Santaros klinikų Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius daktaras Vaidotas Urbonas pasakojo, kad viduriavimas gali būti infekcinės ir neinfekcinės kilmės. Dažniau pasitaiko infekcinis viduriavimas, o jam užklupus padės dvi priemonės, kurių profesorius visada rekomenduoja turėti savo namų vaistinėlėje, juolab, kad jos kainuoja nedaug, o galioja ilgai.

Svarbiausia – atstatyti vandenį ir druskas

Infekcinį viduriavimą paprastai sukelia bakterijos, pavyzdžiui, salmonelės, arba virusai, tokie kaip rotavirusas. Toks viduriavimas būna trumpalaikis, trunkantis iki savaitės, vaikams gali tęstis ir ilgiau.

Didžiausia problema, kurią gali sukelti viduriavimas, anot profesoriaus, yra vandens ir druskų netekimas. Vaikams jis gali baigtis net mirtimi. Ypač dažnai dėl to vaikai miršta Afrikos žemyne. Vaikų mirčių dėl vandens ir druskų netekimo pasitaiko ir Europoje, o Lietuvoje paskutinį dešimtmetį nebuvo.

Geriamosios rehidracijos tirpalas

„Automatiškai tada gydymas yra atstatyti vandenį ir druskas. Dėl to kiekvieno žmogaus vaistinėlėje, ypač jeigu šeimoje yra mažų vaikų, turėtų būti geriamosios rehidracijos tirpalai – tie druskiniai tirpalai, kurių yra pilna vaistinėse ir jie parduodami be recepto. Tokiuose druskiniuose tirpaluose yra tai, kas optimaliausiai įsisiurbia į organizmą – natris, chloras, kalis, o taip pat ir gliukozė. Gliukozė būtina, nes be jos druska viduriavimo infekcijų metu taip gerai neįsisiurbs į organizmą.

Mineraliniame vandenyje irgi, atrodytų, yra pilna druskų, bet problema yra ta, kad paprastai, jeigu gersime vien tik druskas be gliukozės, tai dalies tų druskų organizmas neįsisavins ir jos netgi gali truputį padidinti tą viduriavimą. Mažiems vaikams tai jau gali būti didelė problema“, – įspėjo profesorius V. Urbonas.

Nepadeda nuo viduriavimo ir kokakola ar sultys. Nereikėtų gerti ir paprasto vandens.

„Aišku, jeigu esate kur nors gamtoje, neturite nieko po ranka, vaistinė toli, tai galima iš bėdos gerti vandenį su druska, įsidėjus šiek tiek cukraus. Tai geriau negu gerti gryną vandenį. Geriant gryną vandenį būklė tik pablogės, nes gali labai sumažėti natrio kiekis organizme ir tai paskui gali išprovokuoti smegenų patinimą, baisius traukulius, po kurių kartais nervų sistemos būklė nebeatsistato. Tai yra baisi komplikacija – baisiau negu epilepsija. Ne veltui žmones anksčiau net žudydavo vandeniu – duodavo daug gerti vandens, natris prasiskiesdavo ir žmogus mirdavo nuo vandens intoksikacijos. Taigi vien tik vandenį gerti viduriuojant yra labai blogai – geriau, negu iš viso nieko negerti, bet visada, jeigu turite, įsidėkite druskos su cukrumi“, – pamokė medikas.

Pašnekovo teigimu, geriamosios rehidracijos tirpalus galima gerti kokiais tik nori kiekiais – jų, skirtingai nei kitų vaistų, neperdozuosi.

„Labai dažnai būna, kad, kai žmogui, net ir vaikams, trūksta druskų atsiranda noras gerti tokį tirpalą, nors jis ir nėra labai skanus.

Tiesa, dabar jau yra vanilės skonio tirpalų, kuriuos vaikai mieliau geria ir mamai nereikia su švirkštu kas 5 minutes po vieną–du mililitrus pilti jų burną. Svarbiausia, kad tuos tirpalus gertų po truputį ir daug kartų“, – patarė profesorius V. Urbonas.

„Baltasis molis“ ir probiotikai

Profesorius rekomendavo be geriamosios rehidracijos tirpalo namų vaistinėlėje visada turėti ir vaistų, padedančių nuslopinti dažną bei gausų infekcinį viduriavimą.

„Europoje rekomenduojamos dvi medicininės priemonės nuo viduriavimo. Viena jų – diosmektitas – tas „baltasis molis“, kuris yra natūrali medžiaga, kaip kempinė sugerianti toksinus, kai kuriuos virusus ir neleidžianti jiems įsiskverbti į organizmą. Taip kartu su vaistu išviduriuojami ir toksinai, virusai, o žmogus maždaug viena para trumpiau viduriuoja ir greičiau pasveiksta. Bet šie vaistai turi būti būtinai taikomi su geriamos rehidracijos tirpalu.

Antra grupė yra probiotikai – gerosios bakterijos. Remiantis Europos vaikų gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos draugijos rekomendacijomis, turėtume vartoti probiotikus, kurių veiksmingumas įrodytas moksliškai“, – pabrėžė medikas, pastebėjęs, kad dabar iš probiotikų madinga užsidribti, todėl rinkoje atsirado daug tokių, kurie yra brangūs, bet neveiksmingi.

Kaip žinoti, kurie probiotikai viduriuojant padėtų? Profesorius išskyrė keletą bakterijų: dvi laktobakterijas – Lactobacillus rhamnosus GG ir Lactobacillus reuteri DSM bei mieliagrybį Saccharomyces boulardii.

„Tai – trys probiotikai, kurie turi įrodytą teigiamą reikšmę ir taip pat apie vieną parą sutrumpina viduriavimo eigą. Bet, jeigu kartu vartosime diosmektitą su probiotikais, viduriavimas dviem parom dėl to nesutrumpės. Tai reiškia, kad renkamės arba tą, arba kitą“, – patarė profesorius.

Probiotikų būna ir jogurte bei kefyre, tačiau daktaras V. Urbonas viduriuojant jų nerekomendavo vartoti.

„Viduriuojant kartais sutrinka pieno cukraus skaldymas, pasisavinimas. O pieno cukraus – laktozės, kurios yra visuose pieno produktuose, žmonės gali netoleruoti, ypač viduriavimo metu. Laktozė gali paūminti viduriavimą.

Kitas dalykas – neaišku, kokių tame jogurte ar kefyre bakterijų būna įdėta. Dažniausiai poveikio viduriavimui tos bakterijos neturi“, – pastebėjo profesorius.

Angliukas, loperamidas ir kiti vaistai

Vaistinėse ir yra daugiau vaistų nuo viduriavimo. Vienas jų – visiems puikiai žinoma aktyvinta anglis arba tiesiog angliukas.

Aktyvinta anglis

„Taip, kaip vienas iš medikamentų esant infekciniam viduriavimui, angliukas galėtų būti. Bet jį sunku išgerti, ypač vaikams, ir visada yra rizika, kad jį geriant pradės pykinti ir angliuką išvems. O, neduok Dieve, angliukas paklius į plaučius – tai yra didelė problema. Tad galbūt reikėtų vengti tokių dalykų. Aišku, kai nieko nėra po ranka, angliuką galima drąsiai duoti, bet su juo yra rizikos, todėl tradiciškai mes jo jau beveik neskiriame“, – paaiškino profesorius V. Urbonas.

Pašnekovas paminėjo ir suaugusiems populiarų vaistą – loperamidą.

„Mes griežtai pasisakome prieš jo vartojimą ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų infekcinio viduriavimo metu. Nes tai yra vaistas, kuris paralyžiuoja žarnas, grubiai tariant, raumenys nebenori dirbti ir sukelti viduriavimą.

Taip. Viduriavimas dėl to sustoja, bet visa ta, bjaurastis – virusai, bakterijos, kurios sukelia tą uždegimą, – neišeina laukan. Ji stovi žarnyne ir gali patekti į mūsų organizmo vidų, kraują – tada labai stipriai pablogės būklė, gali net kilti kraujo užkrėtimas. Užtai mes sakome, kad tokių vaistų reikėtų griežtai vengti, jeigu tai yra infekcinis viduriavimas. Nes pats viduriavimas, tuštinimasis, iš esmės yra gydymasis. Organizmas taip gydosi, nes bando išplauti virusus, bakterijas iš organizmo.

Problema yra, kad, kai per daug stipriai išplauna, tada išplaunama ir per daug druskų, vandens. Kai saikingai – ne problema. O jeigu atsiranda žarnų paralyžius, tada viskas lieka viduje ir apsigynimo veiksnį mes pašaliname. Tai yra labai blogai“, – įspėjo profesorius V. Urbonas.

Medikas sakė, kad yra ir daugiau įvairiausių vaistų, bet jie arba neefektyvūs, arba mažai efektyvūs ir jie praktiškai nėra reikalingi, gydant infekcinį viduriavimą.

Ką daryti, jeigu viduriavimas – neinfekcinis?

Kaip minėta, viduriavimo priežastis gali būti ir neinfekcinė.

„Čia jau sudėtingiau pasakyti, ką ir kada vartoti. Šiuo atveju svarbu išsiaiškinti viduriavimo priežastį. Pavyzdžiui, jeigu vaikas ar suaugęs viduriuoja dėl alergijos karvės pienui, tai nereikia jokių vaistų. Neduodi karvės pieno ir sustoja tas viduriavimas.

Jeigu yra kažkokia uždegiminė žarnyno liga, pavyzdžiui, opinis kolitas, tada gydai ją jau kažkokiais specialiais vaistais ir tas viduriavimas sustoja.

Neinfekcinio viduriavimo metu gydytojas bando nustatyti jo priežastis. Paprastai tas neinfekcinis viduriavimas yra lėtinis, kada taip žmogus tuštinasi ilgai – jam tai pagerėja, tai pablogėja. Jeigu žmogus ateina ir sako: „Aš jau viduriuoju mėnesį–du“, tada vargu, ar tai bus infekcinis viduriavimas“, – kalbėjo V. Urbonas.

O infekcinis viduriavimas dažniausiai trunka savaitę–dvi, labai retai ilgiau. Dažnai dėl infekcijos tuo pačiu metu viduriuoja keli šeimos nariai, arba jis pasireiškia kam nors kolektyve, kuriame asmuo lankosi: darbovietėje ar ugdymo įstaigoje.

„Esant infekciniam viduriavimui reikia druskas su skysčiais atstatyti ir palaipsniui viskas praeina. Daug vaistų nereikia, net antibiotikai labai retai skiriami, nes pats organizmas labai puikiai išsivalo. Kartais net kaip tik skyrus antibiotikus viduriavimas užsitęsia. Aišku, kada sergama sunkiai ar viduriuoja kelių mėnesių amžiaus vaikas, antibiotikai skiriami. Bet šiaip dažniausiai jų nereikia“, – pastebėjo profesorius.

Padeda ir ramunėlių arbata

Profesorius V. Urbonas pasakojo, kad uždegimą padeda mažinti ir ramunėlių arbata su cukrumi.

„Medaus nemanau, kad reikėtų, nes nuo jo kartais irgi pučia pilvą ar padidėja rūgštingumas, liaudiškai tariant pradeda graužti rėmuo.

Bet jeigu ramunėlių arbata nepatinka, palikime žmogų ramybėje, nesiūlykime, nes, pradėjus gerti nemėgstamą dalyką, žmogų supykins ir jis ims vemti. Taip šalia viduriavimo prisidės dar viena problema.

Jeigu ramunėlių arbata patinka, svarbiausia ją gerti mažais gurkšneliais, ypač jeigu pykina. Staiga išgėrus didelį kiekį – trečdalį ar pusę stiklinės – labai dažnai supykina ir tą arbatą žmogus išvemia. Užtat ramunėlių arbatą reikėtų gerti po truputį, po gurkšniuką kas keletą minučių. Svarbiausia, kad gėrimas būtų šiltas, nes nuo šalto irgi truputį stoja skrandžio veikla ir tai gali sukelti pykinimą“, – įspėjo V. Urbonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)