Lietuvos lengvaatletė, bėgikė Justė Modesta Murauskaitė sakė, kad nusipirkus naują aprangą, visada padidėja motyvacija sportuoti, o žiemą tinkama apranga sportui lauke itin svarbi.

„Svarbiausia neprisirengti per daug, neužsidėti storo šaliko, vilnonių kepurių. Geriausia yra termo apranga, kuri sugeria prakaitą, kvėpuoja. Tai turi būti lengva apranga, kuri nevaržo judesių, neskatina prakaitavimo, nes visgi, kai yra šaltas oras ir esame suprakaitavę, didesnė rizika peršalti“, – sakė J. M. Murauskaitė.

Sąnariai taip pat turi būti apsaugoti, čiurnos, keliai, alkūnės negali būti plikos. Nepamirškite ir ausų, kad jos nenušaltų. Visgi, pasak sportininkės, viskas turi būti dengiama plonu sluoksniu, kuris nekeltų diskomforto ir per didelės šilumos.

Rytas rudenėjančiame Vilniuje

Net ir rudenį bei žiemą lauke galima sportuoti kone taip pat, kaip ir vasarą, tik avalynė bei apranga turi būti pritaikyti šiam sezonui. Taip pat sportininkė pabrėžia, kad prieš išeinant į šaltą orą reikia gerai apšilti.

„Labai svarbu prieš išeinant į šaltą orą tinkamai apšilti. Būtinai apšildyti sąnarius, pasilankstyti, kad kūnas ir širdis būtų paruošta darbui ar sportui, aktyviai veiklai“, – kalbėjo LNK Žinių pašnekovė.

Sakoma, kad šaltu oru ir kalorijos dega greičiau.

„Kiek tai tiesa, aš nežinau, bet logiškai mąstant, taip tikrai turėtų būti, nes šaltu oru turime išnaudoti daugiau energijos, kad sušildytume kūną. Judėjimas gryname ore visada suteikia daugiau malonumo, nes nekvėpuojame dulkėmis, kitų žmonių iškvėptomis bakterijomis. Dėl to visada skatinu judėti lauke“, – sakė J. M. Murauskaitė.

Jei žmogus nėra dažnai sportuojantis, visada geriausia pradėti nuo pasivaikščiojimo spartesniu žingsniu, pereinant į lengvą bėgimą, vėliau vėl ėjimą.

„Svarbu neperlenkti lazdos ir klausyti savo organizmo. Mūsų kūnas visada aiškiai pasako, kur mūsų ribos, reikia tik klausyti. Viskas ateina per patirtį ir ieškojimą, kas tinka geriausiai. Judėti svarbu ne tik dėl svorio, bet ir dėl geresnės nuotaikos, savijautos. Sportas suteikia džiaugsmą. Žmonės galvoja, kad tai visada sunku, vargina, po to jautiesi pavargęs. Bet tikrai ne, nereikia iškart sportuoti valandą, užtenka 15 minučių“, – kalbėjo sportininkė.

LNK Žinių pokalbį rasite čia:

Apie judėjimą gryname ore ir tokios veiklos naudą neseniai rašė šeimos gydytojas Valerijus Morozovas. Pasak jo, norint apsisaugoti nuo dažnų ligų, padės grūdinimasis lauke.

„Padės grūdinimasis. Pratinimas savo gleivinių prie šalto oro. Ne sėdimosios mirkymas į eketę, ir net ne šaltas dušas rytais, o pakankamai ilgas, kasdienis, nepertraukiamas fizinis aktyvumas lauke bet kokiu oru. Norite, kad anūkas nesloguotų kaskart išėjęs į lauką – eikite su juo pasivaikščioti ir palakstyti į lauką bent po porą valandų kasdien“, – rašė V. Morozovas.

Visą gydytojo tekstą rasite čia.