Taip naujienų agentūrai AFP teigė už Lenkijos paraišką atsakinga Jagna Marczulajtis-Walczak.

„Dabar turime didelį galimybę ir didelę motyvaciją nuveikti šį tą daugiau“, – pridūrė 33-ejų metų olimpietė, snieglentininkė J. Marczulajtis-Walczak, kuri turi lietuviško kraujo ir pernai buvo išrinkta į Lenkijos parlamentą.

„Žinoma, mums būtų daug sunkiau pasiekti tokią įspūdingą sėkmę, kaip rengiant Europos futbolo čempionatą. Tačiau žiemos olimpiada visiškai skirtingas dalykas, taigi puoselėju daug vilčių“, – pabrėžė ji.

Lenkija ketina formalią paraišką rengti 2022 metų olimpines žaidynes pateikti kitąmet. Planuojama, kad olimpiada vyktų Krokuvoje, o kai kurios rungtys – kalnuose esančiame Zakopanės mieste bei prie pat sienos įrengtose greitojo nusileidimo trasose kaimyninėje Slovakijoje.

Lenkija EURO 2012 liepą rengė kartu su kaimynine Ukraina. Tai pirmas kartas, kai čempionatas surengtas už buvusios „Geležinės uždangos“.

Lenkai, kurie įveikė kritiką ir už organizacinius gebėjimus sulaukė UEFA bei futbolo aistruolių pagyrų, džiaugiasi įrodę savo vertę.

„Po EURO 2012, nuomonė apie Lenkija pasikeitė ir labai pagerėjo. Manau, žmonės dabar pagarbiau vertina tai, ką galime padaryti. Manau, tai didelė galimybė ir didelis iššūkis“, – teigė J. Marczulajtis-Walczak.

Pirminė Lenkijos paraiška, kuriai dar turi pritarti šalies vyriausybė, turi būti pateikta iki 2013 metų lapkričio. Formaliai ją reikia pristatyti iki 2014-ų kovo.

Tarptautinio olimpinio komiteto taisyklės neleidžia skirtingų šalių Tautiniams olimpiniams komitetams teikti bendrų paraiškų.

Anot J. Marczulajtis-Walczak, dirbti su Slovakija yra praktiška, nes šios šalies pusėje esančiuose Tatrų kalnuose įrengta daugiau nusileidimo trasų. Tačiau simbolinė pusė taip pat labai svarbi.

„Tai kažkas naujo, tai naujas iššūkis. Tai buvimas kartu Europos Sąjungoje. Tai rodo mūsų atvirumą ir pasiryžimą“, – pastebėjo ji. - Tarptautiniam olimpiniam komitetui balsuojant, tai gali būti pranašumas. Tai dvi Europos šalys, kurios dirba kartu, net jei tik vienas miestas yra kandidatas“.

Tarp kitų potencialių kandidatų rengti 2022 metų olimpiadą yra Sent Moricas Šveicarijoje, Norvegijos sostinė Oslas ir Nica Prancūzijoje.

Tarptautinis olimpinis komitetas laimėtoją paskelbs 2015 metais.

2014 metų žiemos olimpiada vyks Rusijos Sočio mieste. Ši šalis taip pat rengs 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą.