„Šių metų vasaros atostogų planai priklauso nuo organizacijos veiklos specifikos. Visi ieško būdų, kaip prisitaikyti prie esamos situacijos. Tiesa, pastaruoju metu neretai tenka iš darbuotojų išgirsti, kad, jei jau apribotos kelionės į užsienį, geriau išvis atidėti atostogas. Tačiau aš norėčiau priminti tikrąją atostogų paskirtį – jos skirtos tam, kad pailsėtume, atgautume jėgas. Kokybiškai ilsėtis tikrai galime ir Lietuvoje. Juo labiau, kad tokiu būdu skatiname savo šalies ekonomiką. Žvelgiant iš organizacijos pusės, nepanaudotos atostogos yra finansinis įsipareigojimas, o kai situacija tokia neapibrėžta, įsipareigojimų dydį turime valdyti, jų negali būti per daug“, – komentuoja Personalo valdymo profesionalų asociacijos (PVPA) direktorė Aušra Bytautienė.

Aušra Bytautienė

Anot jos, su didesniais iššūkiais tinkamai suvaldyti darbuotojų atostogų pasiskirstymą susidurs tie verslai, kuriems tik dabar leista atnaujinti veiklą. Tačiau šiuo atveju tikimasi ir pačių darbuotojų sąmoningumo pagal galimybes organizuoti darbus.

Daugiau atšauktų pavasario atostogų

„PwC“ Žmogiškųjų išteklių komandos vadovė Lietuvoje Valerija Buzėnienė sako, kad kol kas anksti kalbėti, ar šią vasarą jų įmonės darbuotojai bus linkę atostogauti kitaip nei įprastai, tačiau aiškiai matosi kita tendencija – prasidėjus karantinui, pavasario atostogų atšaukimų buvo kur kas daugiau.
„Dėl paskelbto karantino ir atšauktų kelionių per šį pavasarį nemažai darbuotojų neteko galimybės atostogauti ir keliauti tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Dauguma jų atšaukė atostogas ir tęsė darbus. Vasaros pramogos ir kelionės kol kas taip pat sunkiai gali būti planuojamos ir visi dėl to jaučiame šiokį tokį nusivylimą“, – komentuoja V. Buzėnienė.

Valerija Buzėnienė

Ji priduria, kad, kita vertus, svarbu atsižvelgti į tai, jog karantino laikotarpis daugumai dirbančiųjų buvo sudėtingas ir įtemptas, todėl atostogos būtinos. Be to, nemaža dalis įmonės veiklos yra susijusi su sezoniškumu, aktyvesni darbai prasideda rudenį, todėl vasara – tinkamas metas atgauti jėgas.

„Mūsų įmonėje esančios technologijos jau senokai leido mums dirbti nuotoliniu būdu, tačiau karantino situacija visiems buvo nauja ir kėlė nemažai iššūkių, su kuriais turėjome susitvarkyti: visos komandos darbas iš namų, neapibrėžtumas, šeimyninių pareigų ir darbinių užduočių derinimas. Ši situacija didina darbuotojų jautrumą ir nuovargį. Svarbu, kad darbuotojai nekeistų ir savo poilsio režimo, tai yra neatsisakytų šiais metais metinių atostogų planų. Pirmiausiai, tai svarbu tam, kad darbuotojai pailsėtų, atgautų jėgas ir skirtų daugiau laiko sau ir artimiesiems“, – sako pašnekovė.

Priima naujus darbuotojus, kad esami galėtų pailsėti

„Altechna“ personalo vadovė Miglė Petkauskienė pasakoja, kad kol kas jų įmonės darbuotojai vasaros atostogas planuoja vangiai, tačiau atostogauti šią vasarą, atsižvelgus į dabartinę situaciją, jie tik skatinami.

„Mūsų įmonėje darbai pastaruosius mėnesius vyko pilnu tempu. Tuo labai džiaugiamės, tačiau kartu pastebime išaugusį darbų krūvį tiek dirbantiems namuose, tiek gamyboje. Įtakos tam turėjo ir užsakymų kiekis ir tai, kad dalis darbuotojų yra nedarbingume ir rūpinasi vaikų mokslais, kiti buvo izoliacijoje dėl amžiaus arba artimųjų sveikatos“, – pasakoja M. Petkauskienė.

Miglė Petkauskienė

Ji taip pat priduria, kad nuotoliniu būdu dirbančiųjų efektyvumui neretai trukdo nepatogios darbo sąlygos namuose, kai tenka dalintis bendra erdve su šeimos nariais, todėl nuolat komunikuoja su darbuotojais, kad šie pasiimtų laisvų dienų, jeigu jaučiasi pervargę.

