Kiaulieną lietuviai mėgsta. Kai kuriems net sunku įsivaizduoti dieną, kai per ją nesuvalgo nė kąsnelio mėsos. Tada net sako, kad jaučiasi nepavalgę, arba be mėsos – tai ne maistas. Deja, toks požiūris didelės sveikatos neprideda. Dar daugiau – mitybos specialistas, biomedicinos mokslų daktaras Artūras Sujeta kiaulienos vartojimą siūlo apriboti iki mažiausio įmanomo kiekio, o dar geriau, jei... visiškai jos atsisakytumėte.

Tiesa, daug lietuvių perskaitę tokį sakinį jau tikriausiai pasišiaušė ir supyko. Tačiau dr. A. Sujeta pateikia kelis argumentus, kodėl toks sprendimas pagerintų jūsų sveikatą.

„Dažniausiai kiaulienos rekomenduoju mityboje sumažinti kiek įmanoma, o jei žmogus labai mėgsta, paliekant kiaulienos vartojimą kažkokioms progoms, pavyzdžiui, kai kepame šašlykus“, – sakė pašnekovas.

Artūras Sujeta

Kodėl naudinga atsisakyti kiaulienos?

Visų pirma, pasak dr. A. Sujetos, kiaulės yra visaėdis gyvūnas, o sukontroliuoti valstybės lygmeniu, kuo jos buvo šeriamos fermose, tikrai sudėtinga.

„Jos periodiškai serga, gali būti šeriamos vaistais, kurių likutinė vertė bus mėsoje. Patikrinti jų mėsą yra gana sunku“, – sakė pašnekovas.

Antras argumentas, kuris aktualus didžiajai daliai lietuvių, tai cholesterolio kiekis kraujyje.

„Antra, kodėl rekomenduoju sumažinti kiaulienos vartojimą arba, jei yra poreikis, visai jos atsisakyti, tai dėl blogojo cholesterolio. Kiauliena yra pakankamai riebi mėsa, o jei dar žmogus rūko, vartoja alkoholį, užtenka tai daryti tik kartą per savaitę, tai jau sukelia daug rizikos. Kiauliena dažnai būna perkepta, riebi, vartojama su angliavandeniais, po to dar suvalgomas desertas.

Tada žmogus ateina pas gydytoją, jam atlieka pilvo echoskopiją ir pamato, kad yra nealkoholinis kepenų suriebėjimas, kepenų pažeidimai ir panašiai“, – kalbėjo dr. A. Sujeta.

Taigi, įvertinus lietuvių sergamumą širdies ir kraujotakos ligomis, taip pat, kad esame per mažai fiziškai aktyvūs, o kiaulė yra visaėdis gyvūnas, mitybos specialistas rekomenduoja kiaulienos vartojimą kaip įmanoma labiau riboti ar išvis atsisakyti.

Negana to, kiauliena dažnai perkama perdirbta ir rūkyta, o toks pasirinkimas ne tik skatina cholesterolio padidėjimą, bet sukelia riziką susirgti vėžiu.

Tačiau gali kilti klausimas – kaip galime nevalgyti kotletų ir karbonadų? Juk organizmas nusilps ir negaus geležies! Deja, kiaulienos neigiamas poveikis organizmui dažnai yra didesnis, nei teigiamas.

„Geležies poreikis ir kiauliena iš esmės neturi nieko bendro, iš riebios mėsos apskritai geležies gauname mažiau. Daugiau jos yra jautienoje, avienoje. Taip, kiaulienos liesoje dalyje yra geležies, kaip ir kiekvienoje mėsoje, bet vien tik kiaulienos apribojimas, jei mityba yra įvairi, nepadarys jokio žymaus poveikio geležies trūkumui“, – sakė dr. A. Sujeta.

Tiesa, kelias geras savybes kiauliena visgi turi.

„Jei moteris dėl kažkokių priežasčių laikosi dietos, apriboja visus riebalus, tada gali atsirasti endokrinologinės problemos, sutrikti ovuliacijos ciklas, prasidėti neigiami skydliaukės veiklos pokyčiai. Tokiai žmonių grupei kartas nuo karto suvalgyti sūdytų lašinių gabaliuką yra net rekomenduojama vien dėl riebalų. Gyvulinės kilmės riebalai taip pat yra naudingi, kai vartojami saikingai, ypač moterims ir dėl endokrinologinių ypatybių“, – sakė pašnekovas.

Perdirbta mėsa sveikatai daro dar didesnę žalą. Tai reiškia, kad įvairios dešros, dešrelės ir kumpeliai bus dar prastesnis pasirinkimas nei pilnas liesos kiaulienos gabaliukas, pagamintas namuose.

„Jei kartais nusiperkate liesos kiaulienos gabaliuką, ją verdate ar apkepate, viskas yra gerai, nes yra ir baltymų, ir kolageno junginių, ir kitų medžiagų. Jei vartosime mažiau riebią ir mažiau perdirbtą kiaulienos dalį, nieko blogo nenutiks, o jei kepsime šoninę su bulvėmis, nieko nuostabaus, kad vėliau kraujo tyrimuose pamatysime labai paaugusį cholesterolio kiekį, kuris gali turėti reikšmingą poveikį sveikatai“, – kalbėjo dr. A. Sujeta.

Be to, pašnekovas priduria, kad lietuviai suvartoja per mažai skaidulų – daržovių ir pilno grūdo produktų, nors tokie kaip tik padeda sumažinti cholesterolį kraujyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)