1. Šeštadienį abiturientai laikė lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, tad jau ketvirtą dieną verkia dvyliktokai, verkia tėčiai ir mamos, verkia kai kurie direktoriai – verkia visa Lietuva.

2. Verkiančius ir emigruoti grasinančius guodžia motutė žiniasklaida. Viskas būtų gerai, jei žurnalistams tos ašaros ir pavirkavimai nuoširdžiai rūpėtų, bet jie suinteresuoti lygioj vietoj padaryti skandalą.

3. Vis mąstau, kad tas mūsų lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas lyg koks raupsuotas našlaitėlis - labiausiai gąsdinantis, labiausiai neprognozuojamas ir, žinoma, labiausiai nelaukiamas. Lituanistai puikiai žino šio egzamino ir programos gyvažaizdes, bet niekaip nesuprantu, kodėl žiniasklaida kasmet kreipiasi į geriausios Lietuvos mokyklos istoriką, kad šis pakomentuotų lietuvių kalbos ir literatūros egzamino temas. Nes bus skandalas? Bus gardus kąsnis verkiantiems, nuolat viskuo nepatenkintiems!? Galiausiai pasipiktinę tautiečiai padaro išvadą: literatūros dėstyti iš viso nereikia. Taip, nebereikia kritiško mąstymo, vaizduotės, vertybinio stuburo...

4. Patarimas dar neverkiantiems ir tiems, kurie ruošiasi kitąmet vėl atsitikus lietuvių kalbos ir literatūros egzaminui verkti: skaitykit, skaitykit, skaitykit! Mokykitės rašyti tiek samprotavimo, tiek literatūrinį rašinį ir nereikės verkti nei prieš egzaminą, nei po jo!

5. Mokytojai dalykininkai, kurie nedaro skandalo, ir vėl liko kaip tas paribio žmogus lietuvių literatūroje. Ar kvaileliai būtinai kvaili? Ne, jie ir toliau tyliai ir sąžiningai ruoš tam raupsuotajam našlaitėliui, kuris vėl po metų atsitiks netikėtai...

6. Žiniasklaida, rašote apie lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, o tiek palikta klaidų... Savo mokiniams sakau: prestižas yra mokėti rašyti be klaidų! Amen.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Dvyliktokai papasakokite, kaip jums sekėsi laikyti lietuvių kalbos egzaminą? Ar buvo labai sunku? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „12“ arba spauskite apačioje.