„Makaronai sveikatai yra labai palankūs, tik reikia atsakingai juos gardinti. Labai svarbu, kokie šeimoje yra susiformavę mitybos įpročiai, kas ant tų makaronų yra uždedama, – sako R. Stukas.

– Nereikėtų naudoti riebių padažų, spirgučių, kečupo. Rekomenduojama pabarstyti prieskoninėmis žolelėmis, patarkuoti sūrio.“

Profesorius sako, jei žmogus makaronų valgo, pavyzdžiui, kartą per mėnesį ir juos užpila kokiu nors riebiu padažu, tai neturės jokios reikšmingos įtakos sveikatai, nes tai nėra mitybos įprotis.

„Kai kalbame apie mitybą, turime turėti omenyje, kokie yra mitybos įpročiai ir ko žmogus valgo dažnai ir daug. Jei kokį nors patiekalą, kad ir labai nepalankų sveikatai suvalgo tik kartais, tai mums nereikėtų to akcentuoti, – teigia R. Stukas.

Mitybos piramidė

– Makaronai turėtų būti patiekalas, kuris turėtų būti valgomas dažnai – kruopų košė, makaronai yra puikūs patiekalai.“

Kadangi kalbant apie makaronus akcentuojami angliavandeniai, tai rekomenduojama juos valgyti pirmoje dienos pusėje, labai tinka juos valgyti pusryčiams.

„Jei žmogus kasdien vienodai valgys makaronus, kad ir sveikatai palankiai pasigardins, tai nusibos, o gi yra galimybė kaitalioti“, – sako mitybos žinovas.

Prof. R. Stukas rekomenduoja, kaip galima makaronus pasigaminti ypač palankius sveikatai:

Kol verda makaronai, verdančiu vandeniu blanširuokite pomidorą (pomidorai žymiai vertingesni, jei yra apdoroti šiluma, tokiu atveju suaktyvėja antioksidacinius poveikius pasižyminti medžiaga likopenas), šakute sutrinkite, užberkite, pavyzdžiui, smulkintų petražolių ar kitų prieskoninių žolelių, pipirų, patarkuokite nedaug kietojo sūrio (kietas fermentinis sūris turi kalcio, tačiau ir cholesterolio, tad patariama nepadauginti).

„Toks patiekalas būtų labai palankus sveikatai ir greitai paruošiamas. Čia daug nereikia, nes mūsų pagrindinis ingredientas – makaronai. Mums svarbu, kad net ir vienas šaukštas garnyro makaronams suteiktų aromato ir kažkokį prieskonį. Žiūrint į lėkštę, labai svarbu suprasti, kas šio patiekalo yra pagrindinis komponentas, – akcentuoja R. Stukas.

– Skonį makaronams galima suteikti su ingredientais, kurie gausūs vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, antioksidantais, natūraliomis aromatinėmis medžiagomis, tačiau jų reikia labai nedaug.“

Makaronus galima valgyt kone kasdien, tačiau svarbu patiekalą padaryti kitokiu negu jis buvo vakar.

„Bazinės mitybos piramidės dalies mes galime valgyti labai daug, o štai riebalai yra mitybos viršūnėje, todėl jų vartoti reikėtų saikingai“, – primena prof. R. Stukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)