Nepaisant to, kad maisto produktų etiketėse baltymų kiekiai vis didėja, dauguma žmonių ir taip suvartoja kur kas daugiau baltymų negu 46 ar 56 gramus per dieną. Iš tikrųjų 20 metų ir daugiau sulaukę vyrai gali gauti vidutiniškai net 98,9 g, o moterys – daugiau kaip 68 g baltymų per dieną, rodo naujausias Jungtinių Valstijų Žemės ūkio departamento tyrimas „What We Eat In America“ („Ką mes valgome Amerikoje“).

Baltymai, žinoma, yra svarbi subalansuotos mitybos dalis. Be šios maistinės medžiagos žmogaus organizmas tiesiog negalėtų gaminti ir atnaujinti ląstelių. Žinome ir tai, kad daug baltymų turintys pusryčiai gali apsaugoti mus nuo noro kramsnoti nesveikus užkandžius. Nauji tyrimai taip pat rodo, kad daug baltymų turintis maistas, ypač žuvis, mažina infarkto riziką, rašo huffingtonpost.com.

Tačiau „daugiau“ nebūtinai reiškia „geriau“. „Amerikiečiai ir taip vartoja pernelyg daug baltymų. Jų yra daug tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės maisto produktuose. Kad Jungtinių Valstijų gyventojai jaustų baltymų trūkumą, nėra jokių įrodymų. Baltymai nėra problema, - elektroniniame laiške „The Huffington Post“ rašė profesorė Marion Nestle iš Mitybos, maisto studijų ir visuomenės sveikatos centro Niujorko universitete. – Kam papildomai dėti baltymų? Vienintelė priežastis taip daryti yra rinkodara. Baltymai, naudojami kaip rinkodaros įrankis, neturi nieko bendra su sveikata. Palyginus su riebalais ir angliavandeniais, baltymų privalumas rinkodarai yra tas, kad jie neša teigiamą žinią, o ne neigiamą. Rinkodaros specialistams nereikia daryti nieko kita, tik paminėti baltymus, kad žmonės pradėtų manyti, jog tai yra sveikas maistas. (Pavyzdžiui, baltymais praturtintų javainių „Cheerios“ porcija taip pat turi 16 ar 17 g cukraus, nelygu skonis.)

Kai kuriais atvejais pernelyg didelis baltymų kiekis gali būti žalingas. M. Nestle pažymi, kad daugelis tyrimų yra „prieštaringi ir netikslūs“, bet yra keletas dalykų, kurie jau žinomi. Huffingtonpost.com pateikia tris ženklus, kad jūsų mityboje gali būti per daug baltymų.

Priaugate antsvorio

Jeigu vartojate daug baltymų, nesumažindami kalorijų kitose srityse, galite priaugti antsvorio. Per 2012 metų tyrimą mokslininkai nustatė, kad daug baltymų vartoję žmonės priaugo tiek pat svorio, kiek ir mažai baltymų, bet daug riebalų vartoję tyrimo dalyviai, kai abiejų grupių atstovai persivalgydavo. Daug baltymų vartoję valgytojai taip pat priaugo daugiau raumenų masės, rašė „Time“.

Turite problemų su inkstais

Inkstams tenka filtruoti pašalinius produktus, kai organizmas virškina baltymus. Yra įrodymų, kad dideliu baltymų kiekiu paremta mityba suteikia inkstams didesnį krūvį, atliekant šį svarbų darbą. 2003 metų tyrimas parodė, kad ši žala itin kenksminga žmonėms, sergantiems ankstyvos stadijos inkstų ligomis, nes jos dažnai būna nepastebimos.

Kenčiate nuo dehidratacijos

Vienas iš šalutinių inkstų veiklos produktų, kurie susidaro filtravimo proceso metu, yra šlapalas kraujyje. Mokslininkai ir medikai pagal šlapalo kiekį kraujyje įvertina inkstų funkciją. Šlapalas taip pat yra organizmo hidratacijos rodiklis, rašė WebMD. 2002 metų tyrimas parodė, kad tuo metu, kai didėjo suvartojamų baltymų kiekis, mažėjo organizmo hidratacija. Taip gali būti dėl to, kad organizmui reikia daugiau vandens, norint išplauti papildomus šlapalo kiekius, 2013 metais „The Huffington Post“ sakė Monica Reinagel. Tačiau dehidratacija nėra priežastis vengti papildomo baltymų kiekio, jei žmogus tuo pat metu padidina išgeriamo vandens kiekį, pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)