Danijos Arhuso universiteto mokslininkai tyrinėjo, kodėl prancūzai taip ilgai gyvena ir džiaugiasi gera sveikata, nors ir valgo maisto produktus, turinčius daug sočiųjų riebalų, rašo „The Telegraph“. 

Nors dauguma šio fenomeno, vadinamo „prancūzų paradoksu“, paaiškinimų yra paremti raudono vyno vartojimu ir gyvenimo būdu, naujausias danų tyrimas pateikia paprastą atsakymą. 

Tyrime, kuris pristatomas žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, teigiama, kad ilgaamžiškumą ir sveikatą nulemia tokie fermentuoti pieno produktai kaip sūris.   

Prancūzai retai serga koronarinėmis širdies ligomis ir gyvena vidutiniškai 82 metus, nors kasmet kiekvienas prancūzas vidutiniškai suvalgo iki 23,9 kg sūrio. Tuo tarpu britai, kasmet suvalgantys iki 11,6 kg sūrio, dvigubai dažniau serga kardiovaskulinėmis ligomis ir gyvena vidutiniškai 81 metus. 

Maisto tyrinėtoja Hanne Bertram iš Arhuso universiteto Danijoje lygino 15 vyrų šlapimo ir fekalijų mėginius. Šie tiriamieji valgė maisto produktus, tarp kurių buvo sūrio arba pieno, arba iš pieno produktų vartojo tik sviestą.   

H. Bertram nustatė, kad sūrį valgiusių žmonių organizme buvo daug butyrinės rūgšties – medžiagos, kuri yra susijusi su mažėjančiu nutukimu ir spartesne medžiagų apykaita. Dideli butyrinės rūgšties kiekiai taip pat mažina cholesterolį.   

Tai, H. Bertram teigimu, „liudija žarnyno bakterijų vaidmenį ir dar labiau sustiprina ryšį tarp sūrio ir prancūzų paradokso“ .   

Šis nedidelis tyrimas nėra vienintelis, „prancūzų paradoksą“ paaiškinantis sūrio vartojimu. 

2012 metais vienas tyrimas nustatė, kad nuo širdies ligų saugo ir gerą sveikatą užtikrina Rokforo sūris

Mokslų daktarai Ivanas Petiajevas ir Jurijus Bašmakovas teigė, kad šis pelėsinis sūris turi ypatingų priešuždegiminių savybių, kurios nulemia „prancūzų paradoksą“ .   

„Stebėjimai rodo, kad vien tik raudono vyno vartojimas negali paaiškinti šio paradokso. Gali būti, kad nedidelis mirtingumas nuo širdies ligų priklauso nuo kitų tipiškos prancūzų mitybos veiksnių“, - savo tyrime rašė jie.   

„Mūsų hipotezė ta, kad prie prancūzų paradokso prisideda sūris, ypač pelėsinės jo rūšys“.
„Pelėsiniai sūriai, tarp jų ir Rokforo, gali turėti netgi didesnę įtaką kardiovaskulinei sveikatai“, - teigė mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)