„Po švenčių gali pasitaikyti ir apsinuodijimų, taip dažniausiai atsitinka dėl to, kelių priežasčių: pavyzdžiui, maistas buvo pagamintas ir neįdėtas į šaldytuvą, pažeistos elementarios higienos taisyklės ir pan.“, – sako VU profesorius R. Stukas.

Mitybos žinovas pabrėžia dvi taisykles, kurių reikėtų vadovautis gaminant maistą.

1. Namuose turite turėti bent dvi pjaustymo lenteles. Viena – žaliai mėsai ar žuviai, kurie vėliau bus apdorojami šiluma. Kita – kitiems produktams, kurie nebus termiškai apdorojami.

„Ir jų nepainioti nereikėtų, – tvirtina prof. R. Stukas. – Jei lentelės bus naudojamos žaliai mėsai, yra tikimybė, kad ant jų gali likti bakterijų nuo žalios mėsos ar žuvies. Geriau nerizikuoti.“

2. Naudokite vientisus peilius.

„Pats geriausias peilis yra toks, kurio rankena yra vientisa, kad nebūtų galimybės maisto likučiams užlįsti už rankenos kraštelio. Įvairios pritvirtintos rankenos – gražu, gal ir patogu, bet net ir plaunant po tekančio vandens srove, gali likti užlindusio maisto, – sako mitybos specialistas.

peilis

– Todėl geriausias toks peilis, ant kurio nebūtų galimybės pasilikti maisto likučiams, tokiu atveju nebus galimybės daugintis bakterijoms. O jeigu lieka maisto, peilis, net jei ir guli kambario temperatūroje, visai geros sąlygos daugintis bakterijoms. Lyg ir švarus, paimame pjaustyti kitą patiekalą, kuris šiluma nebus apdorojamas ir jau galime įnešti tų bakterijų.

Tai, atrodo, elementarūs kasdieniai dalykai, bet jie yra labai svarbūs.“

Visą pokalbį su profesoriumi R. Stuku žiūrėkite TV įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)