Seniai žinoma, jog rūkymas, besaikis alkoholio vartojimas, fizinio aktyvumo stoka ir nepakankamas kiekis vaisių ir daržovių gali pernelyg anksti nuvaryti į kapus. Netikite? Specialistai teigia, jog netinkamas gyvenimo būdas jus gali pasendinti net iki 12 metų, skelbia health.com.

Jeigu norite gyventi šimtą metų, palikti lėkštėje šiek tiek maisto, puiki mintis. Mokslininkas Danas Buettneris, kuris visame pasaulyje tiria ilgaamžiškumo temą, nustatė, jog japonai, kurie garsėja ilgaamžiškumu, liaujasi valgę, kai jaučiasi 80 proc. pasisotinę. Kitaip tariant, jie niekada nesuvalgo visko, kas yra lėkštėje.

Sent Luiso universiteto mokslininkai patvirtino - mažiau valgant, pavyks sulėtinti senėjimo procesus. 2008 metais atliktas tyrimas atskleidė, jog, ribojant suvartojamų kalorijų kiekį, sumenksta T3 -skydliaukės gaminamo hormono, lėtinančio medžiagų apykaitą ir spartinančio senėjimą – gamyba.

Jeigu per savaitę bent du ar tris kartus užsiimate seksu, toks aktyvus seksualinis gyvenimas jūsų gyvenimą gali prailginti mažiausiai trejais metais. Meilės žaidimų metu galima sudeginti įspūdingą skaičių kalorijų – kartais geras seksas prilygsta 30 minučių bėgimui.

Reguliarus seksas reguliuoja kraujospūdį, gerina miego kokybę, stiprina imunitetą ir saugo širdį.

Ilgos valandos, praleistos spoksant į televizorių, labai žalingos jūsų sveikatai. Tiesą sakant, 2010 metais buvo atliktas tyrimas, kurio rezultatai parodė: tie, kurie per dieną prie televizoriaus prasėdi daugiau nei keturias valandas, net 46 proc. labiau rizikuoja mirti anksčiau nei tie, kurie televizorių per dieną žiūri ne ilgiau dviejų valandų.

Naudinga bent minimaliai sumažinti prie televizoriaus praleidžiamą laiką – kiekviena papildoma valanda ankstyvos mirties riziką sumažina 11 proc., o mirties nuo širdies ligų pavojų padidina 18 proc.

Norite išvengti odos vėžio? Venkite saulės. Saugodamiesi jos spindulių išvengsite raukšlių, išsausėjimo ir suglebimo. Kiekvieną dieną naudoti apsauginį kremą nuo saulės niekada ne per anksti ir ne per vėlu (ieškokite bent 30 SPF faktorių turinčio kremo). Ir negalvokite, jog pakanka apsaugoti tik veidą. Saulė sparčiai sendina ir neapsaugotą kaklo bei krūtinės odą. 

Mokslininkai išsiaiškino, jog žmonės, neturintys bent kelių artimų draugų ir nejaučiantys ryšio su savo šeima, labiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ar net nuo jų mirti. Vienišumo jausmas skatina uždegiminius procesus. Kitaip tariant, liūdesį keliantis kompanijos trūkumas sveikam žmogui kenkia lygiai taip pat, kaip padidėjęs cholesterolio kiekis ar net rūkymas. Dar didesnį pavojų vienišumas kelia pagyvenusiems žmonėms, linkusiems į depresiją.

Moterys, per dieną išgeriančios du ar daugiau vienetų alkoholio, ir vyrai, per dieną neatsispiriantys mažiausiai trims tokiems gėrimams, sparčiau sensta – saiko neturėjimas (kalbant apie alkoholį) grasina pačiomis įvairiomis problemomis: pradedant antsvoriu bei širdies problemomis ir baigiant bėdomis šeimoje ar su draugais.

Jeigu per dieną suvalgote mažiau nei tris porcijas vaisių ar daržovių, ne juokais kenkiate sveikatai. Vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu ląstelienos ir vitaminų, net 76 proc. sumažina širdies ligų riziką ir netgi apsaugo nuo krūties vėžio.

Specialistai jau seniai nustatė, jog vaisiai ir daržovės turi su uždegimu kovoti padedančių savybių, be to, juose esantys antioksidantai veiksmingai užkerta kelią raukšlių atsiradimui.

Kasdieninė mankšta – jaunystės šaltinio analogas. 2008 metais atliktas tyrimas atskleidė, jog reguliari vidutinio intensyvumo mankšta (pavyzdžiui, bėgiojimas) gyvenimą gali prailginti mažiausiai ketveriais metais. Sporto nauda tuo neapsiriboja – o kur dar neišmatuojama nauda širdžiai, smegenims ir medžiagų apykaitai.

Net ir menkiausia fizinė veikla – pavyzdžiui, 30 minučių pasivaikščiojimas kiekvieną dieną – gali pastebimai sumažinti širdies problemų riziką.

Sprendimas atsisakyti nikotino – bene geriausia dovana, kokią tik galite sau įteikti. Ir prailginti gyvenimą. Leidinyje „Americal Journal of Public Health“ skelbiamo tyrimo rezultatai atskleidė, jog moterys, iki 35 metų atsikračiusios priklausomybės nuo tabako, savo gyvenimą prailgina nuo šešerių iki aštuonerių metų. Atsisakyti šio žalingo įpročio niekada nevėlu. Atsisakius rūkymo galima sulėtinti ligas ir padidinti išgyvenimo tikimybę net ir tiems, kurie rūkė visą gyvenimą ir smarkiai pakenkė plaučiams bei širdžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)