Ir paaiškėjus naujoms detalėms, Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen tikina, kad informacijos apie Seimo nariui gresiančius įtarimus niekam neišdavė.

Nors tyrimas dėl liberalų koalicijos partnerių – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) kolegos K. Bartoševičiaus jau vyko du mėnesius – nuo lapkričio mėnesio vidurio. O mandato atsisakyti jis sumanė būdamas komandiruotėje Čilėje ir tai padarė būtent tą dieną, kai apie tyrimą sužinojo V. Čmilytė–Nielsen.

Ketvirtadienį klausiama, kokius nušvitimus Čilėje galėjo patirti K. Bartoševičius, Seimo pirmininkė teigė, jog toks klausimas neturėtų būti adresuojamas jai.

„Nes kaip ir sakiau – aš turėjau nuasmenintą informaciją“, – tikino Seimo vadovė.

Kaip V. Čmilytė–Nielsen apie bręstantį generalinės prokurorės kreipimąsi dėl Seimo nario mandato imuniteto sužinojo, aplinkybes papasakojo pati generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

„Aš galiu pasakyti eigą, kaip viskas vyko. Penktadienį buvau susitikusi su Seimo pirmininke“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ vasario 1 dieną sakė ji.

„Spėjamas informacijos perdavimas, ką jūs ir šiandien įvardijate, aš negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Jūs tas aplinkybes žinote, o išvadas, aš norėčiau, kad pasidarytumėte patys“, – tos pačios vasario 1 dienos dieną sakė generalinė prokurorė.

LNK žinios primena, ką Seimo pirmininkė sakė sausio 23 dieną – tą pirmadienį, kai K. Bartoševičius pranešė atsisakantis mandato, po kelių valandų sekė Generalinės prokuratūros pranešimas. Tada ji nesakė, kad apie tai žinojo iš anksto.

„Pirmąjį generalinės prokurorės kreipimąsi gavau šį rytą“, – tada sakė Seimo vadovė. O apie kontaktą su pačiu K. Bartoševičiumi sakė tik po žodį – „ne“. Sakė, kad nebandė su juo susisiekti, iniciatyvos bendrauti nerodė ir jis pats.

Po savaitės visuomenei kilo jau daug klausimų – ir ar kaip informacija apie gresiančius įtarimus K. Bartoševičių galėjo pasiekti.

„Na, aš dėl savo veiksmų esu užtikrinta“, – sausio 30 sakė V. Čmilytė–Nielsen. Tada ji aiškino, jog tyrimo, kas K. Bartoševičiui informaciją galėjo nutekinti nereikia.

„Mano požiūriu, visi klausimai jau yra atsakyti“, – pirmadienį sakė ji.

Ketvirtadienį paklausta, kodėl nesakė apie susitikimą su generaline prokurore N. Grunskiene penktadienį, Seimo vadovė teigė, jog toks klausimas nebuvo užduotas.

„Nebuvo tokio klausimo“, – tikino ji.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis LNK žinioms kėlė klausimą – „kodėl mums yra sistemingai meluojama?“.

„Seimo pirmininkė vis dozuoja informaciją ir po to prakalba vis daugiau ir daugiau“, – sakė jis.

Buvęs premjeras S. Skvernelis sako, kad jam abejonių nebėra.

„Šita informacija tikrai buvo nutekinta. Tik dabar klausimas yra techniškai kokiu būdu – ar tiesiai, kas sunkiai tikėtina. Ar per didžiausios partijos, valdančiosios koalicijos ar vadovus, ar atsakingus asmenis“, – sakė S. Skvernelis.

Dar pora dienų ir mandato atsisakęs K. Bartoševičius būtų tapęs privačiu asmeniu. Taigi, nuo visuomenės veikiausiai būtų nuslėpta, kad jis įtariamas prievartavęs vaikus tuo metu, kai buvo Seimo narys.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen, paklausta, kodėl nepalaiko tyrimo dėl galimo informacijos nutekinimo, jeigu neturi, ką slėpti, atsako taip: „nėra ką slėpti“.

„Tikrai, jeigu toks tyrimas Seime būtų, tikrai aš atsakysiu į visus kolegoms kylančius klausimus. Tačiau vargu ar aš galiu pasakyti kažką daugiau, nei jau esu pasakiusi“, – tikino ji.

Ketvirtadienio rytą Seime vyko opozicinių frakcijų pasitarimas. Jos ketino sušaukti neeilinę Seimo sesiją ir iškviesti Seimo pirmininkę V. Čmilytę–Nielsen į tribūną.

„Kas gi čia įvyko? Ar buvo koks nors informacijos nutekėjimas? O juk tokios informacijos nutekinimas be leidimo yra baudžiamosios atsakomybės klausimas“, – klausimus LNK žinioms vardijo opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūno pavaduotoja Rasa Budbergytė.

Seimo pirmininkei teko atsakyti, ar Valstybės saugumo departamentui (VSD) kyla klausimų, ar ji gali toliau dirbti su slapta informacija.

„Jūs jiems adresuokite tokius klausimus“, – sakė V. Čmilytė–Nielsen.

LNK žinios su tokiu klausimu ir kreipėsi į VSD. Gavo tokį atsakymą: „Seimo pirmininkas, kaip ir ministras pirmininkas bei prezidentas, susipažinti su įslaptinta informacija ir ja naudotis gali pagal pareigas. T.y. VSD leidimas minėtiems asmenims tam nereikalingas“.

Opozicija tikisi, kad neeilinę Seimo sesiją pavyks sušaukti kitą savaitę.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen ketvirtadienį sako nematanti priežasčių trauktis iš pareigų.

„Ne, aš tokios priežasties nematau“, – sakė ji.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: