Skambant skaudiems įspėjimams, esą Nacionalinei sveikatos tarnybai (NST) gali nepavykti pažaboti infekcijų augimą, šalies premjeras uždarė Anglijos mokyklas ir nurodė visos šalies gyventojams likti namie. Jungtinės Karalystės Iždo kancleris Rishi Sunakas antradienį paskelbs apie papildomą pagalbą verslovėms. B. Johnsonas perspėjo, kad artimiausios savaitės bus nelengvos, bet kartu užsibrėžė tikslą iki vasario vidurio paskiepyti nuo COVID-19 13,9 mln. žmonių, priklausančių didžiausios rizikos grupei. Vos tik jie visi bus paskiepyti, ribojimus galima bus pradėti švelninti, sakė jis.

Neatidėliotinos priemonės, atitinkančios ribojimus kitose Jungtinės Karalystės dalyse, įsigaliojo pirmadienio vakare ir galios bent iki vasario 15 dienos, medikams stengiantis suvaldyti pandemiją. Ministrai taip pat pradėjo derybas dėl Jungtinės Karalystės sienos uždarymo nebūtinoms tarptautinėms kelionėms, pranešė kabineto ministras Michaelas Gove‘as.

Karantinas kelia rimtą grėsmę mažmeninės prekybos ir viešbučių bei maitinimo įmonėms, kaip ir dar vienos recesijos pavojų. Svaro sterlingų vertė krito.

Pirmadienį kreipdamasis per televiziją į tautą, B. Johnsonas sakė neturintis kitos išeities kaip nutraukti bet kokią socialinę veiklą, tiesioginį ugdymą ir nebūtinas keliones, staiga smarkiai šoktelėjus infekcijų mastui. Greitas vakcinų įdiegimas padės įveikti šią krizę, sakė jis.

„Sulig kiekvienu paskiepijimu mes didiname pranašumą prieš COVID ir šansus britų tautos labui, – kalbėjo per televiziją B. Johnsonas. – Artimiausios savaitės bus vis dėlto sunkiausios, bet aš tikrai tikiu, kad mes įžengiame į paskutinę kovos fazę.“

Policija skirs baudas

Policija turės teisinius įgaliojimus skirti baudas ir įsakyti palikti nurodytą teritoriją pagal nustatytas taisykles. Trečiadienį bus dar kartą sušauktas parlamentas priemonėms apsvarstyti, bet taisyklės taps įstatymu diena anksčiau, sakė B. Johnsonas.

Šalies premjeras buvo priverstas imtis veiksmų, paaiškėjus, jog naujų infekcijų mastas, gruodžio 29 d. duomenimis, viršijo 80 000 atvejų ribą, o ligoninėse gydoma daugiau žmonių nei praėjusių metų balandį, per patį pandemijos piką.

Sausio 4 d. duomenimis, Anglijoje buvo hospitalizuota beveik 27 000 COVID-19 ligonių, 30 proc. daugiau nei prieš savaitę. Tokį infekcijų šuolį vyriausybė susiejo su nauja, sparčiau plintančia viruso atmaina.

Gruodį B. Johnsonas priešinosi mokslininkų ir opozicijos įstatymų leidėjų daromam spaudimui įvesti karantiną visoje šalyje. Jis primygtinai tvirtino norįs išvengti visuotinių ribojimų, kokie buvo įvesti kovą, veikiau pasirenkant regioninę pakopų sistemą.

Vyriausybės vyriausieji medicinos pareigūnai pirmadienį perspėjo, kad sveikatos priežiūros tarnyba gali nebesusitvarkyti, jei nebus imtasi skubių priemonių nedelsiant. Jie išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad NST jau dabar išgyvena „milžinišką spaudimą“.

Britų medicinos asociacija (BMA), gydytojų profsąjunga, pabrėžė NST gresiančią krizę. „Ligoninės apkrautos ties kritine riba, - sakė Dr. Chaandas Nagpaulas, BMA tarybos pirmininkas. - Gydytojai puola į neviltį, kai kas net lygina savo darbo aplinką su karo zona, nes palatos perpildytos.“

Ką sako „Bloomberg Economics“...

„Dabar jau beveik akivaizdu, kad pakartotinė recesija, apie kurią kalbėjome prieš Kalėdas, bus gilesnė nei anksčiau numatėme.“ Danas Hansonas, Jungtinės Karalystės ekonomistas
Škotija taip pat paskelbė karantiną, kuris įsigaliojo pirmadienį vidurnaktį. „Dabar matome varžytuves tarp vakcinos ir viruso“, sakė pirmoji ministrė Nicola Sturgeon.

B. Johnsonas anksčiau paliko mokyklas atidarytas, pabrėždamas tiesioginį ugdymą kaip savo vyriausybės prioritetą. Bet mokslininkai gruodį perspėjo, kad valdžia turėtų jas uždaryti, jeigu nori sustabdyti viruso plitimą. Nors vaikai retai suserga sunkia ligos forma, jie gali infekuoti savo šeimas, užsikrėtę virusu nuo savo draugų.

„Jeigu mums pavyks vakcinuoti visas šias grupes, būsime patraukę daugybę žmonių nuo viruso tako, - sakė B. Johnsonas. - Ir tada pagaliau galėsime atšaukti daugelį ribojimų, kuriuos taip ilgai kentėme.“

Bet bus „atsilikimas laike“ tarp pacientų skiepijimo ir spaudimo NST švelninimo, sakė B Johnsonas, pridurdamas, kad jis „atsargiai vertina paankstintą grafiką“. Vakcinų ministras Nadhimas Zahawis kalbėdamas apie užsibrėžtą tikslą buvo labiau tiesmukas, tviteryje patikinęs: „Mes tą padarysim“.