„Pavargęs darbuotojas darosi irzlus, o tai kenkia komandai, didėja klaidų tikimybė. Tad skirti laiko poilsiui yra būtina“, – pažymi pašnekovė ir priduria, kad vadovams šiuo metu tenka didelis krūvis balansuojant tarp verslo ir darbuotojų poreikių.

„Remiantis mūsų darbuotojų apklausomis, karantino pradžioje nei vienam minties nebuvo apie atostogas, buvo išties daug nežinomybės ir neapibrėžtumo. Apsipratome prie besikeičiančios aplinkos, prisitaikėme prie naujos rutinos ir suprantame, jog situacija gali bet kuriuo metu pasikeisti. Kol kas didžioji dalis darbuotojų nesiveržia atostogauti ir apie atostogų planus šneka atsargiai. Dalį gamybos darbuotojų išleidome atostogų jau dabar. Stipriname pajėgumus – šiuo metu ieškome naujų komandos narių į gamybos padalinį, kad galėtume užtikrinti esamiems darbuotojams darbo ir poilsio režimą, tuo pačiu išlaikyti įsipareigojimus klientams“, – sako M. Petkauskienė.

Žada elgtis pagal poreikį

„Rimi Lietuva“ personalo vadovė Vaida Kaikarienė sako, kad jų įmonės darbuotojų vasaros atostogų planai kol kas nesiskiria nuo praėjusių sezonų.

„Mūsų įmonės veikla, priešingai nei daugelio kitų, karantino metu nesustojo. Darbuotojai dirbo prekybos centruose, biuro darbuotojai turėjo galimybę dirbti iš namų. Atostogų poreikis yra ir prieš vasarą jis dar labiau suaktyvėja. Atostogas netgi skatiname. Juk pailsėję darbuotojai yra produktyvesni ir laimingesni“, – sako V. Kaikarienė.

Vaida Kaikarienė

Be to, kaip sako pašnekovė, įmonėje yra prekybos centrų, kurių veikla yra sezoninė ir vasaros metu kaip tik vyksta pagrindinė prekyba, tuo tarpu yra prekybos centrų, kur pagrindinė prekyba – priešingu sezono metu. Tad atitinkamai pasiskirsto ir ten dirbančių darbuotojų atostogų planai.
V. Kaikarienė kol kas neskuba prognozuoti, ar šią vasarą išryškės kitokie pirkėjų įpročiai – galbūt reikės kitokių pajėgų internetinei prekybai, mažiau ar daugiau dirbančiųjų fizinėse kasose. „Jeigu matysime, kad reikės atitinkamai reaguoti, taip ir darysime“, – komentuoja V. Kaikarienė.

Skatina ilsėtis

„Coca-Cola HBC“ verslo padalinio personalo vadovė Lenkijai ir Baltijos šalims Liza Shybanova taip pat sako, kad jų įmonės darbuotojų vasaros planai kol kas nesiskiria nuo įprastų vasarų.
„Nematome jokių didesnių pokyčių darbuotojų atostogų planuose šią vasarą, atsižvelgiant į jų prašymus, lyginant su įprastomis vasaromis. Tai sąlygoja ir skirtingas padalinių sezoniškumas, pavyzdžiui, pardavimų padalinio piko laikas yra vasara, tuo tarpu finansų – dažniau sausis ar rugsėjis. Esame sutelkę dėmesį į savo verslo prioritetų vykdymą, taip pat svarbiausių projektų, iniciatyvų peržiūrą ir įgyvendinimą. Tai reiškia, kad turime užtikrinti tinkamą planų pritaikymą ir resursų perskirstymą. Tuo pat metu matome, kad mūsų dabartiniai planai darbų krūviui nesiskiria nuo ankstesnių metų“, – sako L. Shybanova.

Liza Shybanova

Tiesa, kaip pastebi pašnekovė, vasarą įmonei paprastai būna darbymečio pikas, tačiau visada randama galimybių išleisti darbuotojus atostogų pagal jų poreikius.

„Pandemijos metu kaip organizacija įgijome daug naujos patirties ir toliau iš jos mokomės. Sveikata bei gerovė mums labai svarbi, o šiuo metu tam skiriame dar daugiau dėmesio. Siekiame balanso tarp mūsų darbuotojų ir mūsų verslo poreikių tam, kad galėtume užtikrinti abiejų sveikatą.

Pavyzdžiui, įmonė prieš pandemijos pradžią pristatė naują papildomą naudą, skirtą paskatinti darbuotojus išnaudoti visas turimas atostogų dienas metų eigoje. Darbuotojams, suplanavusiems ir prieš metų pabaigą išnaudojusiems visas atostogų dienas, suteiksime tris papildomas atostogų dienas Kalėdų švenčių laikotarpiu“, – komentuoja L. Shybanova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)