Geležis – tai vienas iš labiausiai žmogaus organizmui reikalingų elementų. Kaip skelbiama Kalifornijos San Fransisko universiteto internetinėje svetainėje, geležis yra esminis komponentas, naudojamas kraujo gamyboje, taip pat užtikrinant tinkamą kvėpavimo ir imuninės sistemos funkcionavimą. Geležies deficitas gali privesti prie rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, mažakraujystės. Kitos dėl geležies stygiaus atsirandančios būklės – tai svaigulys, galvos sukimasis, galvos skausmas, dusulys ir t. t. Remiantis PSO viso pasaulio statistika, nuo geležies trūkumo kenčia maždaug 33 proc. įprastos būklės moterų, 40 proc. nėščiųjų ir 42 proc. vaikų.

Atsižvelgdami į tokią padėtį, įvairių šalių specialistai ragina pasistengti, kad į kasdienį mitybos racioną patektų būtinasis kiekis daug geležies turinčių maisto produktų, nes tik tada, kai organizmui pakaks geležies, pavyks judėti sveikos gyvensenos keliu. Negana to, geležies patekimas į organizmą tebesitęsiančios pandemijos sąlygomis tapo dar aktualesnis. Žurnale „Open Forum Infectious Disease“ pasirodžiusios publikacijos autoriai nurodo, kad nepakankama geležies koncentracija serume yra autonominis mirties nuo COVID-19 riziką didinantis veiksnys.

Geležis

Kaipgi aprūpinti organizmą geležimi? Ką valgyti, kad jos nestigtų? Toliau – keli patarimai iš portalo food.ndtv.com, tikėtina, padėsiantys apsisaugoti nuo geležies deficito keliamų problemų.

5 su mityba susiję patarimai, kad nepritrūktų geležies

1. Gerkite pakankamai vandens. Ar žinojote, kad pastangos gerti pakankamai vandens su kaupu pasiteisina siekiant užkardyti mažakraujystę. Tyrimo, aprašyto žurnale „Food Nutrition Bulletin“, išvadose nurodoma, kad geležies junginiais papildyto vandens gėrimą reikėtų laikyti bet kur pritaikoma prevencine priemone, padedančia išvengti dėl geležies stygiaus išsivystančios anemijos.

2. Valgykite daugiau žalių lapinių daržovių. Tokie žalumynai kaip špinatai, lapiniai kopūstai ir kt. – tai tikros folio rūgšties jėgainės, o folio rūgštis – svarbus elementas kovoje su galima anemija. Beje, lapinės daržovės ir šiaip teikia visokeriopą naudą sveikatai.

3. Vartokite vitamino C. Kaip teigia specialistai iš JAV Mitybos ir dietologijos akademijos, subalansuotą ir sveiką racioną derėtų papildyti ne tik daug geležies turinčiais produktais, bet ir solidžia vitamino C doze. Jeigu per vieną valgymą suvartojamus vegetariškiems priskiriamus geležies šaltinius suderinsite su vitaminu C, gali pavykti užkirsti kelią geležies deficitui, teigia jie.

4. Valgykite įvairių rūšių mėsą. Vištiena, aviena ir kitų rūšių mėsa laikomi gausiausiais geležies šaltiniais. Mėsoje yra ir folio rūgšties, padedančios užkirsti kelią mažakraujystei bei kitoms geležies stygiaus sukeliamoms ligoms.

5. Produktų, kuriuose gausu geležies, jokiu būdu nederinkite su kalciu. Ir geležis, ir kalcis, žinia, kovoja dėl tų pačių receptorių. Kaip tik todėl, anot ekspertų, kalcio šaltiniai, vartojami su geležies gausiu maistu, blokuoja geležies absorbciją organizme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)