Nors, atrodo, suvalgius saldumyną nuotaika pagerėja, tačiau taip veikia tik labai trumpam.

„Ilgesniu laikotarpiu galime pastebėti, kad kuo daugiau jų valgome, tuo labiau jaučiamės pavargę, dirglesni, nervingesni. Net į tas pačias situacijas galime pradėti reaguoti neadekvačiai, būtent po valandos ar pusantros valandos po saldumynų suvartojimo. Ir tada vėl tiesiame ranką link jų“, – sakė V. Kurpienė.

Dietistė sako, kad jei norime šiek tiek pašviesinti savo gyvenimą ir suvalgyti kažką saldaus – nieko tokio. Tačiau, jei saldumynų norisi nuolat, jaučiame įtampą, kad jų reikia būtent tą akimirką, tai jau simptomas, kad gyvenimo būdas yra neteisingas.

„Arba mityba yra nesubalansuota, arba trūksta deguonies, šviesos, miego, jis pernelyg trumpas ar nekokybiškas. Kartais gali būti ir dėl skysčių trūkumo“, – kalbėjo LNK pašnekovė.

Vaida Kurpienė

Tad pirmieji vaistai turėtų būti ne saldainis, o atidarytas langas ir pravėdintos patalpos, išėjimas pasivaikščioti dienos metu bent 10 minučių. Dietistė sako, kad ypač gerai vaikščioti šaltu oru, nes suaktyvėja kraujotaka, įkvepiame daugiau deguonies, gauname šviesos.

„Šviesos trūkumas slopina organizmą, sutrinka miego, laimės hormonų išsiskyrimas. Tada ir dėl emocijų, ir dėl mieguistumo norime saldumynų“, – sakė V. Kurpienė.

Tad jei dažnai norisi saldumynų, reikia ieškoti priežasties, o pasekmė išnyks savaime.

Kaip pasakoja pašnekovė, kai visiškai atsisakoma bandelių, blynų ir kitų miltinių produktų, turinčių daug cukraus, bet jie nepakeičiami kažkuo kitu, dažniausiai tai būna tik labai trumpam laikui. Mat kai save ribojame labai griežtai, vėliau efektas būna atvirkščias.

Norint numesti svorio, populiarus ir protarpinis badavimas, arba nevalgymas po vakarienės, pavyzdžiui, nuo 18 valandos.

Tačiau, pasak pašnekovės, labai anksti pavalgius vakarienę, neretai dar po jos užsukama į virtuvę, nes vis norisi užkąsti.

Kavinė ir desertų krautuvė Baisogaloje

„Bet tada neprisimena, kad valgė ir po vakarienės. Alkis būna didelis ir sunku iškentėti. Kiti gali gerai išbūti ir anksti pavalgę vakarienę, bet čia labai svarbus niuansas – dažnai vakarienė susijusi su socialiniu bendravimu. Vakarienės metu susėda visa šeima, bendraujame su draugais. O tada dažnai atsiranda nepatogumas, ką daryti.

Todėl, kai darome pokyčius, prieš juos pradedant, reikėtų galvoti, kiek ilgai pavyks išbūti be kančios“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Kaip pasakoja dietistė, sveikatai palanku 3 valandas iki miego nieko nevalgyti, nes atsigulus skrandis atsiduria netinkamoje pozicijoje, o ryte jaučiamės apsunkę, neišsimiegoję. Tada patenkame į užburtą ratą, kai pusryčių nesinori, bet norisi saldumynų.

„3 valandas iki miego nevalgyti būtina, o daugiau priklauso nuo situacijos, socialinio bendravimo, nes tai teikia laimę ir džiaugsmą“, – sakė V. Kurpienė.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: