Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Ona Keblienė pasakojo, kad turėtume vengti iš dalies hidrintų riebalų, kitaip vadinamų transriebalais. Tai specifiškai susidariusios jungtys, kurios, patekusios į organizmą turi neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Todėl tokių riebalų kiekis maiste yra ribojamas.

„Jei žmogus perka jau pagamintą produktą, etiketėje reikia ieškoti frazės „iš dalies hidrintas“. Tokios medžiagos susidaro kaitinant aliejus aukštoje temperatūroje. Žinoma, šiek tiek natūraliai tokių medžiagų yra ir mėsoje, piene, bet jų ten tiek nedaug, kad kažkokio poveikio sveikatai neturi. Tik tie kiekiai, kurie yra jau pagamintuose maisto produktuose, turėtų būti ribojami“, – sakė O. Keblienė.

Be to, didelis riebalų vartojimas yra susijęs su nutukimu, kuris itin kenkia visam organizmui.

„Tėveliai, kurie nori kartais palepinti vaikus su saldumynais, turėtų atkreipti dėmesį į maisto produktus, o jei yra galimybė, rinktis tokius, kuriuose nėra hidrintų riebalų“, – kalbėjo O. Keblienė.

Europos Sąjungoje nuo 2021 metų buvo pradėtas riboti transriebalų kiekis maiste. Jei prieš 5 metus, pasak pašnekovės, parduotuvėse būdavo galima rasti sausainių, kurio 100 g net 40 g yra transriebalų, šiuo metu toks kiekis yra smarkiai sumažintas iki 2 g.

Ona Keblienė

Pasaulio sveikatos organizacija yra pateikusi rekomendaciją, kad ne daugiau 1 proc. suvartojamos energinės vertės turėtų sudaryti transriebalai.

„Tai yra tikrai iššūkis, nes pats kiekis ženklinime nėra nurodomas, tik nurodoma, kad jų yra“, – sakė specialistė.

Transriebalų dažniausiai būna saldumynuose, taip pat – tepamuosiuose mišiniuose, tokiuose kaip margarinas. Hidrintų riebalų yra ir glaistuose, gruzdintame maiste.

Specialistė pastebi, kad į darželius ir mokyklas per vaikų gimtadienius tėvai atneša ir tortų, ir kitų saldumynų su hidrintais riebalais. Tokių saldumynų reikėtų atsisakyti ir geriau pasirinkti saldumynus be transriebalų.

„Ką tikrai žinome iš patirties, dažnai mėgstama atnešti šakočius. Tikrai yra šakočių, kurie neturi hidrintų riebalų, todėl reikėtų rinktis kuo natūralesnius“, – sakė pašnekovė.

Skiriasi ir tai, ar riebalai yra hidrinti iš dalies, ar visiškai. Mat kai hidrinti visiškai, rizika sveikatai yra dar didesnė.

LNK Žinių pokalbį rasite čia:

Kiek anksčiau gyvensenos medicinos specialistė Aistė Kučinskienė savo paskaitoje papasakojo, kaip sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką pakeitus mitybą – kokių produktų iš tiesų reikėtų vengti, o kokius įtraukti į savo racioną. Tą kartą ji kalbėjo ir apie transriebalus.

Pasak jos, vieni blogiausių riebalų yra transriebalai. Nustatyta, kad didelis jų vartojimas yra susijęs su koronarinėmis širdies ligomis, vėžiu. Transriebalų gausu įvairiuose sausainiuose, pyragėliuose, tortuose ir kituose saldumynuose. Tad, jei norisi kažko saldaus, geriau saldumynus pasigaminti pačiam namuose ir rinktis sveikesnius produktus.

„Kalbant apie riebalus dar norėčiau pakalbėti apie sūrį. Žinau, kad žmonės mėgsta jį valgyti labai dažnai. Tačiau sūryje yra labai daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurių reikia vengti arba vartoti saikingai. Taip pat sūryje yra daug cholesterolio ir druskos. Dėl to gali didėti kraujo spaudimas ir blogasis cholesterolis. Nesakau, kad visai iš raciono reikia išmesti šį produktą, bet jei vartojate kasdien, tai tikrai yra per daug“, – kalbėjo A. Kučinskienė.

Visą tekstą rasite čia su A. Kučinskiene rasite čia.