Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ į klausimus atsakė Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Pasak profesoriaus, atliekama nemažai tyrimų norint įvertinti kavos poveikį organizmui ir jo veiklai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad 2 puodeliai kavos per dieną sveikam žmogui rizikos nekelia. 1 puodelis tradiciškai atitinka 150 ml juodos kavos, visgi espresso kiekis turėtų būti daug mažesnis.

„Du puodelius kavos per dieną tikrai galime išgerti, tokia kofeino dozė neturėtų kelti rizikos. Aišku, tai individualu, nes net ir sveiko žmogaus organizmas kavą gali priimti skirtingai. Dauguma tyrimų rodo, kad kavos poveikis yra įvairiapusis, kai kurie jaučia teigiamą, norimą kavos poveikį, kiti – visai priešingai. Kiekvienas žmogus jaučia, kokį poveikį jam daro kava“, – sakė pašnekovas.

Rimantas Stukas

Verta prisiminti, kad kava skatina skysčių išsiskyrimą iš organizmo, todėl išgėrus kavos, papildomai reikėtų išgerti ir vandens.

Kai kuriems kava gali sukelti nerimą, pyktį, dirglumą ar netgi drovumą, taip pat padažnėjusį kvėpavimą, širdies plakimą.

„Tai priklauso nuo nervų sistemos, todėl pasakyti tiksliai, kodėl žmogui atsirado nerimas išgėrus kavos, labai sunku. Kai kuriems gali atsirasti rankų, kojų drebėjimas, sąrašas labai ilgas. Visa laimė, kad visi simptomai neatsiranda vienam žmogui, jie pasireiškia skirtingai ir gana retai. Dažniausiai išgėrus kavos pagerėja nuotaika, darbingumas, dėmesio koncentracija“, – pasakojo prof. R. Stukas.

Dėl šių gerų savybių dažnas prie kavos smarkiai pripranta, o tada 2 puodelių per dieną jau neužtenka.

„Nuo žmogaus organizmo veiklos priklauso, per kiek laiko suskaidomas į organizmą patekęs kofeinas. Yra žmonių, kuriems jis suskaidomas gana greitai, o kitiems – daug lėčiau, tada organizme jis cirkuliuoja ilgą laiką. Vienas sako, kad gali išgėręs eiti miegoti, nes nepajus poveikio, o kitas jau po pietų išgėręs kavos ilgai neužmigs, nes kepenyse kofeinas bus nesuskaldytas“, – sakė profesorius.

Kava, kofeinas ir miegas vienu metu gali suteikti stulbinantį budrumo efektą.

Įdomu tai, kad rūkantiems žmonėms kofeinas suskaidomas daug greičiau, todėl poveikis yra mažesnis.

Pasak profesoriaus, kai žmogui kofeinas suteikia malonius jausmus, gali atsirasti priklausomybė. Tačiau vartojant didelį kiekį kavos, kūnui tai tikrai nebus į naudą.

„Jei per dieną išgeriami 7–8 puodeliai kavos, tai jau galime prilyginti priklausomybei narkotikams. Tokiu atveju tikrai blogai, nes atsiranda nepageidaujami poveikiai, rizika sveikatai. Priklausomybė yra tokia, kad neišgėrus kavos atsiranda įvairūs simptomai, ir jie praeina tik išgėrus kavos“, – sakė profesorius.

Kai kurie kavą išgeria ryte ir nieko nepavalgę, neva pusryčių valgyti nesinori, bet kavos – norisi.

Profesorius R. Stukas sako, kad taip elgtis tikrai nereikėtų.

„Į skrandį patekusi kava dirgina skrandžio gleivinę, pradeda išsiskirti virškinamosios sultys, maisto nėra, todėl nėra, ką virškinti. Pradedama dirginti virškinamojo trakto gleivinė, o jei dar yra padidėjęs rūgštingumas, tai gali skatinti skrandžio gleivinės eroziją, net opų atsiradimą.

Todėl išgėrus kavos, bet nieko nesuvalgius, kaip sakoma – papusryčiauti tik kavos puodeliu, tikrai nereikėtų“, – kalbėjo pašnekovas.