Kelias dienas trukusio renginio metu, buvo pristatytas ir Flos Olei 2020 metų gidas. Tai vienintelis pasaulinis ypač tyrų alyvuogių aliejų gidas, leidžiamas ir atnaujinamas kasmet. Tūkstančių aliejų, atkeliaujančių iš viso pasaulio, vertinimą atlieka 35 sertifikuoti aliejų degustuotojai, tarp kurių ir lietuvė Liana Davletšina.

Italijos sostinėje Romoje išdalyti Alyvuogių aliejaus Oskarai

Prie gido išleidimo kasmet prisideda apie 500 žmonių iš viso pasaulio, metų bėgyje renkantys ir apdorojantys informaciją aliejų gaminančiose valstybėse, lankantys ūkius.

Aliejų pavyzdžių vertinimas vyksta akloje degustacijoje. Be konkretaus alyvuogių aliejaus pavyzdžio vertinamas ir ūkis – visų jo gaminamų aliejų kokybė, kokybės tęstinumas metai iš metų, visa gamybos grandinė nuo nuosavų laukų iki aliejaus pagaminimo ir išpilstymo į butelius (visas procesas turi būti atliekamas viename ūkyje, vienose rankose). Aliejų pavyzdžiai, esant abejonių, perkami eilinėse prekybos vietose ir sulyginami su atsiųstais konkursui, taip apsisaugant nuo klastojimo atvejų.

Įdomu tai, jog šiuo metu alyvuogių aliejus gaminamas net 53 Pasaulio valstybėse, naujos šalys sąraše – netikėtai – Japonija, Kinija, Brazilija ir Indija. Viso pasaulyje priskaičiuojama per 2700 alyvuogių veislių, iš kurių gaminami vienos veislės aliejai (monovarietale) arba mišiniai (blend), taigi galima susidurti su šimtais tūkstančių aliejų, pasižyminčių skirtingomis maistinėmis, skoninėmis, aromatinėmis savybėmis, užkoduotomis alyvuogės DNR. Viso Flos Olei gide, dar kitaip šios rities profesionalų vadinamame Aliejų Biblija, galima rasti geriausių 500 ypač tyrų aliejų iš viso pasaulio, aprašymus.

Italijos sostinėje Romoje išdalyti Alyvuogių aliejaus Oskarai

Absoliučiai geriausiais pripažinti ir 20-metį mininčio gido istorijoje pirmą kartą 100 balų iš 100 pelnė 7 ūkiai, 6 iš jų aliejų galima įsigyti ir Lietuvoje. Tai Italijos nedideli šeimos ūkiai – Frantoio Franci, Frantoio Bonamini, Azienda Agricola biologica Americo Quattrociocchi, Azienda Agraria Viola ir 2 Ispanijos ūkiai – Finca La Torre ir Castillo de Canena. Ši nominacija pavadinta šlovės olimpu, o laimėtojams įteiktos raudono porceliano taurės.

Dar 20 ūkių, gaminančių išskirtinės kokybės aliejus išskirta pagal kategorijas – švelnūs, vidutiniai, intensyvūs, su kilmės nuoroda, vienos veislės aliejai, ar kelių veislių mišiniai. Laimėtojams įteiktos mėlyno porceliano taurės.

Absoliutūs rinkos lyderiai, gaminantys daugiausiai aukštos kokybės aliejų išlieka Italija, Ispanija, Kroatija, taip pat apdovanoti Čilės, Argentinos, Pietų Afrikos alyvuogių aliejai.

Renginyje savo produkciją pristatė apie 100 geriausių pasaulio ūkių, buvo galimybe ragauti arti 1000 šviežių, šių metų derliaus alyvuogių aliejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)