aA
Žinome, kad burokėliai daugiau naudingų medžiagų išlaiko, jei juos valgome šviežius – t. y. neapdorotus šiluma. Visgi, yra bent du produktai, kurie įgyja naudingųjų savybių apdoroti šiluma. LRT laidai „Vartotojų kontrolė“ VU profesorius Rimantas Stukas papasakojo, ką naudinga žinoti apie pomidorus ir obuolius.
Rimantas Stukas
© DELFI montažas

VU Visuomenės sveikatos katedros vadovas prof. R. Stukas sako, kad šiuolaikinė visuomenė jau turi visas galimybes pasirinkti, kokiems maisto produktams, kokį naudojimo būdą naudoti. Pasak jo, visuomet turime galvoti, kaip paruoštas patiekalas bus naudingesnis sveikatai ir kaip galėtume išryškinti tam tikras ingredientų savybes.

„Deja, šiandien mes daugelis taikome ne tuos maisto apdorojimo metodus, kurie yra patys geriausi“, – sako mitybos žinovas.

Pavyzdžiui, neįprasta šiluma apdoroti kai kurias daržoves, tačiau tokiu atveju, jos netgi tampa naudingesnės už šviežias.

„Kai kurios medžiagos, veikiamos temperatūros, netgi suaktyvėja. Visai prasminga kai kurias daržoves pavartoti apdorojus šiluma. Pavyzdžiui, pomidoras. Jeigu mes jį valgome žalią (šiluma neapdorotą – DELFI), tai vitaminų mes pasisaviname, bet jei mes norime, kad suaktyvėtų likopenas, medžiaga, kuri yra panaši į vitaminus, pomidorą turime apdoroti šiluma. Ši medžiaga yra biologiškai aktyvi, pasižyminti antioksidaciniu poveikiu. Likopenas aktyvus tampa tik apdorojus šiluma, – LRT laidoje „Vartotojų kontrolė“ sakė VU profesorius R. Stukas.

– Netgi 100 laipsnių temperatūroje likopenas nesuyra. Pomidorų nebūtina virti, norint suaktyvinti likopeną. Kartais užtenka tiesiog pakaitinti – galima įdėti į orkaitę.

Likopenas aktyvus išlieka ir pomidorų sultyse, tyrėse. Tai yra labai gerai.“

Profesorius pasakoja, kad pomidoruose esantis likopenas apsaugo nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio, taip pat nuo cholesterolio kaupimosi.

Mažai žinome ir apie kito, populiaraus vaisiaus savybes.

Ne tik skanus ir gražiai atrodo paserviravus paukštieną. Pakaitintas jis gauna papildomos vertės.

„Obuoliuose greta vitaminų, mineralinių medžiagų, yra ir pektininių medžiagų. Tai medžiagos, kurios apvalo nuo įvairių toksinių medžiagų, o pektininės medžiagos suaktyvėja apdorojus šiluma.

Vadinasi, jei mes obuolį įdėsime į orkaitę ir jį iškepsime, tai vitaminu šiek tiek sumažės, bet pektininės medžiagos taps labai aktyvios. Tuomet, galima sakyti, organizmą mes apvalysime“, – laidoje sakė prof. R. Stukas.

Visgi, tai nereiškia, kad nuo šiol obuolius ir pomidorus turite visuomet kepti ar kitaip apdoroti šiluma – valgydami juos šviežius, pasisavinsite vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Daugiau apie produktus, kuriuos mes vartojame ne visai taip, kaip reikėtų, žiūrėkite LRT laidos „Vartotojų kontrolė“ įraše.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Profesorius Skurvydas papasakojo apie natūralų vaistą: apsaugo nuo Alzheimerio, depresijos ir kitų 24 lėtinių ligų (103)

Lietuvos sporto universiteto ( LSU ) profesorius Albertas Skurvydas išsamiai, bet paprastai...

Riešutai ir džiovinti vaisiai – plauti ar ne: gydytojos patarimas padės apsispręsti (17)

Mitybos specialistai dažnai ragina saldėsius keisti riešutais ir džiovintais vaisiais, bet svarbu...

Net 12 būdų, kaip numesti svorio nuo sėdmenų: efektyvumas garantuotas (43)

Siekis numesti svorio nuo sėdmenų yra dažnas sportuojančiųjų tikslas. Egzistuoja daugybė būdų...

5 požymiai, kad alkoholio vartojate per daug: Unikauskas pataria, kokiais atvejais gėrimų būtina visiškai atsisakyti (112)

Yra ne vienas požymis, kad vartojate per daug alkoholio, pavyzdžiui, tai ir kaltės jausmas, ir...

Iki šiol apie tai nebuvo žinoma: kava gali apsaugoti nuo nepagydomos ligos (57)

Manoma, kad kava padeda apsisaugoti nuo Parkinsono ligos . Neseniai atlikto tyrimo metu buvo...

Top naujienos

Sociologas išskyrė Skvernelio bruožą, kuris jį išskiria iš kitų kandidatų (68)

Sociologas, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys...

Gyvai / Dakaro ralis įveiktas – į Lietuvą bus parvežti net du rekordai atnaujinta 16.38 val. (179)

Dešimtasis Dakaro etapas – paskutinis šių metų ralyje. Šiandien visų laukia vos 112 km...

Vilniuje trūko vamzdis: dėl smegduobės pavojaus uždaromas eismas judrioje gatvėje sutriko viešojo transporto eismas (28)

Sausio 17 d. apie 16 val. 23 min. Vilniuje, Žemaitės g. trūko vamzdis.

Aukštas rusų saugumo pareigūnas: Ukraina greitai gali netekti savo valstybingumo (326)

„Valdžia Kijeve daro viską, kad suskaldytų Ukrainą “, – tvirtina Rusijos Saugumo...

Nausėda: būčiau geresnis prezidentas nei Skvernelis atnaujinta 17.13 (156)

Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ketvirtadienį Rusnėje paskelbus, kad jis dalyvaus...

„Ryto“ žaidimą įvertinęs Kleiza: privalome taikytis į titulus (5)

Vilniaus „Ryto“ ekipa pasiryžusi nutraukti trejus metus trunkantį titulų badą. Sostinės...

Šalčiai gyvūnams gali skaudžiai įkąsti: kokias klaidas šeimininkai daro žiemą? (1)

„Koks oras, toks ir pasivaikščiojimas“, – juokauja šunų ir kačių šeimininkai, kai šaltą...

„Sodra“ žada visas pensijas išmokėti iki sausio 26 dienos (57)

Kilus senjorų nepasitenkinimui dėl vėluojančių pensijų, Valstybinio socialinio draudimo fondas (...

Saugokitės siaučiančio skrandžio gripo: ypač pavojinga vaikams (11)

Visi, ne tik gripo, virusai aktyviausi tampa šaltuoju metų laiku. Medikai įspėja ir apie dažnai...

Skvernelis paskelbė savo sprendimą dėl Prezidento rinkimų: dabar matome vieną monetą (1771)

Ketvirtadienį per susitikimą su vietos bendruomene Rusnėje premjeras Saulius Skvernelis...