Mokslininkų teigimu, tokie rezultatai rodo, koks žmogaus sveikatai yra svarbus miegas.

Mokslininkai jau anksčiau žinojo, kad miego trūkumas ir itin riebi mityba mažina jautrumą insulinui, tačiau nežinojo, kuris labiau didina atsparumą insulinui. Todėl dr. Josiane Broussard su kolegomis iš Los Andžele veikiančio „Cedars-Sinai“ medicinos centro atliko tyrimą su šunimis, kurio tikslas buvo išsiaiškinti, ar miego trūkumas ir itin riebi mityba jautrumą insulinui veikia panašiai.

Kai žmogaus organizmo jautrumas insulinui mažėja, kitais žodžiais tariant, jis tampa atsparus insulinui, organizme turi būti gaminamas didesnis insulino kiekis, kad būtų palaikytas stabilus cukraus kiekis kraujyje. Dėl šio proceso galiausiai gali išsivystyti antrojo tipo diabetas, kuomet organizmas tinkamai nereaguoja į insuliną ir kraujyje padidėja cukraus kiekis.

Diabetas taip pat susijęs su tam tikromis rimtomis komplikacijomis, įskaitant širdies ligas. Nutukusiems žmonėms yra didesnė rizika išsivystyti atsparumui insulinui bei, savo ruožtu, diabetui.

Minėto tyrimo su šunimis metu mokslininkai išmatavo aštuonių kalių jautrumą insulinui prieš ir po mitybos sukelto nutukimo. Iš pradžių vieną naktį jie neleido šunims miegoti, o vėliau atliko gliukozės toleravimo testą, kad nustatytų jautrumą insulinui. Tuomet mokslininkai palygino gautus rezultatus su rezultatais šunų, kurie miegojo naktį normaliai.

Vėliau šunys šešis mėnesius buvo itin riebiai šeriami, ir tuomet tyrimai buvo pakartoti.

Analizė parodė, kad viena bemiegė naktis jautrumą insulinui sumažina 33 proc., o šeši mėnesiai riebios mitybos – 21 proc. Bet po to, kai riebi dieta sumažino jautrumą insulinui, viena bemiegė naktis jo daugiau nemažino.

Tyrimo išvados leidžia teigti, kad vienos bemiegės nakties poveikis jautrumui insulinui yra panašus į šešis mėnesius riebios mitybos. Jos atskleidžia tinkamo miego svarbą palaikant normalų cukraus kiekį ir mažinant medžiagų apykaitos ligų, kaip nutukimas ir diabetas, riziką.

Mokslininkai taip pat pažymi, kad miego trūkumas taip pat skatina suvartoti daugiau maisto ir apskritai didina medžiagų apykaitos ligų riziką.

„Labai svarbu, kad gydytojai pabrėžtų pacientams, koks svarbus yra miegas, – sakė Kovos su nutukimu draugijos atstovė dr. Dr. Caroline Apovian. – Daugelis pacientų suvokia tinkamos mitybos svarbą, tačiau ne visada supranta, koks svarbus yra miegas siekiant išsaugoti organizmo pusiausvyrą.“

Dr. J. Broussard paragino atlikti daugiau mokslinių tyrimų, kurių metu būtų analizuojamas ryšys tarp miego ir mitybos bei jautrumo insulinui, o taip pat ar jautrumas insulinui padidėja pakankamai miegant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)