ medžiagos – baltymų, tačiau mažai kas atkreipia dėmesį, kad baltymų ten tikrai nėra daug, o daug gausiau angliavandenių – cukraus – todėl jogurtai tikrai nėra tokie vertingi, – dėmesį atkreipė mitybos konsultantė Eglė Vasiliauskaitė. – Be to, jie neretai būna praturtinti riebiais priedais, pavyzdžiui, šokoladu. Kalbant apie varškės sūrelius, vėlgi, daugumai atrodo, kad tai itin sveikas užkandis, tačiau varškės sūrelis ir varškė – du skirtingi produktai“.

Pasak E. Vasiliauskaitės, varškės sūreliuose taip pat gausu nenaudingų riebalų, cukraus. Todėl artimiesiems reikėtų labai gerai pagalvoti, kokius maisto produktus jie perka ligoniams. Pavyzdžiui, vis dar populiaru nešti sultis, kurias derėtų rinktis labai atsakingai. Pirmiausia, ne visos sultys yra natūralios, kai kurios tebūna sulčių gėrimas, kuriame daug cukraus bei dirbtinių maisto priedų, dažiklių.

„Ligonio fizinis aktyvumas yra sumažėjęs, todėl jam tikrai nėra reikalingas toks pat kalorijų kiekis kaip daugiau judančiam žmogui. Sultyse gausu angliavandenių, kurie yra energijos šaltinis, bet jų neišeikvojus, jie kaupiasi ir virsta riebalų pertekliumi. Norėdami, kad ligonis greičiau gytų ir jaustųsi gerai, nereikia jam „piršti“ nereikalingų produktų ar papildomų ir jam visiškai nereikalingų kalorijų“, – kalbėjo E. Vasiliauskaitė.

„Pontem“ vadovės A. Tendzegolskienės teigimu, atsižvelgiant į ligoninėse atliktų apklausų rezultatus, meniu pacientams yra atnaujinamas, stengiamasi, kad jų racionas pasipildytų naujais, sveikais ir subalansuotais patiekalais.

„Pontem“ atliktame tyrime dalyvavo 884 respondentai. Apklaustieji vienodai teigiamai įvertino tiek ligoninės pusryčių, pietų ar vakarienės skonį, tiek ir įvairovę, porcijos dydį bei šviežumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)