VU Visuomenės sveikatos katedros vadovas prof. R. Stukas sako, kad šiuolaikinė visuomenė jau turi visas galimybes pasirinkti, kokiems maisto produktams, kokį naudojimo būdą naudoti. Pasak jo, visuomet turime galvoti, kaip paruoštas patiekalas bus naudingesnis sveikatai ir kaip galėtume išryškinti tam tikras ingredientų savybes.

„Deja, šiandien mes daugelis taikome ne tuos maisto apdorojimo metodus, kurie yra patys geriausi“, – sako mitybos žinovas.

Pavyzdžiui, neįprasta šiluma apdoroti kai kurias daržoves, tačiau tokiu atveju, jos netgi tampa naudingesnės už šviežias.

„Kai kurios medžiagos, veikiamos temperatūros, netgi suaktyvėja. Visai prasminga kai kurias daržoves pavartoti apdorojus šiluma. Pavyzdžiui, pomidoras. Jeigu mes jį valgome žalią (šiluma neapdorotą – DELFI), tai vitaminų mes pasisaviname, bet jei mes norime, kad suaktyvėtų likopenas, medžiaga, kuri yra panaši į vitaminus, pomidorą turime apdoroti šiluma. Ši medžiaga yra biologiškai aktyvi, pasižyminti antioksidaciniu poveikiu. Likopenas aktyvus tampa tik apdorojus šiluma, – LRT laidoje „Vartotojų kontrolė“ sakė VU profesorius R. Stukas.

– Netgi 100 laipsnių temperatūroje likopenas nesuyra. Pomidorų nebūtina virti, norint suaktyvinti likopeną. Kartais užtenka tiesiog pakaitinti – galima įdėti į orkaitę.

Likopenas aktyvus išlieka ir pomidorų sultyse, tyrėse. Tai yra labai gerai.“

Profesorius pasakoja, kad pomidoruose esantis likopenas apsaugo nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio, taip pat nuo cholesterolio kaupimosi.

Mažai žinome ir apie kito, populiaraus vaisiaus savybes.

Ne tik skanus ir gražiai atrodo paserviravus paukštieną. Pakaitintas jis gauna papildomos vertės.

„Obuoliuose greta vitaminų, mineralinių medžiagų, yra ir pektininių medžiagų. Tai medžiagos, kurios apvalo nuo įvairių toksinių medžiagų, o pektininės medžiagos suaktyvėja apdorojus šiluma.

Vadinasi, jei mes obuolį įdėsime į orkaitę ir jį iškepsime, tai vitaminu šiek tiek sumažės, bet pektininės medžiagos taps labai aktyvios. Tuomet, galima sakyti, organizmą mes apvalysime“, – laidoje sakė prof. R. Stukas.

Visgi, tai nereiškia, kad nuo šiol obuolius ir pomidorus turite visuomet kepti ar kitaip apdoroti šiluma – valgydami juos šviežius, pasisavinsite vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Daugiau apie produktus, kuriuos mes vartojame ne visai taip, kaip reikėtų, žiūrėkite LRT laidos „Vartotojų kontrolė“ įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)