Tos moterys, kurios jų valgė daug, dažniau sirgo psichikos ligomis.

Moterims, kurios valgo daugiau ląstelienos, vaisių ir daržovių, gresia mažesnė depresijos rizika.
Tyrimas parodė, kad vyresnio amžiaus moterims, kurios valgo daug baltos duonos ir ryžių, gresia didesnė depresijos rizika. O pilno grūdo produktai, rupus natūralus maistas ir daržovės depresijos riziką, atvirkščiai, mažina.

Nuo perdirbto maisto staigiai pakyla cukraus kiekis kraujyje, tad organizmas turi gaminti hormoną insuliną, kuris padeda suskaidyti cukrų. Bet šis procesas gali sukelti depresijos simptomus, teigiama tyrime.

Šios išvados, kurios buvo paskelbtos leidinyje „The American Journal of Clinical Nutrition“, gali pakloti pamatą depresijos gydymui ir jos prevencijai pasitelkus mitybą.

Didžiojoje Britanijoje nuo depresijos kenčia beveik trys iš 100 žmonių.

Tyrime, kuriame dalyvavo apie 70 000 moterų po menopauzės, mokslininkai įžvelgė sąsają tarp perdirbtų angliavandenių ir depresijos.

Kai žmonės suvalgo angliavandenių, cukraus lygis kraujyje pakyla iki įvairių lygių. Glikemijos indeksas (GI) skalėje nuo 1 iki 100 matuoja cukraus lygį kraujyje pavalgius. Kuo daugiau perdirbtų angliavandenių suvalgoma, tuo didesnis GI.

Perdirbti maisto produktai, kaip antai šviesi duona ir baltieji ryžiai sukelia organizme hormoninį atsaką, siekiant sumažinti cukraus lygį. Hormoninis atsakas gali sukelti ir nuotaikų kaitą, silpnumą bei kitokių depresijos simptomų.

Aukštas GI ir cukraus bei šviesių miltų gaminių valgymas akivaizdžiai susiję su moterų depresijos simptomais. Na o valgant daug ląstelienos, neskaldytų grūdų miltų gaminių ir daržovių depresijos rizika mažėja.

Mokslininkai pabrėžė, kad reikalingi išsamesni tyrimai, ieškant depresijos prevencijos ir gydymo metodų, taip pat aiškinantis minėtų maisto produktų poveikį kitoms amžiaus grupėms bei vyrams.

Greitai įsisavinami angliavandeniai sukelia ir nutukimą, nemigą, mažina energiją.

Baltieji miltai gaminami iš nuvalytų grūdų, kuriuose nebelieka ląstelienos, o ląsteliena daro stebuklus organizmui – mažina antrojo tipo diabeto riziką, mažina blogojo cholesterolio lygį, ilgesniam laikui suteikia sotumo. Kuo labiau perdirbti miltų gaminiai, tuo mažiau juose ląstelienos.

Vaisiai ir daržovės pailgina gyvenimo trukmę

Mokslininkai ištyrė, kad valgant daržovių ir vaisių stiprėja žmogaus imuninė sistema, todėl pailgėja gyvenimo trukmė.

Vaisiuose ir daržovėse yra antioksidantų, kaip antai, vitamino C, kuris išlaiko nuo infekcijų saugančią užkrūčio liauką jauną.

Žmogui senstant užkrūčio liauka traukiasi greičiau nei kiti organizmo audiniai, todėl vyresni žmonės yra mažiau atsparūs infekcijoms.

Dabar mokslininkai ištyrė, kad antioksidantai išsaugo sveiką šį gyvybiškai svarbų organą.

Tyrimai su pelėmis parodė, kad vitaminas C ir kiti antioksidantai, dedami į žmonių vaistus, saugo užkrūčio liauką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)