Sporto klubo „Reformatas“ asmeninė trenerė Justa Kičė pasakojo, kad ryte centrinė nervų sistema dar nebūna pavargusi, todėl turime daugiau jėgų sportui.

Antra, po sporto organizmas tarsi įkraunamas visai dienai – išsiskiria endorfinai, visą dieną jaučiama motyvacija.

„Trečia, sunkiausius dalykus, kaip sakoma, reikia daryti pirmoje dienos dalyje“, – sakė trenerė.

Kiek energijos turime ryte, priklauso nuo daugybės faktorių – kaip išsimiegojome, kaip maitinamės ir panašiai. Taip pat įtaką daro atsikėlimo laikas, kiek laiko praėjo nuo pabudimo iki treniruotės pradžios.

Bėgimas

Tačiau nėra vieno recepto, tinkančio kiekvienam. Mat vienam labiausiai tiks sportuoti ryte, o kitam – vakare ar dienos metu. Jei jaučiamės energingiausi vakare, reikėtų pagalvoti, kodėl taip nutinka.

„Po visos dienos jau būname pavargę, galbūt tada reikėtų geriau pailsėti, geriau pavalgyti, o treniruotę perstumti į dienos metą. Jei sportuojame vakare, o po to galime ramiai užmigti, neapkrauname savęs, neturime nuraminti savo centrinės nervų sistemos, galime sportuoti ir vakare“, – sakė trenerė.

Deja, kartais vakarinė treniruotė gali būti ne tokia efektyvi kaip ryte.

„Viskas priklauso nuo treniruotės tipo ir kokį pasiruošimą jai turėjome. Tam tikros treniruotės reikalauja daugiau energijos, todėl kelias valandas prieš jas turime „pakrauti“ kūną maistu, kuris suteikia daugiau energijos.

O ryte sportuojant su svoriais reikėtų padaryti ilgesnę apšilimo dalį, daugiau mankštos, mobilumo pratimų“, – kalbėjo J. Kičė.

Bėgimas

Ar reikėtų ryte prieš treniruotę papusryčiauti? Pasak trenerės, jei ruošiamės daug energijos reikalaujančiai treniruotei, papusryčiauti reikėtų, bet tokiu metu, kad kūnas spėtų ir įsisavinti, ir suvirškinti maistą.

Jei suvalgysime daug sunkaus maisto, per treniruotę jausimės nepatogiai.

Ryte gali būti bet kokia treniruotė – ir joga, ir plaukimas, ir treniruotė su svoriais ar dviračio minimas.

Vilniečiai plūsta aktyviai praleisti laiką į Vingio parką

„Tik jai reikia tinkamai pasiruošti, padaryti apšilimą, planuoti, ką valgysime pusryčiams. Kai žmogus ateina sportuoti ryte, kartu skatiname ir kognityvinės funkcijos didinimą, gerinimą. Žmonėms, kurie dirba sunkų protinį darbą, po sporto ryte lengviau susikaupti, padidėja dėmesingumas.

Po protinio darbo, vakare žmogus kartais nebegali atsipalaiduoti, todėl renkasi eiti sportuoti vakare – kad pavargtų ir fiziškai atsijungtų. Tada gerėja miegas ir poilsis“, – kalbėjo pašnekovė.

Trenerė priduria, kad sportui puikiai tinka ir pietų pertrauka – svarbiausia, pajudėti.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: