Ispanija – Portugalija

Turnyras: Europos čempionatas
Stadionas: Donecko „Donbass Arena“
Teisėjas: Cuneytas Cakras
Data ir laikas: 2012.06.27, 21.45 val.

Iki Europos futbolo čempionato pabaigos liko trys žingsniai, o iš turnyrą pradėjusių 16 futbolo rinktinių išgyveno tik keturios, tarp jų ir kaimyninės Ispanijos ir Portugalijos ekipos.

Europos ir pasaulio čempionai ispanai šiame turnyre atrodo toli gražu ne taip grėsmingai kaip praeitame, tačiau treneris Vicente del Bosque vadovaujama ekipa kaip visada rungtynių metu dominuoja aikštėje ir beveik neleidžia žaisti varžovams. Stilius išliko toks pats, daug trumpų perdavimų, tačiau ispanai dažnai atsisako aštriau atakuoti varžovų vartus.

Portugalija nėra tokia dominuojanti komanda kaip Ispanija ir pagrindinis bei pavojingiausias „Seleccao“ ginklas šiose rungtynės turėtų būti kontratakos. Nors saugų grandyje toli gražu neprilygsta Ispanijos žvaigždynui, tačiau Paulo Bento savo ekipoje turi individualiai stiprius bei dideliu greičiu pasižyminčius krašto žaidėjus – Cristiano Ronaldo ir Nani, kurie ir turėtų kelti didžiausią grėsmę varžovų vartams.

Portugalija sugebėjo iššvaistyti dviejų įvarčių pranašumą mače su danais, tačiau Silvestre'o Varelos tikslus smūgis išplėšė Paulo Bento ekipai pergalę.

Ispanų kelias Europos čempionate prasidėjo C grupėje, kurioje teko grumtis su Airijos, Italijos ir Kroatijos rinktinėmis. Pirmose varžybose buvo sužaista taikiai 1:1 su 2006-ų pasaulio čempionais italais, vėliau net 4:0 sutriuškinti airiai, o lemtingose rungtynėse pavyko palaužti kroatus 1:0. Ketvirtfinalyje „La Roja“ teko blankiai atrodę prancūzai, kurie kėlė ne itin daug pavojaus ir ispanai gan nesunkiai atsidūrė pusfinalyje.

Portugalija sugebėjo išsikapstyti iš taip vadinamos „mirtininkų“ grupės, kurioje žaidė grėsmingai atrodantys vokiečiai, priblėsę pasaulio vicečempionai olandai ir neblogą žaidimą demonstravusi Danija. Pirmose rungtynėse P. Bento ekipai teko pripažinti Joachimo Loewo auklėtinių pranašumą 0:1, vėliau pavyko išplėšti pergalę prieš danus 3:2, o trečiame grupės susitikime pavyko prasibrauti pro olandų barjerą 2:1 ir patekti į ketvirtfinalį. Jame tik pačioje rungtynių pabaigoje Cristiano Ronaldo smūgis galva užtikrino pergalę prieš čekus ir patekimą į pusfinalį (1:0).

Pirmame Europos čempionato pusfinalyje turėtų dominuoti Ispanijos futbolininkai, kurie dažniausiai kontroliuoja kamuolį daugiau nei 60 proc. rungtynių laiko, tuo tarpu portugalai turėtų laukti savo šansų užpulti Ikero Casillaso vartus kontratakomis.

Paskutinės penkerios Ispanijos rinktinės rungtynės:

Ispanija 2 – 0 Prancūzija;
Kroatija 0 – 1 Ispanija;
Ispanija 4 – 0 Airija;
Ispanija 1 – 1 Italija;
Ispanija 1 – 0 Kinija.

Paskutinės penkerios Portugalijos rinktinės rungtynės:

Čekija 0 – 1 Portugalija;
Portugalija 2 – 1 Olandija;
Danija 2 – 3 Portugalija;
Vokietija 1 – 0 Portugalija;
Portugalija 1 – 3 Turkija.

Paskutiniai tarpusavio dvikovų rezultatai:

Portugalija 4 – 0 Ispanija (draugiškas susitikimas)
Ispanija 1 – 0 Portugalija (pasaulio čempionatas)

V. del Bosque ekipos gretose visi žaidėjai yra sveiki ir pasiruošę žaisti. Daug pakitimų nuo pastarųjų rungtynių neturėtų būti. Vis dėlto, į aikštę vietoje saugo Cesco Fabregaso turėtų žengti Fernando Torresas.

P. Bento turės verstis be puolėjo Helderio Postigos, kuris ketvirtfinalyje su Čekijos rinktine patyrė šlaunies traumą ir aikštėje vietoje jo turėtų pasirodyti Hugo Almeida, arba mažiau tikėtinas variantas – jaunasis Nelsonas Oliveira. Abejojama dėl Ricardo Quaresmos ir Miguelio Lopezo galimybių išbėgti ant vejos.

Prognozuojama Ispanijos rinktinės starto sudėtis: Casillas, Arbeloa – Ramos – Pique – Alba, Busquets – Alonso, Silva – Xavi – Iniesta, Torres.

Prognozuojama Portugalijos rinktinės starto sudėtis: Rui Patricio, Pereira – Pepe – Alves – Coentrao, Moutinho – Veloso – Meireles, Nani – Almeida – Ronaldo.

Įdomūs faktai:

- Visuose turnyro mačuose Portugalijos rinktinės startinė sudėtis buvo tokia pati.

- P. Bento komanda į virpstą šiame turnyre pataikė šešis kartus, keturis iš jų – C. Ronaldo.

- Paskutinį kartą šios rinktinės susitiko 2010-ų lapkritį, kai pergalę triuškinamu rezultatu 4:0 šventė Portugalija. Šios rungtynės vyko vos keli mėnesiai po to, kai Ispanija eliminavo portugalus iš pasaulio čempionato.

- Per paskutinius 12 mačų Ispanijos rinktinė prieš „Seleccao“ laimėjo tik dukart. Tačiau per visą istoriją 34 susitikimuose 16 kartų pergalę šventė „La Roja“, 6 kartų Portugalija ir 12 kartų susitikimai baigėsi taikiai.

- Xabi Alonso prieš Prancūziją savo rinktinės marškinėlius vilkėjo 100-ą kartą bei pažymėjo šį jubiliejų dubliu į varžovų vartus.

- Ispanijos rinktinės gynyba šiame čempionate praleido tik 1 įvartį ir sausus vartus išlaikė per paskutines 299 minučių – geriausias rezultatas turnyre.

- V. del Bosque komanda Europos čempionate 5 savo įvarčius iš 8 įmušė per paskutines 30 mačo minučių.