Sėdimas darbas yra siejamos su įvairiomis problemomis ir ligomis. Pavyzdžiui, įtampa kūne, suprastėjusi laikysena, nuovargis ar skausmas. Ilgas sėdėjimo laikas turi sąsajų su padidėjusia ligų (nutukimo, cukrinio diabeto, kai kurių vėžio formų) ir priešlaikinės mirties tikimybės rizika.

Kaip to išvengti?

Fizinis aktyvumas mažina žalingas sėdimo darbo pasekmes. Tačiau rasti tinkamą būdą yra sudėtinga.

Atliekamas tyrimas naujos metodikos poveikio ir veiksmingumo sėdimą darbą dirbantiems žmonėms. Ši metodika vadinasi miofascijinis treniravimas (mio – gr. mys, kilm. myos – raumuo). Jos išskirtinumas remiasi principu, jog mūsų kūno raumenys veikia kartu, o ne atskirai. Kartu dirbantys raumenys yra jungiami fascijos (fascija – minkšta jungiamojo audinio dalis, kuri apsupa raumenis).

Šiuo tyrimu yra siekiama moksliškai pagrįsti miofascijinio treniravimo metodikos naudą. Tyrime dalyvauja 55 sėdimą darbą dirbantys žmonės. Treniravimasis pagal miofascijinio treniravimosi metodiką turi privalumus:

  • Žmogaus kūnas yra treniruojamas visapusiškai – holistiškai


Treniruojantis vienu metu yra lavinamos įvairios fizinės ypatybės: lankstumas, jėga, koordinacija, pusiausvyra, bendras kūno atsparumas bei ištvermė. Skiriamas dėmesys stabilizaciniams raumenims.

  • Labai gerai lavinami funkciniai judesiai


Miofascijinis treniravimas yra orientuotas funkcionalumo kasdienybėje užtikrinimui sėdimą darbą dirbantiems asmenims. Reguliariai treniruojantis pagal šią metodiką atsiranda lengvumo pojūtis atliekant kasdieninius judesius, sumažėja raumenų įtampa ar skausmas, diskomfortas kūne bei pagerėja psichoemocinė būklė.

  • Ekonomiškumas laiko atžvilgiu


Treniruojantis pagal šią metodiką užtrunkama žymiai mažiau laiko, kadangi vienu metu yra pajungiamas visas kūnas, o ne atskiri raumenys. Tai yra aktualu sėdimą darbą dirbantiems.

Šias treniruotes galima atlikti ir darbe. Jos yra žemo-vidutinio intensyvumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją