Šiandienos kvepalai yra iš parfumerijos ir dizaino namų Jo Malone (pati dizainerė jau seniai savo labai sėkmingą biznį pardavė didelei korporacijai, bet jos vardas ir palikimas gyvas), ir vadinasi Basil & Neroli, tai yra, bazilikas ir nerolis. Nerolis – tai kartusis apelsinas, dar žinomas, kaip Sevilijos apelsinas, bigaradas arba marmelado apelsinas – pats geriausias marmeladas yra būtent iš karčiųjų apelsinų, ir angliška legenda sako, kad būtent kartusis marmeladas, tepamas ant skrebučio, gali būti jums naudingas, nes, girdi, labai skatina medžiagų apykaitą. Lietuvos Respublikos įstatymai neleidžia mums patvirtinti tokių dalykų, susijusių su sveikatinimo poveikiu, tačiau legendą žinoti juk nedraudžiama. Aš bandžiau tą marmeladą valgydamas mesti svorį, nelabai pavyko, matyt, nepakankamai marmelado valgiau.

Apie koncentruotą nerolių kvapą esu rašęs Delfi – nuostabus kūrinys iš korifėjaus Jean Claude Ellena „Kvepalai, kaip laiminga pabaiga po sunkvežimiu“.

Apskritai, sudedamosios dalys fantastiškai itališkos: neroliai čia, Sicilijoje, auga parke, tiesa, botanikos sodo dalyje, o bazilikas apskritai yra labiausiai itališka iš visų žolių: pagalvokite apie pomidorus su mocarela ir baziliku. Italijos vėliavos spalvos. Bazilikas yra, žinoma, žalioji spalva.

Jo Malone Basil & Neroli

Basil & Neroli sukūrė visai neseniai (2016 metais) prancūzų parfumerė Anne Flipo, ne visai legendinė kūrėja, daugiausiai pasižyminti augaliniais, lengvais, atsargiais kvapais ir antrinių aromatų kūrimu (tai yra, kai yra varijuojamas jau sukurtas pagrindinis, populiarus kvapas, ir kuriama jo vasarinė, naktinė, tamsioji, šviesioji, jaunoji ir kitokia versija, retai patenkanti į kosmosą). Dar ji pasižymi dalyvavimu kolektyvinėje kūryboje, iš kurios retai gaunasi daug gero. Nerašiau nieko gero apie keturių nosių kvepalus Paco Rabanne Invictus, prie kurių prisidėjo Anne Flipo – „Seksas ir tuštybė parduoda kvepalus kvailiams“, ir buvau labai santūrus, vertindamas kitą jos kolektyvinį kūrinį „Kuo kvepia saugus seksas ir saugus pasirinkimas“.

Šį kartą jai pasisekė kiek labiau. Kvapas labai gerai subalansuotas: atsiveria baziliku, kuriame norisi paskęsti ir užsimiršti, tada – kartusis apelsinas, nuo kurio burnoje renkasi seilės, ir bazėje jau tik fiksacija: vetyverio muilo putos ir baltasis muskusas.

Kvepalai, sako gamintojai, skirti vyrams ir moterims, ir aš neturiu jokių problemų jais kvėpintis, tačiau kažkokio raumens ar stuburo visgi norėtųsi. Kai kada kvapas gali būti per lengvas, be jokio asmeniškumo. Taip, tai Kalėdų nuotaika, su tuo viskas tvarkoje, kaip su eglute, lupamais apelsinais ar mandarinais ir iš jų žievės trykštančiu eteriniu aliejumi. Tačiau Kalėdos – tai dar ir prieskoniai, ir karštas vynas, ir razinos, ir gvazdikėliai, o čia turbūt tušti namai, kuriuose ant stalo kažkas paliko daug karčiųjų apelsinų ir pundelį bazilikų.

Jo Malone Basil & Neroli
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)