Interviu Italijos laikraščiui „La Repubblica“ F. Massa prisiminė darbą Maranele, pabrėždamas, kad jam perėjus į „Williams“ ekipą, prasidėjo naujas jo gyvenimo etapas.

- Felipe, vadinasi jūs iš naujo atgimėte?

- Tai nepaprastas atgimimas, tai visai naujas gyvenimo etapas.

- Kaip jums tai pavyko?

- Aš net nežinau. Pasakysiu taip: reikiamu momentu aš pasielgiau labai teisingai. Tai atsitiko prieš dvejus metus. Buvo atėjęs permainų laikas. Mano istorija „Ferrari“ buvo labai graži, turininga ir nuoširdi, kaip ir aplodismentai Monzoje. Bet atėjo momentas kitaip pajusti savo vertę.

- Negi „Ferrari“ ekipoje jūs to nejautėte?

- Iš pradžių jaučiau, tačiau atėjus Fernando Alonso, situacija iš esmės pasikeitė. Aš supratau, kad negaliu susikoncentruoti ties detalėmis. O mūsų sporte beveik viskas priklauso nuo detalių. Ir, jei jūs galite ką nors pakeisti, ati jūs turite įtaką komandoje. Valdžia yra viskas. O aš ją praradau. Pats akivaizdžiausias požymis – aš daugiau nejaučiau savo reikšmės šioje komandoje. Ir man pakakdavo su kuo nors susidurti žvilgsniu, jog tai suprasčiau. Panašiose situacijose patenkintu būti negali.

- Bet ar verta svarstyti apie laimę, kai jūs uždirbate milijonus?

- Verta, bent jau mano atveju. Galų gale aš visada stengiausi lenktyniauti ten, kur man patikdavo, o pinigai man yra svarbūs tik iš dalies. Aš lenktyniauju, norėdamas tapti laimingesniu, o jei manęs negerbia, tai neįmanoma.

- Jums labai reikėjo permainų...

- Taip. Laimė, kad permainos įvyko labai tinkamu momentu ir aš patekau į „teisingą“ komandą. „Williams“ buvo ką tik pasirašiusi sutartį su „Mercedes“, sudarė rėmimo kontraktą su „Martini“ Komanda atgimė ir mes kartu pergyvenome tą periodą...

- Bet „Williams“ ekipoje jūs sugriovėte tą įvaizdį, kurį buvote susikūręs „Ferrari“...

- Maranelle apie mane buvo sudarytas „jaunesniojo brolio“ įvaizdis. „Ferrari“ tuomet padarė didelę klaidą, kad absoliučiai visą dėmesį skyrė tik vienam pilotui. Komandos kovoja dėl taškų, o juos uždirba du lenktynininkai.

- Ar esate įsitikinęs, kad tuo metu nebuvo ir jūsų kaltės?

- Aš labai daug kartų galvojau, kad man nereikėjo būti tokiu nuolaidžiautoju, reikėjo elgtis labiau egoistiškai. Tačiau vėliau man teko iš naujo pervertinti savo gyvenimą. Aš pasiekiau sėkmę, rizikavau savo gyvybe Budapešte, buvau F-1 legendos Michaelio Shumacherio geru draugu, aš „Formulėje-1“ pergyvenau dvi ar net tris epochas. Kartu susidūriau su neteisybe, turėjau nuolaidžiauti komandos kolegai, o tai buvo pats blogiausias momentas mano karjeroje. Kita vertus, mano rezultatai buvo visai geri. Nors būdavo ir prastų savaitgalių. Aš visuomet norėjau likti pačiu savimi...

- Ką jūs galite atsakyti tiems, kad jus smarkiausiai kritikavo?

- Nieko. Mat jie iš pradžių mane gyrė, tik vėliau pradėjo pilti purvais... Jie buvo nenuoseklūs, bet tai yra jų problema. Jei aš būčiau pradėjęs visiems griežtai atsakinėti, būčiau neturėjęs laiko pasiruošti lenktynėms.

- O ką jūs dabar galvojate apie F. Alonso ir „Honda“?

- Aš nesu įsitikinęs, jog jis yra nepatenkintas. Aš kalbu ne tik apie jo milžinišką atlyginimą, kiek daugiau apie tai, ką jaučia pilotas, sėsdamas prie vairo. Aš galvoju, kad jam jau pavyko pasiekti labai daug karjeroje ir pamatyti, kokį tai duoda rezultatą. Jei jis dabar taip elgiasi, vadinasi, tam yra priežastis.