Kuris – lukašenkizmas paprastai ateina bevaldant – galėtų už tame nausėdijų bankelyje įmerktus mūsų pinigus globoti atgal į komunizmą parvaromą paštą ar mokyklas su mirusiomis sielomis, kaip antai Kriaunų, kuriose mokosi tik 7 vaikai, o vieno vaiko mokymas valstybei ten kainuoja tik keturis kartus brangiau, nei, pavyzdžiui, Rokiškyje.

Na, ir kas, kad vaiko išmokslinimas tokioje jau kaip ir daraktorių mokykoje atvirkščiai proporcingas į jo „mokymą“ sukištiems švietimo biudžeto pinigams. Svarbu, kad mokykla valstybinė. O dar svarbiau, kad ji suteikia teisę apačių vaikui likti be išsilavinimo. Bus kam balsuoti už esamus ir būsimus gelbėtojus.

Taigi būtina atsakingai pabrėžti, kad Prezidento siūlymas įkurti Valstybinį komercinį banką nuskambėjo tam itin palankiu metu.

Šalyje užaugo karta, kuri jau nežino, kad paskutinis banko su tokiu pavadinimu valdytojas baigė gyvenimą paleisdamas sau kulką į kaktą. Mat visus to Valstybinio komercinio banko aktyvus (ahoj, panie Tomaševski!) ištuštino EBSW startapas, veikdamas grupėje ir iš anksto susitaręs su politiniais bebrais.

Kadangi grupės draugų iščiulpto Valstybinio komercinis banko bankrotas paskelbtas prieš 21 metus, taigi išsitrynė iš žmonių atminties, pats laikas atgaivinti riebią valdiško biznio idėją, kuri mokesčių mokėtojams taps tik dar vienu monkės bizniu.

Antra, šalyje niekada nebuvo stygiaus skirtingų generacijų prietrankų, kurie kaip stauridinių šeimos žuvelės locmanai prilimpa prie naujo politinio ryklio ir minta jo maisto likučiais.

Šalyje užaugo karta, kuri jau nežino, kad paskutinis banko su tokiu pavadinimu valdytojas baigė gyvenimą paleisdamas sau kulką į kaktą. Mat visus to Valstybinio komercinio banko aktyvus (ahoj, panie Tomaševski!) ištuštino EBSW startapas, veikdamas grupėje ir iš anksto susitaręs su politiniais bebrais.
Rimvydas Valatka

Maitinti žuvelių locmanų būrius prezidentinis valstybinis komercinis bankas vardu Gerovė būtų itin tinkamas projektas. Dar ir todėl, kad tik Seime praturtėjusių tomilinų propaganda išpureno ir nešvaria rusiška salietra patręšė dirvą tam, kad tauta priimtų bet kokį š... su žodžiu „valstybinis“ ir griebtųsi kuokos, išgirdusi žodį „privatus“.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras, abejingai stebintis kaimo vaikų ateities griovimą daraktorių mokyklose, itin neabejingai, drauge su Seimo išminčiais, kurie žodį „kupranugaris“ taria kaip „kupragunaris“, o ortodoksus kažkodėl tai vadina ordotoksais, pakilo į kovą su privačiomis mokyklomis.

Uždrausti, ir kuo greičiau. Lietuvoje vaikas turi teisę už didelius valdiškus pinigus negauti jokio išsilavinimo. Bet joks Lietuvos vaikas negali turėti teisės už mažus valdiškus pinigus ir papildomą tėvų įnašą gauti gero išsilavinimo privačiose mokyklose.

Vargšė Lietuvos Respublika. Dar vienoje srityje jai nepasisekė tik todėl, kad sėkmingiausią privačių mokyklų projektą sugalvojo ir įgyvendino Landsbergio pati, o ne kokia Greta K. ar kita Naisių didiko moteris. Priešingu atveju karste valstiečiams rūpėtų tos privačios mokyklos.

Pirmyn atgal į komunizmo jovalą! Valstybinio komercinio banko valdybą prašytume sudaryti vadovaujantis politiniu lojalumu. Be Prezidento kuriamos asmeninės partijos žuvelių locmanų joje gražiai žiūrėtųsi ministerio Narkevičiaus dukra, Seimo bebro Čimbaro sūnelis su gumine lėle ir ministerio Palionio draugų gausūs giminės.

Uždrausti, ir kuo greičiau. Lietuvoje vaikas turi teisę už didelius valdiškus pinigus negauti jokio išsilavinimo. Bet joks Lietuvos vaikas negali turėti teisės už mažus valdiškus pinigus ir papildomą tėvų įnašą gauti gero išsilavinimo privačiose mokyklose.
Rimvydas Valatka

Paštas jau paimtas. Pasistojo reikalas imti gelžkelį. Iki rinkimų privalu grąžinti regionų partijai valstybinį radiją ir televiziją. Beje, o kur dingo Seimo valstiečių komisija tuo klausimu? Negerai. Kaip kartodavo draugas Leninas, mes – siaubingi liberalai, šitaip delsdami su LRT.

Būtina padėti Karbauskiui įvykdyti ir kitus rinkimų pažadus. Įkurti valstybinių vaistinių tinklą. Skverneliui – staltiesės-restorano principu veikiančias krautuves, varomas ne tai savo uodegą gaudančių pinčerių, ne tai avietinių vaučerių.

Kai kas jau padaryta. Laida „Kas geresnio, Kultūros komiteto Pirminyke“, išėjo į eterį. Gaila, per retai. Alkoholio ministerija ima Odontologų rūmus.

Lenkijoj, Vokietijoj, daug kitų Europos šalių ir gydytojams licenzijas išduoda ne ministerija, o Gydytojų rūmai? Valstybinė VASPVT, kuriai valstiečiai įstatymu pavedė garantuoti odontologų licencijavimo veiklos „skaidrumą“, yra ir kromelis saviems? VASPVT vadovė Ribokienė – vidaus ligų gydytoja, kuri gydyti galėtų tik atlikusi stažuotę, licenciją sau pratęsė kovą? Ir Seimo nariai keli? Verygos licencijos pratęsimas tapo valstybės paslaptimi? Galų gale prieš rinkimus valstiečiai žadėjo stiprinti nevyriausybines organizacijas ir savivaldą?

Na, ir kas. Alkoholio ministras irgi kai ką kai kam galbūt pažadėjo.Todėl tenka naikinti odontologų savivaldą. Būtina kuo skubiau steigti daugiau valstybinių etatų. Kyšiai bus pastatyti ant savų kadrų bėgių. Tvarka ir visos Lietuvos centralizacija bus.

Gerovės valstybei vis dar trukdo ir gerai dirbantys antstoliai. Geras antstolis siutina valstiečių, bebrų ir Puteikio rinkėjus, kurie dažnai niekada nemoka. Todėl Seimo dauguma dar šįmet grąžins antstolius į išeities pozicijas. Visi antstoliai bus lygūs. Nėra ko čia jiems konkuruoti.

Visiems po vienodą gabalą teritorijos, kaip pasiūlė profesionalų Vyriausybė, ir tegu nekelia bangų, „mūsiškius“ skriausdami.

Šalies antstoliai buvo tarp pasaulio lyderių pagal skolų išieškojimą. Pasaulio banko „Doing Business“ 2018 m. reitinge Lietuva užima 4 vietą pasaulyje pagal sprendimų vykdymą. Ko siekia Vyriausybė, atimdama mums teisę pasirinkti skolos išieškotoją? Kodėl įstatymo pataisomis Lietuva ir čia renkasi kelią per antrą galą?

Ten, kur nelieka konkurencijos, nelieka ir kapitalizmo. Gamta tuštumos nepakenčia. Todėl ten, kur dingsta kapitalizmas, apipuvusius dantis iššiepia komunizmas. Verslas, negalėdamas atgauti skolų, tarkim, mobiliojo ryšio kompanijos, papildomas išlaidas permes sąžiningiems vartotojams. O kas valstiečiams? Jie tikisi balsų tų, kurie nori gyventi kitų sąskaita.

Neleisti. Atimti iš savivaldos. Centralizuoti. Kuo baigiasi lizinginio premjero centralizacija ir kiti valdžios asilo apsilankymai įstatymų porceliano parduotuvėje, net ir Karbauskio karvei turėtų būti aišku iš aplinkos apsaugos inspektorių aprūpinimo degalais.

Po Aplinkos apsaugos departamento padalinių sustambinimo Kelmės inspektorius įsipilti degalų tarnybiniam automobiliui važiuoja į Šiaulius. Druskininkietis varo į Lazdijus arba Alytų. Varėniškis – į Valkininkus. Jurbarkietis – į Tauragę arba Raseinius.

Neleisti. Atimti iš savivaldos. Centralizuoti. Kuo baigiasi lizinginio premjero centralizacija ir kiti valdžios asilo apsilankymai įstatymų porceliano parduotuvėje, net ir Karbauskio karvei turėtų būti aišku iš aplinkos apsaugos inspektorių aprūpinimo degalais.
Rimvydas Valatka

Absurdas? Kiek biudžeto milijonų vien dėl to paleidžiam vėjais?

Čia tik jums atrodo, kad tai – absurdas. Aplinkos apsaugos departamento ponai atrėžia, kad inspektoriai gali į degalines užsukti po patikrinimų kituose rajonuose. Laukiam nesulaukiam, kada ministeris Narkevičius į Abu Dabį nemokamai pavakarieniauti skris per Niujorką, o į Baltarusiją nemokamų pietų važiuos per Dimitravą.

Kadangi degalai po centralizacijos liejasi laisvai, departamento valdžia uždraudžia inspektoriams patruliuoti, nes tie rupūžės pravažinėjo visus pinigus. Valdžia padarė taip, kad gerai būtų ne valstybei, o „Viados“ savininkams. Ne buvusi „Lukoil Baltija“ kartais?

Bet mes ištversim ir tai. Kas yra valstybės pinigų atnešimas tiesiai į trobą rusiško „LUKoil“ partneriams ar įpėdiniams ir valdiškų ratų ekskursijos už 50 km įsipilti degalų?

Kai palygini su ta nepagarba, kurią Ministras Pirmininkas rodė jauniems gydytojams („varykit į Londoną, jei nepatinka“), mokytojams („kai gerai išmokysit, tada galėsit pinigų prašyti“), ką jau kalbėti apie profesorius ar žurnalistus, kurių, jei tik būtų jų valia, išvis Lietuvoj neliktų.

Nepagarba kito žmogaus darbui tapo politikų skiriamuoju ženklu. Antpečiais. Tuo pat metu iš švedų banko liberalo į tautinį socialistą stebuklingai atvirtęs valstybės Prezidentas rodo dievišką pakantumą valstiečių ir bebrų verdamam jovalui. Pasivažinėjęs tanku Prezidentas suteikė Narkevičiui naują pasitikėjimo kreditą. Kad tas išsrėbtų savo privirtą jovalą.

Visai ku-kū? Maždaug taip kreditus dalytų ir būsimas Valstybinis komercinis bankas. Regis, tik Prezidentas šioj šaly nežino, kad gyvenime vieni jovalą verda, o kiti tą jovalą priversti srėbti.