Naujoji, stipriai mutavusi atmaina gali užkrėsti daugiau pasiskiepijusių asmenų, interviu „Dow Jones“ sakė U. Sahinas. Bet net jeigu atmaina sugebės išvengti antikūnų atakuodama pasiskiepijusius žmones, ją, tikėtina, vis tiek puls imuninės sistemos ląstelės, sakė jis.

„Nesijaudinkite, – sakė U. Sahinas. – Planas išlieka tas pats: spartinti vakcinaciją trečiąja stiprinamąja doze“.

Bendrovės „BioNTech“, „Pfizer Inc.“ partnerės COVID vakcinos gamyboje, vadovo komentarai papildo besiplečiantį vakcinų kūrėjų nuomonių spektrą dėl jų kurtų vakcinų veiksmingumo prieš naują atmainą. Stingant patikimų duomenų, kai kurie jų argumentai kartais atrodo prieštaringi ir sėja neapibrėžtumą tarp investuotojų, nežinančių, kaip reaguoti į omikron atmainos atsiradimą.

Moderna Inc.“ vadovas anksčiau minėjo, kad dėl daugybės omikron mutacijų gali prireikti naujų vakcinų, ir tai pakurstė nuosmukį finansinėse rinkose. Oksfordo universitetas, sukūręs vakciną kartu su „AstraZeneca Plc.“, teigė, kad nėra įrodymų, kad dabartinės vakcinos nesuteiks tam tikros apsaugos prieš naująją atmainą.

Laboratoriniai testai

Galiausiai įrodymų tikimasi sulaukti, kai po kelių savaičių paaiškės laboratorinių testų rezultatai, – ir kai bus matyti, kaip vakcinos veikia atmainą realiose gyventojų grupėse.

JAV prezidento Joe Bideno administracija taip pat demonstruoja atsargų optimizmą vakcinų atžvilgiu. J. Bidenas pirmadienį pareiškė, kad jo medikų grupė laikosi nuomonės, jog dabartinės vakcinos „ir toliau suteiks tam tikrą apsaugą nuo sunkios ligos eigos“, bet daugiau duomenų tikimasi surinkti per ateinančias kelias savaites.

Atnaujintos, konkrečiai omikron atmainai skirtos vakcinos yra „mažai tikėtinos“, ir Jungtinės Valstijos „kol kas nemano, kad bus reikalingos papildomos priemonės“.

Europos Sąjungos vaistų reguliuotojas kiek anksčiau antradienį pažadėjo taikyti paspartintas procedūras naujoms, konkrečiai kovai su omikron skirtoms COVID-19 versijoms patvirtinti, jeigu bus įrodyta, jog dabartinių vakcinų nepakanka kovai su šia atmaina.

„BioNTech“ taip pat pasistengė pagerinti vakcinų prieinamumą jaunesniems mokyklinio amžiaus vaikams Europos Sąjungoje.

Bendrovė antradienį informavo Europos Komisijos (EK) pareigūnus, kad vakcinos 5-11 metų amžiaus vaikams bus išsiųstos gruodžio 13 dieną prasidėjusią savaitę, savaite anksčiau nei planuota, rodo „Bloomberg News“ matyti dokumentai.

Dalintis
Nuomonės