Pramonė į tai labai staigiai sureagavo ir masiškai pradėjo gaminti produktus, kuriuose riebalų labai mažai. Bet tada buvo pastebėta, kad maisto produktai savo skoniu pirkėjams tapo labai nepatrauklūs. 1 g riebalų turi 9 kalorijas, 1 g cukraus turi 4 kalorijas. Tada nusprendė, kad jei gaminamas maisto produktas turi mažai riebalų, bet į jį įdedama daugiau cukraus, jis vis tiek turės mažiau kalorijų ir galės užrašyti ant etiketės, kad yra mažai riebalų“, – LNK Žinioms pasakojo dietistė.

Tačiau neilgai trukus tie patys mokslininkai pastebėjo, kad žmonių, turinčių antsvorį ir nutukimą ne tik nesumažėjo, bet toliau daugėja. Tada buvo suprasta, kad antsvorį lemia ne tik per didelis riebalų, bet ir cukraus vartojimas.

Pasaulio sveikatos organizacija yra įvardijusi, kas yra pridėtinis cukrus, o kokie produktai jo neturi.

„Pridėtinis cukrus yra baltas, rudas, ekologiškas cukrus, medus, klevų, agavų, kiti sirupai. Taip pat ir sultys, net natūralios, jos irgi laikomos produktu su pridėtiniu cukrumi, nors į jas papildomai cukraus gali būti nedėta. Kas nėra maisto produktai su pridėtiniu cukrumi – tai vaisiai, uogos, daržovės šviežios, grūdai, natūralūs pieno produktai“, – sakė A. Blažytė.

Natūralūs pieno produktai turi savyje laktozės, kuri taip pat yra cukrus, tačiau pridėtinio cukraus nėra.

„Vartoti cukrų tikrai galima, bet esmė, kiek ir kaip dažnai valgome“, – kalbėjo pašnekovė.

Dietistė paaiškina, į ką etiketėje atkreipti dėmesį besirenkant prekę.

„Pirma – maisto produkto sudėtis, jos dalys vardijamos mažėjančia tvarka. Jei pirmoje vietoje yra cukrus, tai reiškia, kad šitame produkte daugiausiai, ko yra, tai cukraus. Pavyzdžiui, perku sausainius, ir sudėtyje vienur cukrus parašytas pirmoje vietoje, o kitur – ketvirtoje. Tai jau rodo, kad ko gero, antrasis variantas bus sveikesnis“, – kalbėjo dietistė.

Antra – jei yra pridėtinio cukraus, sudėtyje tai turi būti parašyta. Jis gali būti įvardintas kaip fruktozė, gliukozė, gliukozės sirupas. Jei šie žodžiai yra sudėtyje, tai reiškia, kad pridėtinio cukraus tikrai yra.

„Trečia – žiūrime į maistinę vertę. Visada būna nurodyta 100 g ar 100 ml produkto maistinės vertės. Būna įvardinti angliavandeniai ir kiek iš jų yra cukrų. Reikia pažiūrėti, kiek 100 g yra cukrų. Jei jų yra iki 5 g, toks produktas turi mažai pridėtinio cukraus“, – sakė A. Blažytė.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: