Publikuojame kiek anksčiau Delfi skelbtą tekstą apie kovą su šiais kenkėjais.

Tačiau nemaloniausia tada, kai ilgai lauktas derlius sugadinamas baltų kirminų, kurie graužia šakniavaisius iš vidaus, dėl ko jie tampa visiškai netinkami valgyti.

Taip pasireiškia vienas pagrindinių kryžmažiedžių kultūrų kenkėjų – kopūstinė musė. Ji panaši į paprastą musę, tik du kartus mažesnė. Ji deda kiaušinėlius netoli ridikėlių, ridikų, kopūstų ir kitų kryžmažiedžių kultūrų šaknų. Iš kiaušinėlių išsirita lervos ir netrukus prasiskverbia į netoli esančias šaknis.

Kopūstinė musė ypač mėgsta dirvožemį, tręštą mėšlu ir humusu.
Jeigu pas jus atsirado kopūstinių musių, tai vasaros ir rudens derliui išsaugoti teks imtis sunkiosios artilerijos – cheminių preparatų, kurie naikina dirvožemyje esančias lervas.

Svarbu! Preparatai naudojami sėklų sėjos metu, o augalai purškiami ne vėliau kaip savaitė po daigų pasirodymo. Taip, kad iki derliaus nuėmimo liktų ne mažiau trisdešimties dienų. Tik tada sunkioji chemija spės suyskilti į nekenksmingas medžiagas.

Jums nepatinka chemija? Tada nepamirškite profilaktinių priemonių. Jų tikslas – užkirsti kelią žalai, kuris padaromas derliui:

kasmet ridikėlius sėkite kitoje vietoje;

ridikėlius tręškite tik trijų metų senumo kompostu;

iš lysvių pašalinkite augalų liekanas ir piktžoles;

rudenį perkaskite lysves per kastuvo gylį;

tarplysvius dažniau purenkite – iš kiaušinėlių, atitrauktų nuo šaknų, nebus gyvybingų lervų.

Užkirsti kelią kirminų atsiradimui ridikėliuose gali ir teisingai parinkti kaimynai:

Serenčius reikia sodinti aplink lysvę likus dviem ar trims savaitėms iki ridikėlių sėjimo;

Šalavijas mėta ar rozmarinai, pasodinti likus kelioms savaitėms iki ridikėlių sėjimo, apsaugos nuo daugelio kenkėjų, įskaitant ir kopūstinę musę;

Česnakas turi būti sodinamas kas dvi ar tris ridikėlių eiles, nes jo kvapas atbaido kenkėjus ir užmaskuoja ridikėlius.

Aromatingi kaimynai atliks repelentų vaidmenį, atbaidys nuo ridikėlių lysvių kopūstinę musę ir kitus kenkėjus, o jūs galėsite džiaugtis puikiu jų derliumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją