„Esame pačiame NATO pertvarkos įkarštyje. Per pastaruosius metus sustiprinome ir perorientavome savo kolektyvinę gynybą, kad apsaugotume savo teritoriją“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas dviejų dienų susitikimo Briuselyje pradžioje.

Ministrai turėtų susitarti dėl naujų tikslų, skirtų kiekvienos šalies kariniams pajėgumams didinti, ir dėl bendro euroatlantinės erdvės gynybos plano.

Strategijos tikslas – „užtikrinti, kad tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje turėtume tinkamas pajėgas“, sakė J. Stoltenbergas.

NATO sustiprino savo gynybą Europoje po 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir vis dažniau susiduria su Kinijos keliamais iššūkiais.

Sąjungininkai įsteigė 1 mlrd. eurų vertės inovacijų fondą, kurio tikslas – padėti finansuoti startuolius, kuriančius pažangiausias technologijas.

Šis susitikimas – pirmos tiesioginės Aljanso gynybos ministrų derybos po to, kai, NATO pasitraukus iš Afganistano, į valdžią atėjo Talibanas.

Aljansas atlieka „išmoktų pamokų“ analizę iš du dešimtmečius trukusio dalyvavimo ir katastrofiškos jo baigties po kai kurių sąjungininkų kritikuoto JAV sprendimo pasitraukti.

J. Stoltenbergas tvirtino, kad sąjungininkai turi išlikti vieningi, nepaisant nesutarimų dėl pasitraukimo iš Afganistano.

„Mūsų misija nenuėjo veltui: mes neleidome, kad Afganistanas taptų saugiu prieglobsčiu tarptautiniams teroristams, ir per 20 metų užkirtome kelią išpuoliams prieš bet kurį NATO sąjungininką“, – sakė J. Stoltenbergas. – Išliksime budrūs ir išsaugosime šiuos laimėjimus“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)