Pasak dr. Sandrijos Čapkauskienės, vienas iš senėjimo procesą mažinančių faktorių yra mokymasis.

„Nuolatinis mokymosi ir mąstymo procesas leidžia palaikyti optimalią smegenų sveikatą ir kartu lėtinti senėjimo procesus. Kalbų mokymasis, kryžiažodžių sprendimas, net grojimas nauju instrumentu – visa tai didina smegenų plastiškumą“, – sakė pašnekovė.

Smegenų plastiškumas – tai smegenų gebėjimas keistis visą gyvenimą, o tam reikalingos nervinės ląstelės, ryšiai tarp jų. Kai mokomės kažko naujo, stiprėja ryšiai tarp nervinių ląstelių, jų tinklų tankumas, nervinių ląstelių apsauga.

„Kai yra nervinių ląstelių apsauga, tai mūsų kognityvinės funkcijos, dėmesys išlieka aktyvesnis, apsisaugome nuo neurodegeneracinių ligų ir senėjimo“, – kalbėjo dr. S. Čapkauskienė.

Sandrija Čapkauskienė

Stresas taip pat prisideda prie psichologinio ir fiziologinio senėjimo. Ypač – lėtinis, kasdien patiriamas stresas. Jis silpnina imuninę sistemą, kognityvines funkcijas, spartina senėjimą.

„Bet tai labai individualu, priklauso nuo to, kokias streso strategijas taikome sau, kokie mūsų gyvenimo įpročiai, mityba, fizinis aktyvumas, darbo ir poilsio režimas. Tose profesijose, kur stresas patiriamas nuolat, tikrai tai gali veikti neigiamai ir spartinti senėjimo procesus, bet kiti žmonės tai priima kaip iššūkį ir stimulą, o tai gyvenimą gali prailginti“, – sakė dr. S. Čapkauskienė.

Asociatyvioji nuotr.

Dėmesys maistui, skaidulos, probiotinės medžiagos, fermentuotas, augalinis maistas, padeda kovoti su streso pasekmėmis.

Apie mitybą, kuri stabdo senėjimą, rodos, kalbama labai daug. Pasak mokslų daktarės, visų pirma į mitybą reikia įtraukti ryškių spalvų vaisius ir daržoves, uogas.

„Dabar toks metas, kai jų yra daug. Daržovėse ir vaisiuose yra gausu antioksidantų. O polifenoliai, vitaminas C, A yra galingi antioksidantai. Jie padeda lėtinti senėjimo procesus ir mažinti uždegimą organizme, mažinti oksidacinį stresą“, – kalbėjo pašnekovė.

Viduržemio jūros dieta

Taip pat, pasak jos, reikėtų pabrėžti ir sveikųjų riebalų naudą. Tai linų sėmenų aliejus, kokybiškas alyvuogių aliejus, avokadai, riešutai ir sėklos.

„Svarbu dėmesį atkreipti į omega-3 riebalų rūgštis, jų organizmas negamina, todėl jas turime gauti su maistu. Tai iš mažų riebių žuvų, čija sėklų, graikinių riešutų, linų sėmenys, linų sėmenų aliejus. Omega-3 yra kiekvienos ląstelės apvalkalo sudedamoji dalis. Jei trūksta šios medžiagos, ląstelė dirba blogai, spartėja lėtinių ligų pasireiškimo rizika, senėjimo procesai yra spartesni“, – sakė dr. S. Čapkauskienė.

Svarbu ir pakankamas vandens vartojimas, kokybiški baltymai.

„Senstant mažėja raumenų masė, dėl to labai svarbūs kokybiški baltymai. Jie gali būti gaunami iš mėsos, žuvies, kiaušinių, ankštinių produktų, riešutų, sėklų“, – sakė pašnekovė.

Visą LNK Žinių pokalbį galite rasti čia: