Priešininkai įrodinėja nesantys antrarūšiai

Europos pirmenybės perkainoja išankstinius nusistatymus. Krepšinio specialistai nerimavo, kad 11 pergalių per 12 draugiškų susitikimų iškovojusiems lietuviams trūko repeticijų su panašios svorio kategorijos varžovais, tačiau pirmo etapo barjerą sėkmingai įveikė ir žvaigždžių netekę italai, ir aštrius nagus rodantys suomiai, ir turbūt didžiausią staigmeną pateikę belgai.

Būtent pastarieji penktadienį „Stožice“ stos prieš Lietuvos rinktinę, kuri rugpjūčio pradžioje savų žiūrovų akivaizdoje Belgijos komandą pranoko rezultatais 86:61 ir 66:53.

„Visi juokėtės, kad mes Lietuvoje žaidžiame su belgais. O dabar susidarė tokia situacija, kad reikia varžytis su jais Europos čempionate. Jie nusipelnė čia būti, nes demonstruoja gerą žaidimą. O iš draugiškų rungtynių, kurios buvo pirmos po fizinio pasirengimo stovyklos ir kurias žaidėme namuose, daug spręsti negalime“, – apie artimiausius oponentus atsiliepė Lietuvos rinktinės puolėjas Linas Kleiza.

Jam antrino ir vyriausiojo trenerio Jono Kazlausko asistentas Darius Maskoliūnas.

„Sakėte, kad komandos, su kuriomis žaidėme, nieko vertos. Bet jos nėra antrarūšės, kai kurios iš jų dabar verčia iš kojų Europos grandus. Faktas, kad stiprių rinktinių dabar yra daugiau nei anksčiau“, – pabrėžė krepšinio specialistas.

Komandoje – trys Afrikoje gimę krepšininkai

Trapų tiltą į antrą etapą Belgijos komanda pastatė įveikusi Vokietiją (77:73) ir Didžiąją Britaniją (76:71). Kitoms A grupės komandoms – Ukrainai (57:58), Izraeliui (69:87) ir Prancūzijai (65:82) – trenerio Eddy Casteelso auklėtiniai nusileido, bet žengė tolyn dėl geresnio įmestų ir praleistų taškų santykio.

Tuo tarpu pirmame E pogrupio mače „Stožice“ arenoje belgai patampė nervus serbams, kurie tik paskutiniame kėlinyje ėmė diktuoti savo sąlygas ir laimėjo 76:69.

Būsimų lietuvių varžovų žaidimas labiausiai priklauso nuo tituluočiausio komandos nario Axelio Hervelle pasirodymo. Praeityje penkerius metus MadridoReal“ klube praleidęs 30 metų 204 cm sunkusis krašto puolėjas Europos čempionate vidutiniškai pelno po 10,7 taško ir atkovoja 8 atšokusius kamuolius – pagal šį rodiklį jis užima ketvirtą vietą tarp visų pirmenybių žaidėjų.

Belgijos rinktinėje žaidžia ir trys Kongo Demokratinėje Respublikoje gimę žaidėjai: gynėjai Jonathanas Tabu ir Guy Muya bei puolėjas Wenas Mukubu.

„A. Hervelle – patyręs žaidėjas, o visi trys belgų juodaodžiai agresyvūs, ypač lengvasis krašto puolėjas. Jų vidurio puolėjai nėra labai aukšti, bet galingai sudėti. Individualių žvaigždžių šioje ekipoje nėra, bet jie žaidžia komandiškai. Turiu pastebėti, kad jie, kaip belgai, jie žaidžia labai protingą krepšinį.

Neabejoju, kad laukia sunki kova, bet taip pat neabejoju, jog mes ją laimėsime. Kita vertus, belgai stengiasi ir kovoja. Tai, jog jie pateko tarp 12 geriausių komandų, irgi šį tą sako. Todėl mūsų rinktinėje – jokio atsipalaidavimo, šimtaprocentinis susikaupimas“, – dėstė D. Maskoliūnas.

Lietuviai taikosi į lyderių poziciją

Ketvirtadienį lietuviai savo vienintelę treniruotę surengė ne „Stožice“ arenoje, kurioje tuo metu kovėsi F grupės ekipos, o nuošaliau nuo Liublianos esančiame „Jezica“ komplekse, labiau garsėjančiame ne sporto sale, o po ja įrengtais boulingo takais.

Po diena anksčiau iškovotos pergalės prieš prancūzus į antrą E grupės vietą su dviem įskaitiniais taškais palypėję Lietuvos krepšininkai dabar turi realių vilčių finišuoti pirmoje arba antroje pozicijoje ir ketvirtfinalyje tikėtis susitikti teoriškai silpnesnius oponentus.

„Nugalėjome prancūzus – tam, kad neišbrauktume šitos pergalės, prieš belgus ir ukrainiečius reikia būtinai laimėti, – akcentavo L. Kleiza. – Kuo toliau, tuo ramiau žaidžiame, surandame komandą. Kol kas mūsų puolimas nebuvo sklandus, pataikymas taip pat buvo toli nuo idealaus. Mus gelbsti tik gynyba. Tad rezervo turime daug, galbūt vieną dieną visa tai pratrūks ir į priekį eisime dar lengviau.“

Mačas tarp Lietuvos ir Belgijos prasidės penktadienį, 15.30 val. Lietuvos laiku.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)