aA
Toks jausmas, kad sprogsiu. Viduriai užkietėję, pilvas kaip nėščiosios, veido oda – kaip paauglės.
Kūčių vakarienė Sidnėjuje
© DELFI (M.Jackevičiaus nuotr.)

Net ne specialistui aišku – metas valyti žarnyną. Tačiau valgymo maratoną iš kart keisti iškrovos dienomis dietologai nepataria. „Pirmiau reikėtų grįžti prie įprasto režimo, pavalyti žarnyną ir tik pradėjus tvarkingai maitintis planuoti iškrovos dienas“, – įspėjo studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Pavasarinis organizmo valymas namie: kas padeda ir kam sakyti griežtą „ne“
© DELFI / Tomas Vinickas

Kaip tai padaryti greitai, pigiai ir saugiai? „Pavyzdžiui, jei sekmadienį per Velykas ir antrą jų dieną persivalgėte, antradienį iš pat ryto vertėtų grįžti prie teisingo maitinimosi režimo, valgyti mažai apdorotų produktų, pakankamai bet ir ne per daug maisto, gerai jį sukramtyti, valgymui skirti laiko ir tik trečiadienį pasidaryti iškrovos dieną“, – sakė mitybos specialistė.

Paklausta, kodėl ne iš karto – būtent taip dažnai norisi, V. Kurpienė paaiškino, kad tai būtų per didelis stresas organizmui: „Kraštutinumai nėra gerai. Be to, reikia atsiminti, kad iškrovos diena gali būti tik viena per savaitę. Ji skirta nebūtinai svoriui sumažinti, bet labiau pailsinti virškinimo, šalinimo ir širdies kraujagyslių sistemas“.

Pasak specialistės, reikia turėti omenyje, kad jei per šventes valgoma be saiko, viena iškrovos diena mažai padės. Dažnai pasitaikanti klaida galvoti, kad po iškrovos galima grįžti prie nesaikingo valgymo ir torto atsipjauti jau ne gabalėlį, o gabalą.

Kas geriausiai išvalo žarnyną

Dietologė priminė, jog žarnyną gerai valo visi augaliniai ne per daug apdoroti produktai: grūdų košės (bet ne užpilami dribsniai), šviežios daržovės. Augaliniai produktai turi būti labai gerai sukramtomi ir jokiu būdu nepervirti.

Pavasarinis organizmo valymas namie: kas padeda ir kam sakyti griežtą „ne“
© Shutterstock nuotr.

„Skaidulinės medžiagos, kurių apstu mažai apdorotuose augaliniuose produktuose, iššluoja žarnyną lyg šluota ir kaip kempinė sugeria įvairiausias užsistovėjusias medžiagas. Jie neleidžia užsistovėti gyvūninės kilmės ir kitokiam maistui, kuris užssibuvo žarnyne“, – sakė V. Kurpienė.

Paklausta, ką reiškia „užstrigo“ ir kas pasidaro mūsų žarnynui, kad jie reikia „iššluoti“, specialistė paaiškino taip: „Jei valgoma daug gyvūninės kilmės maisto ir riebalų, iš skrandžio visa tai į žarnyną pasiekia tokios konsistencijos, kad užsilaiko, labai lėtai juda. Tuo tarpu skaidulinis maistas, jei yra mažai apdorotas, nepervirtas suardant skaidulas, žarnyne užima daugiau vietos ir greičiau keliauja, su savimi išstumdamas visa tai, kas galėtų užsibūti. Tokiu būdu žarnynas natūraliai išsivalo“.

Kokius konkrečius produktus būtų galima siūlyti kaip geriausiai iššluojančius žarnyną? V. Kurpienės teigimu, produkto numeris vienas nėra, tinka visi grūdiniai, ankštiniai produktai ir šviežios daržovės.

„Klaida manyti, kad, pvz., kopūstas valys žarnyną, o kitos daržovės mažiau. Skaidulų turi visos daržovės ir kiekviena savaip vertinga mitybiniu požiūriu. Skirtingų spalvų daržovės turi skirtingų medžiagų, tad reikia valgyti ir violetinių, ir žalių ir geltonų, ir raudonų. Valgykim gražiai, spalvotai“, – kvietė V. Kurpienė.

Kodėl vaisiai – prastesnis pasirinkimas

Paklausta, kodėl nemini vaisių – juk galbūt pavyktų išsivalyti organizmą valgant saldžiau, dietologė apgailestavo, jog naujai išvestose vaisių veislėse labai daug fruktozės, nuo kurios gali pūsti pilvą, be to tokie vaisiai daug kaloringesni už šviežias daržoves.

Moteris
Moteris
© Shutterstock nuotr.

„Jeigu daržovių galima valgyti daug, tai vaisių vartojimą reikėtų riboti, nes ten daug natūralių cukrų, kurių perteklius nėra sveika“, – įspėjo V. Kurpienė.

Kalbėdama apie naujas vaisių veisles sveikos mitybos specialistė siūlė prisiminti, kokio skonio obuolius ir kriaušes valgėme vaikystėje ir kokio saldumo dabar parduodami parduotuvėse. Skirtumas – akivaizdus.

„Vaisiai išvedinėjami vis saldesni. Kuo saldesnį maistą žmonės valgo, tuo labiau slopinami skonio receptoriai, tuo saldesnio maisto norime“, – komentavo DELFI pašnekovė.

Požymiai, kad jau reikia valyti žarnyną

Kokie požymiai, kad jau reikėtų išsišluoti žarnyną? Tai išduoda spuogai, odos spalva ar labiau sunkumo pojūtis?

Pasak V. Kurpienės vienas svarbiausių indikatorių, ar kiekvieną dieną tuštinamės ir kada: „Paprastai žmonės sako, kad kasdien. Tačiau tada klausiu, ar į tualetą eina, pvz., išgėrę kavos. Jei taip, tai dar nieko nereiškia, nes kava aktyvina peristaltiką. Yra įvairių nuomonių, tačiau aš manau, kad tinkamai funkcionuojant žarnynui žmogus iš ryto pasituština iki pusryčių, išgėręs nebent vandens, be ne kavos ar surūkęs cigaretę“.

Jeigu taip nėra, sveikos mitybos specialistė patarė pasitelkti į pagalbą produktus ir išsišluoti žarnyną. Skaidulinių medžiagų turintis, nepervirtas, mažai apdorotas maistas tai puikiausiai sutvarko. Svarbu atminti, kad tvarkingai maitintis būtina kasdien, tuomet ir „šluoti“ nereikės.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Šalavijų sėklos – mažos, bet labai galingos: tikras sveikatai naudingų maistinių medžiagų šaltinis (19)

Nepaisant miniatiūrinio dydžio, ispaninių šalavijų (liaudyje vadinamų čija ) sėklos yra...

7 daržovės, kurios vertingesnės termiškai apdorotos (11)

Žalios daržovės laikomos naudingesnėmis maistiniu požiūriu. Tiesa, yra daržovių, kurios...

Kineziterapeutė rekomenduoja: gražios ir stiprios rankos – be svorių kilnojimo ar atsispaudimų paprasčiau nebūna (37)

Kineziterapeutė Jūratė Kliukaitė šįkart labiausiai kreipiasi į moteris. Ypač tas, kurios...

Kineziterapeutas Tautkus: 5 mitai apie kūno pokyčius – kineziterapija nėra tik gydymui

Nauji metai tradiciškai tampa naujo ryžto ir pažadų sezonu, kai ne vienas garsiai ar tyliai sau...

20 maisto produktų, kuriuos reikia valgyti metant svorį (55)

Ne visos kalorijos yra vienodos. Skirtingi maisto produktai organizme įveikia skirtingus medžiagų...

Top naujienos

Biurokratija trauktis nenori: išskyrė ministerijas rekordininkes ir tikras klampynes (180)

Bene visos iki šiol dirbusios Lietuvos valdžios žadėjo mažinti biurokratinį aparatą. Ne...

Niekas apie tai nepagalvojo: skyrybų atveju tektų dalintis ir kaupiamą pensiją (128)

Senatvei kaupiamos lėšos pagal įstatymą yra laikomos bendru sutuoktinių turtu, tad skyrybų...

Orai: šaltis parodys savo nagus (32)

Pirmadienio dieną iš vakarų priartės nauja kritulių zona. Debesuotumas sparčiai didės....

Protiniai dantys: kam rauti būtina, o kas tai padaręs gali smarkiai pasigailėti (24)

Vieni suaugę žmonės turi keturis protinius dantis , kitiems per visą gyvenimą jie taip ir...

Pagalvojo ne apie visus? Atlyginimas – pusantro šimto eurų mažesnis (54)

Kai garsiai buvo pristatoma mokesčių reforma, ir finansų ministras, ir premjeras pabrėžė –...

Šią naktį visas pasaulis stebėjo kruvinojo Mėnulio užtemimą (22)

Praėjusią naktį žmonės visame pasaulyje stebėjo Mėnulio užtemimą.

Ką susirgę renkasi lietuviai - žolelę ar piliulę (22)

Įpusėjus šaltajam metu laikui, kuomet vis mažiau laiko praleidžiama gryname ore ir padidėjus...

Inga Stumbrienė prisipažino: augindama vaikus darė vieną klaidą (10)

Žinoma verslininkė ir modelis Inga Stumbrienė kartu su vyru Aivaru augina berniuką ir mergaitę,...

Didžiausi grožio mitai, kuriais lietuvės vis dar aklai tiki (1)

Turėti skaisčią ir švarią odą – nelengva, o kai kuriems ir ypač sudėtinga užduotis....

Nusivylė sistema, kuri gyvybiškai reikalinga šimtams tūkstančių jaunų šeimų (7)

Vilniečių šeima labai nusiminė, kai sužinojo, kad jų dukra negavo vietos darželyje. O taip...