„200–300 mg kofeino, nepriklausomai nuo paros laiko vyrams, norintiems sumažinti kūno riebalų atsargas yra geras pasirinkimas prieš treniruotę. Dabar žinome, kad 3 mg/kg kofeino sportuojančioms moterims veikia neprasčiau“, – socialiniame tinkle „Facebook“, remdamasis naujausiais moksliniais tyrimais, rašė A. Sujeta.

Taip pat specialistas nurodė, kad, kaip parodė „Lancet“ žurnale rugsėjį publikuoti didžiulio tyrimo, kurio metu tirti 4488 asmenys, rezultatai, 4–5 juodos kavos puodeliai per dieną (maždaug 448,3–473,0 mg kofeino) gali padėti sumažinti sumažinti riziką susirgti Parkinsono liga nuo 4 iki 8 kartų.

Tiesa, vėliau apie tai portalui „Delfi“ plačiau papasakojęs A. Sujeta pabrėžė – kava turi būti juoda, tai yra be jokio pieno ir cukraus.

Teigiamą kofeino poveikį organizmui, nepriklausomai nuo lyties, mokslininkai, anot pašnekovo, pastebėjo ir anksčiau. Bet nebuvo aišku, ar svarbu, kada kofeino suvartojama – ryte, per pietus, o gal vakare. Dabar žinoma, kad didelio skirtumo nėra.

Gerti kavą, norintiems pasiekti riebalų deginimo efektą, A. Sujeta rekomendavo likus maždaug 45–60 minučių iki treniruotės.

„Arbata ar bet koks kitas preparatas, kuriame yra kofeino, irgi veiks, tačiau kavoje kofeino koncentracija yra didesnė“, – patikslino pašnekovas.

Smito staklės

Optimali kofeino dozė būtų 2–3 miligramai 1 kūno kilogramui.

Taigi, kodėl kofeinas padeda sudeginti riebalus?

„Manoma, kad kofeinas padeda efektyviau panaudoti mūsų kūno riebalus kurui dėl keturių pagrindinių priežasčių. Viena jų – pagreitėja riebalų rūgščių oksidacija, nes padidinamas epinefrino hormono išsiskyrimas.

Kita priežastis – aktyvuojami specifiniai receptoriai, kurie išskiria daugiau tokių hormonų, kaip, pvz., dopaminas. Taip pat slopinamas treniruotės metu jaučiamas fizinis krūvis, kitaip tariant žmogus lėčiau pavargsta ir dėl kofeino vartojimo daugiau nuveikia sportuodamas.

Trečia – kofeinas veikia centrinę nervų sistemą, tad jo pavartojus suaktyvinama daugiau motorinių vienetų. Todėl žmogus pajėgia atlikti pratimus didesniu krūviu, daugiau pakelti ir dėl to daugiau sudeginti kalorijų.

Ketvirta priežastis, kurią šiandien mano atradę mokslininkai, yra padidėjęs raumenų prisotinimas deguonimi, kas, atliekant vidutinio intensyvumo pratimus, palengvina riebalų panaudojimą energijai ir padidina maksimalų deguonies suvartojimą“, – paaiškino A. Sujeta.

Moteris, gerianti kavą

Mokslininkas teigė, kad kofeino naudų yra ne viena. Pvz., 2017 m. publikuota tyrimų apžvalga parodė, kad juodos kavos vartojimas gali padėti mažinti onkologinių ligų riziką.

Kofeinas naudingas ir kognityvinei, protinei funkcijoms pagerinti. Ne paslaptis, kad jis padeda geriau susikoncentruoti.

„Bet reikia nepamiršti, kad 8 g kofeino yra mirtina dozė, o maždaug 8 mg žmogus nė nepajaus. Visur labai svarbu dozės, nes kofeinas yra vienas iš labiausiai veikiančių neurotropinių preparatų, legalių stimuliatorių“, – įspėjo A. Sujeta.

O kada reikėtų išgerti paskutinį puodelį kavos?

„Tai priklauso nuo organizmo jautrumo kofeinui. Dažniausiai sakoma, kad paskutinį puodelį kavos reikėtų išgerti, likus 4–6 val. iki miego. Bet yra žmonių, kurie paskutinį kavos puodelį gali išgerti ir prieš pat miegą – jiems tai netrukdys išsimiegoti“, – pastebėjo A. Sujeta.

Šaltiniai:

1. Ong YL, Deng X, Li HH, Narasimhalu K, Chan LL, Prakash KM, Au WL, Ratnagopal P, Tan LCS, Tan EK. Caffeine intake interacts with Asian gene variants in Parkinson's disease: a study in 4488 subjects. Lancet Reg Health West Pac. 2023 Sep 4;40:100877. doi: 10.1016/j.lanwpc.2023.100877. PMID: 37691886; PMCID: PMC10485627.

2. Muñoz A, Aguilar-Navarro M, Ruiz-Moreno C, Varillas-Delgado D, Amaro-Gahete FJ, Gutiérrez-Hellín J, Del Coso J, López-Samanes Á. Influence of the time of day in the effect of caffeine on maximal fat oxidation during exercise in women: a randomized, crossover, double-blind, and placebo-controlled study. Eur J Appl Physiol. 2023 Sep 20. doi: 10.1007/s00421-023-05312-2. Epub ahead of print. PMID: 37728787.

3. Ramírez-Maldonado M, Jurado-Fasoli L, Del Coso J, R Ruiz J, Amaro-Gahete FJ. Caffeine increases maximal fat oxidation during a graded exercise test: is there a diurnal variation? J Int Soc Sports Nutr. 2021 Jan 7;18(1):5. doi: 10.1186/s12970-020-00400-6. PMID: 33413459; PMCID: PMC7792284.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją