Galite tai vadinti „Happy Meal“ efektu: jeigu žmogui suteiksite galimybę rinktis tarp didelės ir perpus mažesnės porcijos su nedideliu „prizu“, žmogus rinksis mažesnę porciją. Geriausia, kad visiškai nereikia išleisti krūvos pinigų, kad motyvuotumei žmogui sveikiau maitintis. Pakanka, pavyzdžiui, surengti loteriją su galimybę laimėti 10 eurų.

Mokslininkai sako, kad tokios tyrimo išvados gali padėti kovoti su nutukimu ir mažinti sveikatos apsaugos sistemos išlaidas kovai su ligomis, sukeltomis nutukimo.

„Dabar, pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose restoranuose porcijos yra du ar net tris kartus didesnės, negu jos buvo prieš 20 metų. Tai iškraipo ir mūsų valgymą namuose, – sakė Pietų Kalifornijos universiteto Marshallo verslo mokyklos verslo administravimo ir rinkodaros profesorė Deborah MacInnis. – Porcijų augimas yra tiesiogiai susijęs su mūsų stebimu nutukimo augimu.“

Ausinės ir dovanų kortelės

Paskatinti rinktis mažesnes maisto porcijas žmonės ne tik suvartos mažiau kalorijų, bet ir supras, kad valgydami mažiau tikrai nesijaus alkani, pabrėžė profesorė.

Pirmojo iš jos atliktų trijų eksperimentų metu į šeštą klasę einantiems vaikams buvo suteikta galimybė rinktis tarp didelio sumuštinio ir perpus mažesnio su galimybe gauti nebrangias ausines. Dauguma vaikų pasirinko mažesnį sumuštinį.

Antrojo eksperimento, kuriame dalyvavo suaugusieji, metu mažesnės maisto porcijos buvo „suporuotos“ su galimybe laimėti 100 JAV dolerių vertės „Amazon“ dovanų kortelę arba laimėti 10 tūkst. vadinamųjų skrydžio mylių, kurias būtų galima panaudoti naudojantis bet kurios aviakompanijos paslaugomis. Dauguma žmonių pasirinko maisto porciją su „kyšiu“.

Trečiasis eksperimentas buvo surengtas realiame restorane, kurio klientams, atėjusiems suvalgyti didelį sumuštinį, buvo pasiūlyta suvalgyti pusiau mažesnį ir dalyvauti 10 JAV dolerių vertės loterijoje.

„Mūsų tyrimas parodė, kad net ir nedidelės skatinimo priemonės motyvuoja žmones suvartoti mažiau maisto“, – sakė D. MacInnis.

Mažiau kalorijų

Tyrimas taip pat parodė, kad toks „Happy Meal“ efektas pastebimas skirtingose su maistu susijusiose ir nesusijusiose srityse, skirtingose populiacijose. Kiekvieną alkaną žmogų yra paprasta paskatinti rinktis mažesnę porciją, jeigu kartu suteikiama galimybė ką nors laimėti. Įdomiausia, kad žmonės renkasi mažesnes porcijas su prizu, net jeigu jų kaina yra tokia pat, kaip ir didelės porcijos.

Bet ar tie mažesnę porciją pasirinkę žmonės vėliau dienos metu nesuvartojo daugiau kalorijų? Mokslininkai suskaičiavo, kiek antrame iš minėtų trijų eksperimentų dalyvavę žmonės suvartojo kalorijų eksperimento dieną, ir nustatė, kad tokie žmonės ne tik nekompensavo kalorijų sumažėjimo, bet iš tiesų per visą dieną suvartojo mažiau kalorijų nei įprastai.

„Tokie rezultatai yra labai įdomūs, nes patvirtina anksčiau atliktų tyrimų rezultatus, kurie parodė, kad porcijų sumažinimas skatina savotišką ilgiau išliekantį įprotį suvartoti mažiau maisto“, – sakė D. MacInnis.

Jos atliktas mokslinis tyrimas buvo aprašytas žurnale „The Journal of Experimental Psychology: Applied“. D. MacInnis tyriimą atliko bendradarbiaudama su Pietų Kalifornijos universiteto psichologijos profesoriumi Antoine'u Bechara ir Arizonos universiteto rinkodaros docentu Martinu Reimannu.

Nors pastaruoju metu restoranai ir maisto gamintojai atsisako mažesnių porcijų esą dėl sumažėjusios paklausos, „Happy Meal“ efektas rodo, kad verslui ekonomiškai būtų naudingiau išlaikyti mažas porcijas.

„Rinkoje dažnai matome pavyzdžiu, kai naudojamos tokios skatinimo priemonės, tačiau jos retai „suporuojamos“ su maisto porcijomis“, – pastebėjo mokslininkė.

Jos teigimu, maisto gamintojai išliks pelningi, nes prizai mažas porcijas besirenkantiems žmonėms sudarytų labai mažytę dalį jų pajamų, o išlaidas būtų galima paskirstyti visiems vartotojams. „Tai būtų gerai vartotojų ir verslo sveikatai“, – konstatavo D. MacInnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)