Ištvermės rodikliai dažnai nulemia, ar žmogus bus ilgaamžis

Pasak T. Linksmuolio, vieni žmonės gali būti linkę į vieną fizinio aktyvumo rūšį, kiti bus talentingi kitose sporto rūšyse. Tačiau kiekvienas judėti galintis žmogus gali užsiimti kokia nors fizinio aktyvumo forma.

„Jei žmogus nesutvertas bėgti, bet mėgsta kilnoti svorius, gal jam ir būtų protingiau tai daryti, o ne bandyti. Dažniausiai geriausias kelias sužinoti yra bandyti, ypač jaunystėje, kai vaikui duodame išbandyti įvairius užsiėmimus“, – sakė T. Linksmuolis.

Kineziterapeuto teigimu, būtent ištvermės rodikliai dažnai nulemia, ar žmogus bus ilgaamžis.

„Pats svarbiausias faktorius, nulemiantis ilgą gyvenimo trukmę, yra ištvermės rodikliai. Vienas iš jų yra maksimalus deguonies suvartojimas. Jei žmogus, ypač vyresnio amžiaus, turi maksimalų deguonies suvartojimą, 95 proc. daugiau nei kitų savo amžiaus žmonių, tarp bendraamžių jis yra elito lygyje. Jo rizika mirti nuo bet kokių priežasčių sumažėja iki 3 kartų, kas yra visiškai neįtikėtina.

Žmogus net galėtų turėti žalingų įpročių, jei turėtų tą rodiklį aukštą, vis tiek turėtų mažesnę riziką mirti. Tik, aišku, klausimas, ar pasiektų tą rodiklį tokį su žalingais įpročiais“, – kalbėjo pašnekovas.

Norint pagerinti ištvermės rodiklius, reikia ilgo mažo intensyvumo treniruočių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją