Antradienį V. Mitalo užregistruotame pasiūlyme Civilinės sąjungos įstatymo projektui siūloma numatyti, kad civilinės sąjungos registruojamos Vedybų sutarčių registre, kurį tvarkoRegistrų centras.

V. Mitalas Delfi trečiadienį teigė, kad teisės aktą tobulinti reikia dėl Seimo Teisės departamento išvadoje nurodytos pastabos, kad projekte turi būti nurodoma civilinės sąjungos registravimo tvarka ir institucija, registras, registruojantis civilinę sąjungą bei konkreti ir aiški procedūra.

Pasiūlyme laisvietis rašo, kad notarine tvarka patvirtintas bendras pareiškimas dėl civilinės sąjungos teoriškai galėtų būti registruojamas Gyventojų registre, tačiau Seimo narys pažymi, kad techniškai ši alternatyva sunkiausia.

Esą tai ilgai užtruktų ir reikėtų nemažai papildomų biudžeto lėšų, nes reikėtų plėsti Metrikacijos ir gyvenamosios vietos deklaravimo informacinės sistemos apimtį. Anot Seimo nario, pagrindinė problema tame, kad Gyventojų registras technine prasme pritaikytas skirtingos lyties asmenims.

Pasak V. Mitalo, todėl paprasčiausia alternatyva – pareiškimus dėl civilinės sąjungos registruoti Vedybų sutarčių registre.

„Notaras, patvirtinęs susitarimą, per 1 darbo dieną perduotų duomenis Vedybų sutarčių registrui. Iš ten duomenys būtų perduodami į Gyventojų registrą, kuriame prie konkretaus asmens būtų įrašomas požymis apie šio asmens sudarytą civilinę sąjungą. Duomenų gavėjai, kuriems reikėtų patikrinti faktą apie civilinę sąjungą, galėtų gauti jungtinį Gyventojų registro ir Vedybų sutarčių registro išrašą su išsamiais duomenimis“, – teigia Seimo narys.

V. Mitalas taip pat siūlo, kad asmuo, registravęs civilinę sąjungą, nebeturėtų būti laikomas nei našliu, nei išsiskyrusiu, kad negalėtų pretenduoti į jiems skiriamas socialines išmokas.

Pasiūlymas netruko sulaukti reakcijų Seime.

„Neilgai truko, kol išlindo civilinės sąjungos „kompromiso“ tikrieji tikslai: laisviečių siūlymu homoseksualių „sąjungininkų“ susitarimas bus įrašomas į vedybų sutarčių registrą. Gi jokio panašumo su santuoka, ane? Grynas gyvas sutapimas“, – feisbuke rašo Lietuvos regionų frakcijoje dirbanti A. Širinskienė.

Agnė Širinskienė

V.Mitalas Delfi trečiadienį sakė, kad Vedybų sutarčių registras registruoja turtinius santykius.

„Tai yra Registrų centro registro pavadinimas, ir viskas. Man atrodo, kad santuokų registras yra atskiras dalykas ir dėl to A. Širinskienei krūpčioti nereikia“, – tikino jis.

Anot Laisvės partijos atstovo, šis klausimas jau aptartas su Registrų centru anksčiau.

„Nemanau, kad iš šito klausimo kažkokios didesnės teisinės implikacijos galės kilti, tai yra tiesiog pasiūlymas, atliepiant Teisės departamento pastabą“, – kalbėjo jis.

Registrų centro puslapyje paaiškinama, kad Vedybų sutarčių registro paskirtis – registruoti vedybų sutartis, sugyventinių sutartis dėl bendrai įgyto ir naudojamo turto padalijimo pasibaigus bendram gyvenimui ir turto padalijimo faktus, nurodytus Civiliniame kodekse, rinkti, kaupti, apdoroti, sisteminti, saugoti ir teikti registro duomenis ir registrui pateiktų dokumentų kopijas, atlikti kitus registro duomenų tvarkymo veiksmus.

Šiame registre registruojama vedybų sutartis – sutuoktinių susitarimas, nustatantis jų turtines teises ir pareigas santuokos metu, taip pat po santuokos nutraukimo ar gyvenant skyrium (separacija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)